De zomer is in volle gang en wat is beter dat genieten van een heerlijk glas rosé in de zon? Roséwijnen zijn ideaal voor deze periode van het jaar vanwege hun lichte, verfrissende karakter en veelzijdigheid. Serveer ’m licht gekoeld voor een verfrissende ervaring tijdens warme dagen.
Grape ‘N’ Green, vriend van ChefsFriends, heeft een zorgvuldig geselecteerd assortiment biologische roséwijnen, die niet alleen verfrissend en smaakvol zijn, maar ook met respect voor de natuur worden geproduceerd.
Rosé biedt een perfecte balans tussen de fruitige tonen van rode wijn en de verfrissende zuurgraad van witte wijn, en past bij een breed scala aan zomerse gerechten. Van salades en gegrilde vis tot barbecue en tapas.
ACTIE: de ChefsFriends Wijnbox, nu te bestellen
Speciaal voor volgers van ChefsFriends heeft Eric een box samengesteld, met daarin een smakelijke en zorgvuldige selectie van biologische wijnen die passen bij de zomer en perfect zijn voor verschillende gelegenheden en gerechten. De box is exclusief en bevat zes wijnen, en is scherp geprijsd. Van €63,70 nu voor €55,95. BESTEL WIJN!
Waarom kiezen voor biologische wijn
‘Biologische wijn is niet alleen een stuk beter voor het milieu, maar smaakt vaak ook nog eens puurder en lekkerder’, aldus Grape ‘N’ Green-eigenaar Eric Nederstigt.
‘Bij de productie van biologische wijn worden geen chemische pesticiden of kunstmeststoffen gebruikt, wat resulteert in wijnen die vrij zijn van schadelijke stoffen. De druiven groeien op natuurlijke wijze, waardoor ze hun authentieke smaken en aroma’s behouden.’
Daarnaast draagt de keuze voor biologische wijn bij aan een duurzamere productie, zo vervolgt Eric. ‘Er wordt minder water verbruikt en de biodiversiteit in de wijngaarden wordt bevorderd.’
Grape ‘N’ Green selecteert zorgvuldig de beste biologische wijnen van gepassioneerde wijnmakers in Europa. ‘Zo ben je altijd verzekerd van topkwaliteit tegen een eerlijke prijs. Of je nu op zoek bent naar een gezondere wijn, een wijn met een puurdere smaak of een wijn die beter is voor het milieu, er zijn genoeg redenen om biologische wijn te overwegen.’
Hoe worden roséwijnen gemaakt
De productie van roséwijn is volgens Eric een kunst op zich, waarbij verschillende technieken kunnen worden gebruikt om de perfecte balans tussen kleur, smaak en aroma te bereiken. Hieronder de meest gangbare methoden om rosé te maken.
Directe persing
‘Bij deze methode worden rode druiven direct na de oogst geperst, zonder dat de schillen lang in contact blijven met het sap. Dit korte contact geeft de wijn een lichte, delicate roze kleur en een subtiele smaak. Het resultaat is vaak een frisse en levendige wijn met een zachte fruitigheid.’
Maceratie (schilcontact)
‘Tijdens de maceratie blijven de druivenschillen enkele uren tot enkele dagen in contact met het druivensap, voordat ze worden verwijderd. Dit proces geeft de wijn een diepere roze kleur en meer complexe smaken en aroma’s. De duur van de maceratie bepaalt de intensiteit van de kleur en de smaak. Een langere maceratieperiode resulteert in een vollere robuustere rosé.’
Saignée (bloeden)
‘Deze techniek wordt vaak gebruikt bij de productie van zowel rode als roséwijn. Tijdens het begin van de rodewijnfermentatie wordt een deel van het sap afgetapt (saignée betekent bloeden in het Frans). Dit verwijderde sap wordt vervolgens gefermenteerd om rosé te maken. De resterende rode wijn wordt geconcentreerder, omdat het sap-schilcontact intensiever wordt. De siagnéemethode levert roséwijnen op met een rijke kleur en een vollere smaak.’
Mengtechniek
‘Hoewel zeldzaam en meestal niet toegestaan in Europese wijnregio’s, kan rosé ook worden gemaakt door een kleine hoeveelheid rode wijn toe te voegen aan witte wijn. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt voor sommige champagnestijlen en resulteert in een zeer lichte en delicate rosé. De perfecte rosé voor elk moment.’
De kleuren van rosé
Roséwijnen kunnen variëren van bleekroze tot diep zalmroze, afhankelijk van de druivensoort en de productiemethode. ‘Een korte schilcontacttijd geeft een lichtere kleur, terwijl een langere maceratieperiode resulteert in een intensere roze tint. Deze kleurschakeringen geven niet alleen visueel plezier, maar kunnen ook aanwijzingen geven over de smaak en het karakter van de wijn.’
Drie keer genieten van biologische rosé
Grape ‘N’ Green heeft een gevarieerd aanbod biologische roséwijnen, geselecteerd op smaak en kwaliteit. Drie toppers uitgelicht!
l’Escattes Les Parcelles Rosé – AOC Languedoc
‘Deze mooie zalmroze wijn komt van 14-jarige grenache- en 32-jarige mourvèdre-wijnstokken’, aldus Eric. ‘Met een levendige neus van framboos en bloemen biedt deze rosé delicate smaken van roodfruit, roos, citrus en een licht muntachtige afdronk. Perfect als aperitief of bij gegrild vlees.’
Gerechtensuggestie: probeer deze rosé met een salade van gegrilde kip of een bord antipasti voor een heerlijke match.
Pierre & Nico Grenache Rosé – Pays d’Oc
Eric: ‘De Grenache Rosé van Pierre & Nico heeft een lichtroze kleur en aroma’s van aardbei en citrus. Deze medium-bodied wijn biedt smaken van rode bessen en is ideaal bij lichte gerechten en barbecues.
Gerechtensuggestie: geniet van deze rosé bij een zomerse barbecue met gegrilde groenten en vis.
Vega de Tera Sitrama Rosada ‘Ignis’
‘Deze verleidelijke, zalmroze rosé uit Spane is veganistisch en verfrissend met hints van wilde aardbeien en bloemen’, vertelt Eric. ‘De zijdezachte en harmonieuze smaak maakt het een veelzijdige keuze.’
Gerechtensuggestie: perfect bij pasta, witvlees, salades en pizza, of als aperitief.
Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Klaar om te proeven van de beste biologische (rosé)wijnen? Ga dan naar de webshop en bestel de ChefsFriends Wijbox. Proost op de zomer! Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Miljoenen mensen over de hele wereld vieren elk jaar op 14 februari Valentijnsdag. Bloemen, chocolade,…
-
Advertorial - Orzo, een veelzijdige pasta die vaak wordt verward met rijst vanwege zijn vorm,…
-
Wie van wijn houdt, weet dat elke fles zijn eigen verhaal heeft. Maar heb je…