Blog

Nieuwe Fred in Rotterdam is een feest voor je zintuigen

Het is hét culinaire onderwerp van gesprek in Rotterdam in de laatste weken van 2022: de verhuizing van tweesterrenrestaurant Fred. Eigenaar Fred Mustert is sinds begin januari eigenaar van een zaak in het centrum, met een waanzinnig uitzicht op de stad. Rik behoort op uitnodiging tot de eerste groep gasten.

Wie restaurant Fred aan de Honingerdijk kent, stelt zichzelf wellicht dezelfde vraag als ik: was deze verhuizing nodig? Het interieur – opnieuw van de hand van Jeroen Smeele van SMEELE Design – had op de locatie in Kralingen internationaal aanzien en won zelfs een mondiale prijs.

Geschikte locatie
Het antwoord daarop van de chef is vrij duidelijk: ‘Die behoefte was er absoluut. In de andere zaak voelde het alsof we in een Ferrari zaten en tweehonderd kilometer per uur reden met te kleine wielen.’

Maar de nieuwe plek was op voorhand niet vanzelfsprekend. Fred daarover: ‘We zijn door de pandeigenaar benaderd. Toen mijn vrouw Mirjam en ik hier voor het eerst kwamen, wisten we dat het een geschikte locatie was. Het was op dat moment een vissenkom, maar daar konden we doorheen kijken.’

Lees ook: Fred Mustert**: ‘Zaten in Ferrari met te kleine wielen’

Willemsbrug en Erasmusbrug
Restaurant Fred huisvest sinds woensdag 4 januari op de begane grond van de gloednieuwe The Terraced Tower aan de Boompjes in Rotterdam. In het centrum van de stad, tussen de Willemsbrug en de Erasmusbrug, en met aan beide kanten uitzicht op water.

Wie de stad (een beetje) kent, weet dat dit een prachtig stuk Maasstad is. Helaas is het op deze avond in januari wat somber, maar dan nog zorgen de twee verlichte bruggen voor een – bij mij in ieder geval – klein moment van geluk.

Uitzicht
Dat hadden de bouwers van de nieuwe woontoren ook in de gaten. Restaurant Fred huisvest op de benedenverdieping, in een ruimte die omgeven is door glas. Lunch of diner ‘with a view’ dus.

Maar ook het uitzicht binnen is fantastisch. Best logisch als jij je bedenkt dat het nieuwe restaurant een beleving moet bieden die inspeelt op alle zintuigen. ‘Follow your senses’, aldus Mirjam en Fred. Een filosofie die ze van begin tot eind uitdragen.

‘Het resultaat is nog mooier dan we hadden verwacht’, antwoorden ze afzonderlijk van elkaar hetzelfde op mijn vraag naar hoe ze vinden dat het is geworden. ‘Het is een tandje hoger dan op de Honingerdijk en heeft nog meer uitstraling.’

Internationale allure
Door gebruik te maken van notenhout, leer en stoffen in natuurlijke tinten en een hint of blue hoopt Jeroen Smeele het restaurant een intieme sfeer met internationale allure te hebben gegeven. Wat mij betreft is hij daarin meer dan geslaagd.

Moet je zien: foto’s nieuwe restaurant Fred

Het restaurant telt vijftig zitplaatsen, dat zijn er net zoveel als op de vorige locatie. Terwijl de vloeroppervlakte verdubbeld is en nu 600 vierkante meter telt. Omdat de ruimte groter is, betekent dit volop privacy voor de gasten. Daarnaast is een ‘semi’ private dining-ruimte gerealiseerd, waar ruimte is voor twaalf gasten.

Wijnklimaatkast
Bij de entree zijn de toiletten gerealiseerd en die zorgen ook op deze locatie voor gespreksstof. Vooral de damesruimte is ongekend mooi. Overigens ook weer niet verrassend, want dat was eveneens het geval in het pand in Kralingen.

Andere eyecatcher is de geklimatiseerde ‘winedome’, zoals ze de ruimte zelf noemen. Ingedeeld in twee kamers: één voor de witte wijnen en één voor rood.

Ook de grote bronzen sculptuur is niet te missen, en datzelfde geldt voor de ‘kaaswinkel’. Niet bedoeld om kaas te verkopen aan gasten, wel bedoeld om extra beleving te realiseren: het prachtige assortiment ligt er tentoongespreid.

Van gas naar elektriciteit
Door naar het kloppend hart van het bedrijf! Dat is in dit geval een ongelooflijk mooie open keuken, van leverancier Palux. Fred is overgestapt van gas naar elektriciteit. Hoewel hij en zijn team er zich geen zorgen over maken, is van proefkoken niets terechtgekomen.

Vanwege vertraging, het restaurant zou eigenlijk half december openen, is dit diner voor genodigden, de vuurdoop voor zowel de keuken als de bediening. Ze slagen met vlag en wimpel!

Medewerkers
Niet voor niets noemt Fred zijn mensen als ik hem vraag waarop hij het meest trots is. ‘Mirjam en ik zijn blij met de trouwe groep medewerkers en we prijzen ons gelukkig met het weinige verloop. De uitstraling van de nieuwe zaak is een level hoger dan waar we vandaan kwamen en iedereen wil die energie omzetten naar nog beter.’

Lees ook: Tweede zaak voor Terry Priem: restaurant STER in pand Fred

Kookstijl
Dat nog beter betekent niet dat Fred en zijn team dingen nu anders gaan doen. ‘Het niveau, de continuïteit en de ambities blijven zo hoog als ze al waren, en we gaan ook niet anders koken. Alleen doen we dat nu op een locatie die nog meer inspireert.’

Freds kookstijl is klassiek Frans met een eigentijdse invulling. Die heeft hem – inmiddels – twee Michelinsterren opgeleverd. De eerste krijgt hij in 2010, twee jaar nadat hij start met restaurant Fred. Twee jaar later volgt de tweede ster.

Hij heeft dan ook al sterren gekookt bij De Zwethheul in Schipluiden en La Vilette in Rotterdam.

Topkwaliteit producten
De chef serveert deze avond vijf gangen, voorafgegaan door bubbels en enkele smakelijke amuses.

Wie bij restaurant Fred reserveert, geniet van producten van topkwaliteit. Zoals zijn favoriete vis: tarbot. Hij heeft smaak, mocht je daaraan nog twijfelen 😉. Geserveerd met ossenworst en peterseliewortel, en begeleid door een pinot noir van Weingut Sturm uit de regio Mittelrhein in Duitsland. Waanzinnig!

Wagyu met dashi
Knaller van de avond is voor mij het gerecht met de twee bereidingen van A4 Wagyu. Op het bord met een uiencompote, daarnaast in een kom stukjes rauw vlees – op zijn Japans – in een werkelijk verrukkelijke dashi-bouillon. Maar goed dat we nog wat brood op tafel hebben staan, zodat ik de kom tot de laatste druppel schoon kan maken.

In het glas een tempranillo van Sierra Cantabira Reserve uit de Rioja in Spanje. Delicioso!

Kingcrab, kaviaar en truffel
Ook van de kingcrab met kaviaar en pompoen ben ik onder de indruk. De begeleidende wijn is er een met de druiven pinot blanc, chardonnay en zweigelt van Domaine Beau Marais in het Belgische West-Limburg.

Maar zoals gezegd verschijnen deze avond alleen maar topproducten op tafel. Een pinot gris uit Nieuw Zeeland en foie met coquille en Périgord-truffel trappen de avond af en we eindigen met een dessert van witte chocolade, topinamboer en appel.

Daarbij een, voor mij, bijzondere wijn: een muscat ‘Nova 7’ van Benjamin Bridge in de provincie Nova Scotia in het oosten van Canada.

Auto en openbaar vervoer
Als ik aan het eind van de avond in de metro stap – restaurant Fred is niet alleen prima bereikbaar met de auto, inclusief valet parking indien gewenst, maar ook met het openbaar vervoer – maken mijn zintuigen overuren. In de goede zin van het woord. Mirjam en Fred zullen tevreden zijn, en dat stel ik dan weer tevreden vast.

Hotels om de hoek
Kom je met de metro, stap dan uit bij station Leuvehaven. Vanaf daar is het een kleine tien minuten wandelen. Een wandeling die, zo heb ik je eerder in deze blog al vertelt, je niet zal teleurstellen. Bovendien liggen pal ernaast de hotels Mainport Rotterdam en Inntel Hotels Rotterdam Centre. Een uitje Rotterdam is dus snel geregeld.

Restaurant Fred is van maandag tot en met vrijdag geopend voor de lunch, en van maandag tot en met zaterdag ben je er welkom voor het diner.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Lammert de Vries: '30 frikandellen in het frituurmandje'

Volgend artikel

Robert Heida over het belang van goed onderhoud

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.