Nieuws

Nieuwe chef voor Dutch Cuisine-restaurant Locals

Het Arnhemse restaurant Locals heeft een nieuwe chef. De keuken van de eetgelegenheid van hotel Haarhuis staat sinds deze maand onder leiding van Rafael Surie, die – met hulp van adviseur Niven Kunz – kookt volgens de filosofie van Dutch Cuisine en klaar is voor de volgende stap.

Rafael bengt als nieuwe chef-kok een flinke ervaring met zich mee. Hij werkte onder andere bij Manna in Nijmegen, The Green Rose in Arnhem, Gin Neo in Amsterdam en De Commies in Tolkamer.

Niven Kunz

Bovendien krijgt hij ondersteuning van de met een groene Michelinster bekroonde Niven Kunz, die als adviseur is verbonden aan restaurant Locals.

‘Mijn visie als chef sluit naadloos aan bij de groeiambities die we hebben’, aldus de nieuwkomer. ‘Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het vormgeven en uitwerken van het concept, waarbij ingrediënten van Nederlandse bodem de hoofdrol spelen.’

Producten uit Nederland

Locals staat voor lokale producten én mensen. In het restaurant kun je terecht voor een lunch van twee of drie gangen, of een diner van vier, vijf of zes gangen. De eetgelegenheid is sinds 2022 aangesloten bij Dutch Cuisine, de organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot.

Ook op het gebied van de dranken ligt de nadruk op lokaal. Op het menu staan Nederlandse wijnen en regionale bieren, en in het wijnarrangement zit altijd minimaal één Nederlandse wijn. Bovendien staan gins, vermouths, likeuren, limoncello’s en whisky’s uit Nederland op de kaart.

Restaurant Locals Arnhem

Voedselverspilling

Duurzaamheid is onderdeel van de bedrijfsvoering. Dit jaar deed het restaurant mee aan het voedselverspillingsprogramma van ‘Restaurants van Morgen’ en werd de food waste gehalveerd.

Daarnaast is Locals CO2-neutraal vanwege de zonnepanelen op het dak van het hotel en een keuken zonder gasaansluiting. Het volledige keukenteam komt op de fiets of wandelend naar het werk.

Vertical farming

Ander opvallend element is de vertical farming: het kweken van voedsel in gestapelde kweeklagen in een volledig gecontroleerde omgeving. Energie, water en licht worden aangestuurd om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te kweken, zonder invloeden van buitenaf.

Chefsmenu

Ter gelegenheid van zijn komst heeft Rafael een speciaal chefsmenu samengesteld. Een diner van vier gangen met kiemgroenten en garnituren geplukt uit eigen kas en (andere) Nederlandse ingrediënten.

Lees ook:
Vijfde ster voor meer dan eeuw oude hotel Haarhuis Arnhem
Hotel Haarhuis kiest in nieuwe restaurant voor Dutch Cuisine
Groot Warnsborn in Arnhem kiest voor een andere koers

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chiel naar Boedapest voor mondiale finale kookwedstrijd

Volgend artikel

Win exclusieve rondleiding bij Zeeuwsche Zoute: stuur jouw recept in!

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.