Nieuws

Nieuwe chef-kok Het Koetshuis*: ‘Kroon op het werk’

Restaurant Het Koetshuis in Bennekom begint het nieuwe jaar met een nieuwe chef-kok. De 26-jarige Jurre Klein Bleumink is de opvolger van Tom Lamers, die heeft gekozen voor het ondernemerschap. Tijd voor een telefoontje met de nieuwe eindverantwoordelijke. ‘Ik houd heel erg van de traditionele Franse keuken.’

Na vijf jaar is een eind gekomen aan de tijd van Tom Lamers als chef-kok van Het Koetshuis in Bennekom. Hij is sinds 1 januari met zijn partner Anoeshka mede-eigenaar van het eveneens met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Raedthuys in Duiven.

Zijn plek in de keuken van de eetgelegenheid van de familie Löhr is overgenomen door Jurre Klein Bleumink, die voorheen werkte als rechterhand van Tom. De nieuwe souschef is Tim Hoppe.

Van harte met je aanstelling als chef. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
‘Ik werk nu bijna 5,5 jaar bij Het Koetshuis. Ik ben er begonnen als leerling, daarna aan de slag gegaan als chef de partie, doorgegroeid naar de functie van souschef en nu dus chef. Dit voelt toch wel als de kroon op het werk.’

‘In augustus werd meer duidelijk over de plannen van Tom en kwam ik in beeld als zijn opvolger. Ik heb me dus goed kunnen voorbereiden en ervoor gezorgd dat ik in de laatste maanden van Tom nog veel van hem heb geleerd over de functie van chef.’

Is een functie als chef-kok altijd de ambitie geweest?
‘Ja, dat was absoluut een droom. Ik had in eerste instantie echter niet verwacht dat dit bij Het Koetshuis zou zijn, dat is immers een sterrestaurant. Maar dat heb ik toch voor elkaar gekregen.’

‘Ik kookte vroeger al heel vaak thuis. Toen ik niet zo goed wist welke richting ik op wilde met mijn studie, vertelde mijn vader me dat ik misschien eens bij de koksopleiding moest gaan kijken.’

‘Dat ik nu als chef-kok aan de slag ga bij Het Koetshuis, voelt toch wel als de kroon op het werk. Ik ben er begonnen als leerling en heb daar nu alle stappen doorlopen.’

Hoe zien we de invloeden van Jurre terug in de gerechten van Het Koetshuis?
‘Ik gebruik veel frisse toetsen en ben niet van het zware. Ik houd heel erg van de traditionele Franse keuken. Een goede krokant gebakken zwezerik vind ik erg lekker. Ik voeg daar Aziatische en Nederlandse invloeden aan toe.’

‘Omdat ik al een tijd bij Het Koetshuis werk, ken ik de stijl en filosofie van het restaurant. Bovendien is Danny (Löhr, RL) als eigenaar nauw betrokken bij de samenstelling van de menukaart.’

Wat kun je nog meer over jezelf vertellen?
‘Ik ben geboren en opgegroeid in Zutphen. Tijdens mijn opleiding heb ik anderhalf jaar stagelopen in Oostenrijk, onder andere in een tweesterrenrestaurant. Als tweedejaars niveau 4 kwam ik in Bennekom terecht en daar mag ik nu als chef aan de slag.’

Lees ook:
Tom Lamers: ‘Stapsgewijs ’T Raedthuys in Duiven naar mijn hand zetten’
Amsterdams sterrenrestaurant sluit deuren voor verbouwing
Familieverhaal op Groot Warnsborn: Jante en Gjalt stappen in voetsporen van ouders

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Hoe lees je het etiket op een wijnfles?

Volgend artikel

DeliCees verhuist: ‘Nieuwe naam en andere invulling’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.