Advertorial

Nice to Meat haalt revolutionair Zwitsers vlees naar Nederland

Advertorial – Topslager Nice to Meat, vriend van ChefsFriends, wordt leverancier van het zogeheten Luma-vlees uit Zwitserland. Het is de nieuwste innovatie op het gebied van dry aging: een rijpingsmethode met behulp van veredelde schimmel, die vlees een geheel nieuwe smaakdimensie geeft én het malser en sappiger maakt.

‘Met het Luma-vlees halen we een absoluut topproduct naar de Benelux’, zo laat directeur Mikel Pouw weten. ‘Het behoort tot het beste van het beste en ik ben er dan ook erg trots op dat wij dit vlees gaan verkopen. Deze producten maken ons assortiment nog completer.’

Schimmel
Luma-vlees ontleent zijn smaak aan een zorgvuldige selectie van rund-, kalfs- en varkensvlees, dat vervolgens twaalf weken onder gecontroleerde omstandigheden in Zwitserland wordt gerijpt met behulp van de gepatenteerde veredelde schimmel.

De enzymen in de schimmel gaan aan de slag met de spiervezels en vetzuren in het vlees, dat daardoor een rijkere smaak en zachtere structuur krijgt. Andere micro-organismen krijgen tijdens de rijping geen kans door de schimmel, die 100 procent natuurlijk is en volledig veilig voor de menselijke gezondheid.

Vacumeren
Na de rijping wordt de laag schimmel weggesneden en wordt het vlees gevacumeerd en ingevroren tot -60 graden Celsius, zodat het rijpingsproces niet doorzet. Doordat het vlees veel vocht heeft verloren, ontstaat daarbij geen vriesschade aan de celstructuur.

Nice to Meat Luma vlees

Zachter en sappiger
De methode werd twaalf jaar geleden ontwikkeld door biotechnicus Lucas Oechslin en econoom Marco Tessaro, twee vrienden met een passie voor lekker eten die iets bijzonders wilden doen met het vlees van Zwitserse runderen.

De Luma-rijpingsmethode geeft rund-, kalfs- en varkensvlees een nieuwe smaakdimensie, met tonen van noten, goede camembert, foie gras en cognac. Het vlees is daarnaast stukken zachter en sappiger van structuur.

Jacob Jan Boerma
In Nederland is Jacob Jan Boerma de ambassadeur van Luma-vlees. ‘In termen van hoe innovatief het is, vind ik het vergelijkbaar met Wagyu-rundvlees ten tijde van zijn introductie. Maar het mooie hieraan is dat het niet helemaal uit Japan hoeft te komen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Nice to Meat in Almere.

Vorig artikel

Video: Marko Karelse over gastronomie na corona

Volgend artikel

Hotel de Weverij en restaurant Cordial in andere handen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.