Partnercontent

Nederlands product met ‘uniek verhaal’ bij Kaasfort Amsterdam

Partnercontent – Kaasfort Amsterdam en makers van de BoerenLeidse-met-Sleutels gaan zich samen inzetten voor een grotere beschikbaarheid van deze traditionele kaas. Als eigenaar van het fort – en vriend van ChefsFriends – gaat René Koelman zich nadrukkelijk hard maken voor het behoud van deze oer-Nederlandse boerenkazen.

De samenwerking – die op het Leidse stadhuis officieel is afgetrapt door burgemeester Lenferink – betekent dat één van de rijpkamers van Kaasfort Amsterdam het komend jaar donkerrood kleurt.

BoerenLeidse
Zes makers van de traditionele kaas leggen er een partij van hun kazen te rijpen, met als doel dit oer-Nederlandse product breder beschikbaar te maken. Afgelopen jaren dreigde regelmatig een tekort aan oude of overjarige BoerenLeidse kaas. Terwijl de vraag toenam, werd het aanbod kleiner.

René Koelman
Kaasfort Amsterdam heeft zich bewezen in het rijpen en naar een hoger plan tillen van ambachtelijke kazen. Met zijn bedrijf zet René zich bovendien nadrukkelijk in voor het behoud van de traditionele Nederlandse boerenkazen.

Eigen karakter
‘De kaas wordt gewaardeerd om zijn eigen karakter en vanwege het unieke verhaal’, aldus René, die ook eigenaar is van Bourgondisch Lifestyle. ‘De BoerenLeidse kaas is één van de oudste kazen van het land en het was één van de eerste Hollandse exportproducten.’

Exclusief topproduct
Komend jaar worden in het fort zestig traditioneel gemaakte kazen opgelegd. ‘Daar kunnen ze onder optimale condities langzaam rijpen tot een leeftijd van één tot anderhalf haar. Het resultaat is een kaas met een lange volle smaak. Een smaak met pit en een klein zuurtje. Een exclusief topproduct!’

Boeren Leidse sleutelkaas
René Koelman (l) met kaasmaker Theo Warmerdam.

Donkerrode korst
De traditionele kaas dankt zijn naam aan de Leidse sleutels die in de donkerrode korst gedrukt worden. Het is één van de weinige Nederlandse producten met een BOB-keurmerk, de officiële Europese oorsprongbescherming.

Rond het jaar 1900 waren in de omgeving van Leiden zo’n driehonderd bereiders van BoerenLeidse kaas, inmiddels wordt het product op nog maar een handjevol boerderijen meer of minder frequent gemaakt.

Zes kaasmakers
De zes deelnemers aan het project zorgen gezamenlijk voor ongeveer 95 procent van de totale productie. Het zijn boerderij Weidegeluk van de familie Heemskerk in Oud Ade, kaasboerderij Kwakernaak in Oud Ade, boerderij De Morgenstond van de familie Heemskerk in Oud Ade, De Kaagse Boer van de familie Van Ruiten op Kaageiland, zuivelboerderij De Sophiahoeve van de familie Warmerdam in Warmond en De Swaylanthoeve van de familie Van Schie in Warmond.

Kijk voor meer informatie op de website van Kaasfort Amsterdam.

Lees ook:
Dit is het prachtige verhaal over de Boeren Leidse kaas met sleutels

Vorig artikel

Eigenaar restaurant De Bokkedoorns opent zaak op Bonaire

Volgend artikel

Deze toprestaurants nemen deel aan Wild eten in de Achterhoek

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.