Blog

Museumjaarkaart: volop mogelijkheden voor foodies

De Museumjaarkaart geeft toegang tot meer dan 400 museums. Daartussen museums over eten, drinken en reizen. Een overzicht voor een leuk dagje museumbezoek.

Nationaal Jenevermuseum in Schiedam
Dit jenevermuseum bevindt zich in een historisch pand aan de Lange Haven in Schiedam. Voorheen was branderij en distilleerderij P. Melchers er gevestigd. In het museum wordt het verhaal verteld van dit typisch Nederlandse drankje, ook wel neut of borrel genoemd. Er wordt nog steeds op vuur gestookt zoals dat 300 jaar geleden ook gebeurde.

Foodtopia in Museum Boerhaave in Leiden
Tot en met 1 november 2015 vindt Foodtopia plaats, een tentoonstelling over voedselinnovaties in Nederland. Bezoekers worden getrakteerd op een bloemlezing over voedselinnovaties in ons land vanaf 1900. Het gaat van margarine tot de kweekburger. Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde.

Streekmarkt op Landgoed Borg Verhildersum
Elke derde zaterdag van de maand is er een kleine streekmarkt op Landgoed Borg Verhildersum in Leens. Op de streekmarkt ambachtelijke Groninger producten zoals brood, groente, fruit, kaas en vlees. De oude schuur van de museumboerderij is geheel ingericht als een Groninger boerderij uit 1870.

Future Food in Botanische Tuinen Utrecht
Op 13 september wordt een themadag over ons eten in de toekomst gehouden in de Botanische Tuinen in Utrecht. De centrale vraag die dag is; hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier blijven voorzien van voldoende voedsel. Onderzoekers en mensen uit de praktijk laten zien welke oplossingen er zijn. Tijdens de infomarkt kunnen bezoekers onder andere een insectenburger proeven.

Koekje van eigen deeg in Het Pakhuis in Ermelo
Tot en met 5 september 2015 vindt in Het Pakhuis in Ermelo de tentoonstelling ‘koekje van eigen deeg’ plaats. Bezoekers van het museum leren en beleven alles over koekjes. Welke ingrediënten? Welke specerijen? Welke koekjes op welke feestdagen? Banketfabriek het Sluisje uit Ermelo geeft antwoord op deze vragen. Zij maken ambachtelijke koekjes op industriële wijze. Misschien wel het leukste van het museum: je mag proeven!

Een Museumjaarkaart kost 54,95 euro voor volwassenen en 27,50 euro voor jongeren tot en met 18 jaar. De kaart geeft toegang tot meer dan 400 museums, verdeeld over heel het land. De kaart is te bestellen via www.museumjaarkaart.nl.

 

Vorig artikel

Tweede To Amuse van Michel Lambermon geopend in Haarlem

Volgend artikel

Train je fit voor de Kolibrie Ten Miles

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.