Nieuws

Moshik Roth eert Vincent van Gogh met vijfgangenmenu

Een bijzonder menu op de kaart van restaurant &samhoud places in Amsterdam. Met vijf exclusieve gerechten eert tweesterrenchef Moshik Roth Vincent van Gogh. Het is een culinair eerbetoon aan één van Nederlands grootste schilders.

Op 29 juli is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Daar wordt in 2015 op verschillende manier bij stilgestaan. Ook door tweesterrenchef Moshik Roth, die voor gasten van &samhoud places een speciaal menu heeft ontwikkeld.

Kleuren
Moshik raakte geïnspireerd tijdens een bezoek aan het Van Gogh Museum. ‘Hij heeft geen gerechten ontwikkeld die lijken op de schilderijen’, zo laat Laura Martini van &samhoud places weten.

De chef heeft zich laten inspireren door het kleurgebruik van Van Gogh. ‘Van Gogh was de meester van de kleuren en erg vernieuwend voor zijn tijd. Hij zocht in zijn werken naar kleuren die elkaar versterken en daardoor van het doek spatten en emotie oproepen.’

Gerechten
‘In het menu doet Moshik hetzelfde. Bijvoorbeeld het gebruik van geel en violet, omdat deze versterkend werken als je ze naast elkaar plaatst. Moshik vertaalt kleuren naar smaken en die smaken vervolgens naar gerechten. Daardoor is dit menu ontstaan.’

Totaalbeleving
Het vijfgangenmenu vertelt het verhaal van Van Gogh, aldus Laura. ‘De werelden van Moshik en Vincent van Gogh worden er samengebracht. Dat gaat verder dan alleen het menu, de gast wordt op allerlei manieren meegenomen in een totaalbeleving. Het begint al bij binnenkomst, als je als gast de trap oploopt naar het restaurant.’

Inspireren en verbinden
Dat laatste past bij waar Moshik voor staat: gastronomie naar de wereld brengen door mensen te inspireren en verbinden. ‘Voor dit menu komt zijn inspiratie niet uit zijn reizen, maar van Nederlandse bodem.’

Kreeft en duif
Het vijfgangenmenu, met daarin onder andere truffel, kaviaar, jonge makreel, Oosterscheldekreeft en Anjou-duif, kost 155 euro en is tot en met het eind van dit jaar beschikbaar. Vooraf bestellen is niet nodig, maar het wordt wel alleen maar per tafel geserveerd.

City Trip
Wie nog verder wil gaan in de Van Gogh-beleving, kan kiezen voor de Van Gogh City Trip. Een luxe pakket met daarin onder andere het vijfgangenmenu van Moshik en een overnachting in Mövenpick Hotel Amsterdam City, inclusief panoramisch uitzicht over de hoofdstad.

Heb je het Van Gogh-menu van Moshik gegeten of de volledige city trip gedaan of ben je van plan dit te doen, laat ChefsFriends dan weten hoe het was.
Van Gogh Menu &samhoud places Van Gogh Menu &samhoud places

Vorig artikel

De Librije op 71 in The World’s Best Restaurants

Volgend artikel

De Koelkast van Estée Strooker

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.