Nieuws

Mondiale lijst neemt 22 Nederlandse restaurants op in wereldtop

Het Franse La Liste heeft 22 Nederlandse restaurants opgenomen in haar lijst voor 2025. De internationale ranglijst komt tot stand op basis van reviews uit honderden gidsen en publicaties van onder andere recensenten op internet. Hoogst genoteerd is De Librije in Zwolle met 97,5 van de te behalen 100 punten.

Het is een flinke lijst, want La Liste 2025 telt maar liefst duizend restaurants wereldwijd. Om tot een score te komen, het maximale aantal punten is 100, is een algoritme ontwikkeld dat reviews raadpleegt en weegt.

De Librije

In de lijst met duizend restaurants staan er 22 uit ons land. Hoogst genoteerd is De Librije. Het Zwolse driesterrenrestaurant van Thérèse en Jonnie Boer scoort 97,5 punten.

Daaronder staan de Amsterdamse sterrenrestaurants 212, Ciel Bleu (beide Amsterdam) en Tribeca in Heeze (foto) met 93,5 punten.

De Groene Lantaarn

Brut 172 in Reijmerstok, De Groene Lantaarn in Staphorst, De Kromme Watergang in Hoofdplaat en De Lindehof in Nuenen zijn opgenomen met 92,5 punten.

De andere Nederlandse restaurants in de lijst zijn De Lindenhof in Giethoorn (92), Spectrum in Amsterdam (92), De Bokkedoorns in Overveen (91,5), Fred in Rotterdam (91,5), ’t Nonnetje in Harderwijk (91), Inter Scaldes in Kruiningen (91), Parkheuvel in Rotterdam (91), Aan de Poel in Amstelveen (90,5), De Treeswijkhoeve in Waalre (89,5), FG in Rotterdam (89,5), De Nieuwe Winkel in Nijmegen (87,5), Vinkeles in Amsterdam (86,5), Julemont in Wittem (85) en Vermeer in Amsterdam (80,5).

Negen eetgelegenheden delen de hoogste positie met 99,5 van de 100 punten. Twee uit de Verenigde Staten, twee uit Frankrijk, een uit Zwitserland, een uit China, een uit Japan en een uit Duitsland.

Lees ook:
Nelson en Gert: motor van De Librije, Meesters en vrienden
Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik
Jurgen van der Zalm: in 6 maanden van 0 naar 2 sterren

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Tjitze van der Dam lanceert nieuw kookboek Spijs

Volgend artikel

De Echoput in Hoog Soeren kondigt veranderingen aan

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.