Nieuws

Michelin voegt drie restaurants toe aan Nederlandse gids

Michelin presenteerde begin oktober de 2025-gids voor Nederland met daarin 501 restaurants. Dit betekent echter niet dat de selectie stopt. Afgelopen maand heeft de culinaire gids namelijk drie eetgelegenheden toegevoegd. De vraag of deze (ook) een Bib Gourmand of ster krijgen, blijft voorlopig onbeantwoord.

In de marge van de ceremonie maken drie restaurants hun intrede in de Nederlandse gids, zo laat Michelin weten op de eigen website. ‘In Maastricht herontdekken we wat de mening is van ‘le beurre, c’est la vie’, in Hoofdplaat smullen we van een brasseriekeuken met eigenheid en in Naarden gaan we van het beste uit de zee proeven.’

Bar Beurre in Maastricht

‘Een no-nonsense bistro in een oud café, opzwepende muziek incluis’, dat is wat je volgens Michelin mag verwachten van Bar Beurre. ‘De Franse keuken leeft op boter, dat is ook hier het geval.’

De culinaire gids noemt de schartong, die à la meuniere wordt bereid en wordt geserveerd met ansjovis, tuinbonen en een geraffineerde beurre blanc die is versterkt met een scheutje sherry. ‘Deze keuken is krachtig en speels, gebundeld in een korte kaart. La beurre, c’est la vie!’

De Kromme Bistro in Hoofdplaat

Mooi nieuws voor Tom Vinke, die na de overname van de dagelijkse leiding in de zaak al een ster kreeg voor wat hij doet in het in hetzelfde pand gelegen restaurant De Kromme Watergang en nu dus ook in de gids staat met de bistro.

‘De weelderige tuin en open keuken met zijn robuuste houtskoolgrill grijpen meteen de aandacht’, aldus Michelin. ‘U voelt hier de liefde voor lekkernijen uit de Zeeuwse wateren, die al hun ziltigheid etaleren. Deze brasseriekeuken heeft eigenheid.’

Lees ook: Tom Vinke krijgt leiding bij De Kromme Watergang: ‘Vader niet weg’

SEAson Arsenaal in Naarden

Ooit maakte Paul Fagel er furore, nu heeft de eetgelegenheid nieuw elan gekregen onder leiding van Gabriëlle en Dennis Koopmans. In een pand met een geschiedenis die teruggaat tot 1688, ooit dienst deed als militair onderkomen en vele jaren later onder handen werd genomen door interieurontwerper Jan des Bouvrie.

Michelin schrijft: ‘Dennis Koopmans focust vooral op lekkernijen uit de zee, al is er ook een aanbod voor vleeseters. Dit is een plek waar u komt voor het plateau de fruits de mer en kraakverse vis uit het seizoen.’

Benieuwd naar de volledige mening van Michelin? Lees dan het artikel op de website van de culinaire gids.

Lees ook:
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse groene sterren
Michelin reikt prijzen uit aan drie horecatoppers
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse sterren

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

The Best Chefs plaatst dertien Nederlanders bij mondiale top

Volgend artikel

Beste jonge chef van Noord-Europa werkt in Nederland

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.