Nieuws

Michelin voegt acht restaurants toe aan Nederlandse gids

Michelin heeft de Nederlandse gids opnieuw uitgebreid. Per april zijn acht restaurants toegevoegd aan de selectie. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, daarop is het nog even wachten.

Acht restaurants maken deze maand hun intrede, aldus Michelin op de eigen website. ‘Oude bekenden heropenden opwindende nieuwe restaurants in Amsterdam en Dordrecht, in Rotterdam ontdekken we een eigen aanpak van de Chinese keuken, in Maastricht brengt een jong team frisse combinaties op het bord, en…’

Bistro Toost Amstelveen

Michelin noemt Toost een warme en bruisende bistro. ‘De gedroogde bladeren aan het plafond zorgen voor een zekere mediterrane sfeer. Een plek aan de lange toog is altijd een goed idee.’

Bistro Toost is een initiatief van Robbert Veuger, Stefan van Sprang en Sander de Jongh, die in Amstelveen ook tweesterrenrestaurant Aan de Poel exploiteren.

Lees ook: Eigenaren Aan de Poel openen met Bistro Troost tweede zaak

Cellar Door Woudrichem

De jonge ondernemers Paulina Kasimovaitè en Kalai van Vossen hebben hun eetgelegenheid gerealiseerd in het oude raadhuis van Woudrichem, dat volgens Michelin een smaakvolle verjongingskuur heeft gekregen.

‘Achter de bakstenen façade huist een stijlvol restaurant, dat ruim aanvoelt. Paulina, de charmante gastvrouw, en chef Kalai hebben ervaring opgedaan bij mooie huizen en dat merkt u aan hun aanpak.’

Bij Cellar Door is de ambitie voeltbaar, aldus de culinaire gids. ‘Hier wordt niets aan het toeval overgelaten.’

Cue Amsterdam

George Kataras is volgens Michelin een chef met een eigen stijl. ‘Hij speelt creatief met rooknuances van de grill en de barbecue, levendigheid van fermentatie en een zekere Nordic subtiliteit. Met drie à vier elementen weet hij te verrassen.’

De gids vervolgt: ‘Dat geldt ook voor de geweldige wijnassociaties van de sommelier, met een voorkeur voor natuurwijnen, en de vintage vibe van Cue, die doorloopt in de listening bar in de kelder. Een must om te genieten van een cocktail en bites, terwijl een dj beats laat swingen.’

Haricot Maastricht

Haricot is het verhaal van drie vrienden die elkaar bij De Librije leerden kennen en vandaag op eigen benen staan, zo begint Michelin. ‘Ze installeerden zich in hartje Maastricht, in een gezellige zaak die met z’n vele houtwerk een zekere Franse vibe uitstraalt.’

De rode gids spreekt van een menu, waarin de chefs aantonen de kunst van het weglaten te beheersen. ‘Hun keuken is herkenbaar, al spelen ze ook graag met contrasten en levendigheid.’

La Cebolla Dordrecht

Ester Weber en Cees Timmerman zijn begin dit jaar met hun nieuwe uitdaging aan de slag gegaan in een historisch pand in de binnenstad van Dordrecht. Daarvoor exploiteerden ze elders in de stad DeliCees.

Michelin noemt Cees een liefhebber. ‘Van mooie producten, liefst uit de streek, maar ook van mediterrane smaken en andere uitheemse invloeden. De manier waarop hij herkenbare smaken een update geeft, typeert deze chef.’

Lees ook: DeliCees verhuist: ‘Nieuwe naam en andere invulling’

Muggels by Gijs Uden

Gijs Hoevenaars werkte maar liefst achttien jaar in de keuken van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen en koos vorig jaar voor het ondernemerschap. In zijn woonplaats Uden opende hij Muggels by Gijs.

Michelin: ‘Een karaktervolle boerderij met rieten dak, buiten het centrum van Uden, met binnenin een rustiek en gezellig decor onder de houten balken, en buiten een terras met uitzicht op de velden.’

De rode gids noemt het ruime à-la-carteaanbod een ware uitdaging voor gasten met keuzestress.

Lees ook: Zo ziet goed startende Muggels by Gijs in Uden eruit

Restaurant Bomas Sint-Oedenrode

Daar waar haar ouders jarenlang succesvol waren, durfde dochter Inge Wollerich het aan van start te gaan met haar eigen eetgelegenheid. Het restaurant draagt de naam van haar partner – tevens chef – Koen Bomas, met wie ze de zaak exploiteert.

‘Het decor kreeg een elegante update, minimalistisch maar ook warm, ondergedompeld in crèmekleurige tinten’, zo schrijft Michelin. ‘Fine dining is hier nog steeds de rode draad, met een klassieke ondertoon maar ook aandacht voor levendige en exotische nuances.’

Xin Rotterdam

Xin huisvest in het Supernova hotel in Rotterdam en opende in oktober 2024. Het restaurant is een initiatief van Alexander Wong, die niet alleen ambitieus is maar ook de Chinese cultuur in een ander – positief – daglicht wil plaatsen.

Xin betekent nieuw. ‘Waarmee hij zijn aanpak van traditionele recepten samenvat’, aldus de rode gids. ‘De ruime kaart is een ware ontdekkingstocht.’

Lees ook: Alexander Wong: ‘Bij Xin beeld over Chinees eten veranderen’

Meer lezen over de nieuwkomers? Bezoek dan de website van Michelin Benelux.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Menno Post wil The Blonde in Blendin Hotel Bloemendaal op de kaart zetten

Volgend artikel

In memoriam: Jonnie Boer van De Librije

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.