Michelin presenteerde maandag 7 oktober in MECC Maastricht niet alleen de nieuwe sterren, maar reikte ook prijzen uit. Drie horecatoppers mochten het podium op voor het in ontvangst nemen van respectievelijk de Sommelier Award, de Young Chef Award en de Service Award.
Een nieuw tweesterrenrestaurant, tien nieuwe eetgelegenheden met één ster, acht nieuwe groene sterren én drie awards. Michelin zette maandag 7 oktober een keur aan chefs, sommeliers en gastvrouwen in de spotlights.
Lendl Mijnhijmer
Lendl Mijnhijmer van restaurant Showw in Amsterdam mocht naar voren komen om de Sommelier Award in ontvangst te nemen. Hij startte eind 2023 met vriend en compagnon Dorus Floris in het kantoorpand Crossover, nabij Amsterdam RAI.
Op de vraag hoe hij zichzelf omschrijft, antwoordde hij: ‘Ik ben een makkelijke sommelier en wil wijn zonder poeha overbrengen aan de gast. Ik heb in de afgelopen jaren een signatuur ontwikkeld en die bestaat eruit dat ik wijn pas achteraf uitleg. Je kunt wijn namelijk alleen echt goed proeven als je dat blind doet.’
Lendl en Dorus leerden elkaar kennen bij Bougainville, het restaurant met Michelinster aan de Dam in Amsterdam. Mooie gimmick van Michelin was dat Lendl het eerste nieuwe sterrestaurant bekend mocht maken en dat dit zijn eigen eetgelegenheid bleek, waardoor ook Dorus het podium op mocht.
Sofiane Bons
De Young Chef Award werd uitgereikt aan Sofiane Bons, de chef-kok van Joelia in Rotterdam. De zaak aan de Coolsingel die Mario Ridder opende, maar sinds het begin van dit jaar wordt geëxploiteerd door Pieter Timmer.
Een dappere stap van de twee, mede vanwege de statuur van Mario, die bij De Zwetheul in Schipluiden ooit twee sterren kookte. De ontroering bij Sofiane was mooi om te zien en toonde maar weer eens welke belangrijke rol het menselijke element speelt in dit vak.
Dat het restaurant de Michelinster behoudt, het een hangt vast samen met het ander, maakte de dag voor het duo extra mooi.
Sonja Boreas
De derde prijs was voor Sonja Boreas van restaurant Sabero in Leende. Zij kreeg de Service Award uit handen van generatiegenoot Thérèse Boer, die het erg leuk vond om juist aan haar deze onderscheiding uit te mogen reiken.
De inspecteurs van Michelin waren de afgelopen periode nergens zo onder de indruk geweest van de service als in het huiskamerrestaurant van het echtpaar. Bescheiden als ze is, reageerde Sonja met de woorden: ‘Dat is toch ons werk!’
Sonja en Nico mochten eerder tijdens de presentatie al naar voren komen om een eerste ster in ontvangst te nemen. In Leende begonnen de twee opnieuw, nadat eerder al twee sterren achter Nico’s naam stonden in Heeze (Boreas) en Roermond (Sabero).
Lees ook:
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse sterren
Vijftien nieuwe restaurants bekroond met Bib Gourmand
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Na de lancering van de 2025-gids afgelopen oktober én kort daarna de toevoeging van drie…
-
Michelin heeft de Nederlandse gids opnieuw uitgebreid. Per april zijn acht restaurants toegevoegd aan de…
-
Het Utrechtse restaurant Hemel & Aarde is door Proefschrift bekroond met een award. Ook de…