Nieuws

Michelin maakt nieuwe sterren bekend

In het DeLarMar Theater in Amsterdam worden de Michelinsterren uitgereikt. Hier de winnaars.

Een Michelinster voor:

Bolenius – Amsterdam. Eigenaar Luc Kusters was niet zelf aanwezig, maar stond in de keuken om de lunch te verzorgen voor zijn gasten. Bolenius wordt al jaren genoemd als sterkandidaat en maakt die status nu waar. Hulde!

Cucina del Mondo – Heerlen. Voor velen een outsider. Verloor een maand geleden de Bib Gourmand. Dat blijkt nu de opmaat te zijn voor een ster.

MOS – Amsterdam.  Misschien wel de verrassing van deze editie. Door Amsterdamse foodies veel genoemd, maar dat geldt voor vele andere restaurants in onze hoofdstad. Vandaag komt het er allemaal uit voor chef-kok Egon van Hoof.

Noble – Den Bosch. Edwin Kats is definitief terug in de top. Kookte jaren op sterniveau bij La Rive in Amsterdam en verkaste daarna naar het buitenland. Sinds een paar jaar alweer terug in Brabant en nu een ster als bekroning.

RIJKS – Amsterdam. Veel en vaak genoemd als sterkandidaat. Al jaren trouwens en telkens greep Joris Bijdendijk ernaast. Nu is het bingo in het toprestaurant in het Rijksmuseum. Een topmuseum met een sterrestaurant. Dat klinkt internationaal niet verkeerd. Joris, van harte!

Twee sterren voor:

Tribeca – Heeze. Wat een klasbak die Jan Sobecki. Neemt het gerenommeerde Boreas in Heeze over, krijgt twee dagen na de opening een Michelininspecteur aan tafel en wordt drie maanden na de opening bekroond met twee sterren. Een ongekende topprestatatie, al is koken op twee sterrenniveau voor Jan geen onbekend terrein. Van harte!

Drie sterren blijven behouden door:

De Librije – Zwolle. Stabiele topklasse. Ook internationaal. Vergeet nooit hoe belangrijk en mooi de Nederlandse gastronomie is en is altijd op zoek naar betere producten en gerechten van eigen bodem. Parels in het vak, Jonnie en Therese.

De Leest – Vaassen. Al drie jaar bekoord met drie Michelinsterren. En dat voor iemand die nog zo jong is. Altijd gevochten voor kwaliteit, altijd de beste willen zijn. Een winnaar pur sang. Jacob-Jan Boerma blijft verbazingwekkend goed.

Opvallend:

Château Neercanne kreeg voor het 60ste jaar een Michelinster. Of beter gezegd, heeft de ster al zestig jaar in het bezit. Dit is uniek. Slechts enkele restaurants ter wereld kunnen dit zeggen. Hulde aan Hans Snijders en zijn team.

Voor veel koks wordt Michelin gezien als de meest toonaangevende culinaire gids. ChefsFriends.nl was aanwezig om de sfeer te proeven en de reactie van de hoofdrolspelers te vangen. Hierover maken we een vlog.

Vorig artikel

Video: Syrco Bakker over Pure C en zijn signatuur

Volgend artikel

Vlog presentatie nieuwe sterren Michelin 2017

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.