Nieuws

Michelin 2022: drie nieuwe tweesterrenrestaurants en tien keer één ster

De 2022-editie van Michelin telt drie nieuwe tweesterrenrestaurants en tien nieuwe eetgelegenheden met één ster. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun derde ster. De Nederlandse selectie in de rode gids, die dit jaar volledig online is, bevat nu 117 restaurants met minimaal één ster.

Drie chefs mochten in het De La Mar Theater in Amsterdam het podium op, omdat ze vanaf vandaag leidinggeven aan een keuken met twee Michelinsterren. Meest opvallende benoeming is die van Guido Braeken van Julemont in Kasteel Wittem. Hij kreeg direct twee sterren toegekend.

Bas van Kranen
Ook Bas van Kranen van Flore in Amsterdam ontvangt meteen twee sterren. Het restaurant in hotel De L’Europe wijzigde onlangs het concept. Tot voor kort zat daar Bord’Eau, dat in het bezit was van één ster.

De Nieuwe Winkel
Het derde nieuwe tweesterrenrestaurant is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Emile van der Staak ontving vorig jaar zijn eerste ster, én een groene ster als beloning voor zijn duurzame koers, en kookte in slechts een jaar zijn tweede ster.

Omdat er geen sterren zijn afgenomen in de selectie met tweesterrenrestaurants, telt Nederland er daarvan nu 21.

Amsterdam
Tien chefs ontvingen in de hoofdstad hun eerste ster. Vier daarvan huisvesten in Amsterdam: De Juwelier (Yoram Jacobi), Zoldering (Thomas Bron), Lars Amsterdam (Lars Scherp) en De Kas (Jos Timmer en Wim de Beer).

De zeven andere bekroonde eetgelegenheden zijn Atelier in Gulpen (Hans Kinkartz), Pikaar in Hilvarenbeek (Cas Pikaar), Alma in Oisterwijk (Wouter van Laarhoven), Vigor in Vught (Lars Albers), ’t Ganzenest in Rijswijk (Erik Tas) en Noor in Groningen (Jeroen en Marleen Brouwer).

In totaal hebben nu 94 Nederlandse restaurants één ster.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Documentaire over brand bij De Treeswijkhoeve in Waalre

Volgend artikel

Drie nieuwe restaurants met groene Michelinster in gids 2022

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.