Blog

Met deze kazen maak je van je kaasfondue een gegarandeerd succes

Uitgebreid tafelen kan met een meergangendiner, maar heb je al eens gedacht aan een kaasfondue. Gezellig, smakelijk en niet ingewikkeld. Met deze kazen maak jij jouw avond tot een daverend succes.

Het is een heerlijke activiteit voor een middag of avond met vrienden of familie. Welk seizoen het ook is, met een kaasfondue geniet je in een ongedwongen sfeer.

Salades en vleeswaren
Thuis tijdens een winterse of regenachtige avond, of op het terras als de zon heerlijk schijnt. Zijn de temperaturen hoog, voeg er dan smakelijke salades (crudité en cornichons) en/of fijne vleeswaren aan toe.

Oorsprong in Zwitserland
De kaasfondue heeft haar oorsprong in Zwitserland, hoewel de naam afstamt van het Franse woord fondre (smelten). Ontstaan uit noodzaak.

Kaas werd gemaakt in de zomer en daardoor in de wintermaanden niet meer van de allerbeste kwaliteit. Door het te mengen met melk, dat in voldoende mate beschikbaar was, werd de kaas weer verteerbaar.

Eten en wijn
In de jaren 60 is het in Zwitserland geherintroduceerd. Maar nu in de luxe variant, dus met eten en wijn.

Omdat ieder (berg)dorp in dat land een eigen kaas heeft, kent kaasfonduen vele varianten. Met deze kazen maak jij jouw avond tot een daverend succes.

1.De klassiekers
We beginnen in ‘thuisland’ Zwitserland. Met deze mix van Gruyère, Emmentaler en Appenzeller. De klassieke combinatie van de drie populairste kazen uit dat land.

Gruyère
Gruyère is een grote, platte kaas met een doorsnee van zo’n 50 tot 65 centimeter.

Er zijn drie soorten: de jonge (tussen de 4 en 5 maanden gerijpt), de belegen (5-14 maanden) en de oud (36 maanden of meer). Vol, romig en pikant van smaak en gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk.

Emmentaler
De Emmentaler dankt haar naam aan de rivier met de naam ‘Emme’. Bereid uit de zuiverste melk van Simmental-runderen en met een natuurlijke rijping van achttien maanden. De smaak is lichtzoetig en heeft bijzonder krachtige tinten van noot.

Appenzeller
Appenzeller is een rauwmelkse kaas, die meerdere malen wordt bewerkt met een pekelbad vol met Zwitserse kruiden. Dat proef je – uiteraard – terug in de smaak.

Roquefort
Liefhebber van een wat pittigere fondue? Voeg dan een blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort) toe aan deze drie klassiekers.

Let er wel op dat je niet te veel gebruikt, want een roquefort is vrij zout en maakt het gerecht extra op smaak.

2. Oer-Hollands
Het is een mooi trio: Vinkenthaler, Brandrood en Remeker. Afkomstig uit Nederland.

Neem van alle drie evenveel en ze zorgen na samensmelting voor een smaak van boter en noten, met duidelijk herkenbaar de zoete tonen van de Vinkenthaler (een parafrase op de Emmentaler).

Brandrood
Brandrood komt van melk van koeien met deze naam. Een ras dat in jaren 70 bijna uitgestorven was, maar nu wereldwijd weer te vinden. De koeien worden twee keer per dag gemolken.

De melk wordt verzameld in een kaasstobbe die wordt gekoeld met ijswater. Iedere twee dagen wordt de melk ‘verkaasd’.

Smaak en karakter hebben veel weg van een milde Franse bergkaas: fruitig met een heel klein pikantje.

Remeker
Uit de Gelderse Vallei komt de Remeker-kaas. Gemaakt van melk die wordt geproduceerd door Jersey-koeien.

Een ras met een goede melkproductie met een hoog vetgehalte en dat betekent een zeer romige kaas.

Om het helemaal af te maken, serveer je er een Nederlandse wijn (uit de Gelderse Vallei) bij.

Etivaz kaas Bourgondisch Lifesstyle
Etivaz.

3. Etivaz
Vernoemd naar de gelijknamige Zwitserse plaats in de Alpen. Een echte zomerse kaas, die wordt gemaakt in de maanden mei tot en met september, in berghutten op een hoogte van 1500 meter.

De kaas wordt bereid in een koperen vat boven een open vuur. Kruiden uit de grassen en rook uit de schoorsteen zorgen voor een unieke smaak van rook en bergkruiden, en als de kaas ouder wordt zelfs karamel.

Rasp de kaas fijn en laat deze langzaam smelten in een witte wijn met knoflook.

Le Vacherin au four
De fonduekaas voor de levensgenieter is de Le Vacherin au Four uit de Franse Jura. Deze ‘winterkaas’ wordt geproduceerd in de periode september tot maart.

Herkenbaar vanwege de schimmelkorst. En de band van sparrenhout eromheen, waardoor de kaas soms wat donkerder oogt aan de buitenkant.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Geef je mening over nieuwe gerechten Herberg van Smallingerland

Volgend artikel

De favoriete delicatessenwinkels in Limburg van Robin van de Bunt

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.