Blog

Menu met Zeeuwse streekproducten bij Van der Valk in Goes

Zeeland. Provincie van zilt en zoet, van oester en mossel en van lamsvlees en peren. De culinaire schatten uit Zeeland kwamen vorige week samen tijdens een diner met louter streekproducten bij het Van der Valk hotel in Goes. ChefsFriends.nl schoof aan en genoot van de Zeeuwse lekkernijen.

Het ging om een gastronomisch diner, bereid door chef-kok Ruben Vogel en zijn brigade. Geserveerd in een van de fraaie eetruimtes in het door Claudia van Vliet geleide hotel Van der Valk Goes.

De keuze voor het eerste gerecht kon worden gemaakt uit Zeeuwse vissoep op basis van gezuiverd water uit de Oosterschelde met daarbij biologisch speltbrood en mosterdrouille. De keuze viel op grijze garnaaltjes met in appelstroop gegaard Zeeuws spek, frisee, mousse van fenegriek kaas en een vinaigrette van Zeeuwse appels.

Cor Poppe van Oosterscheldewater-leverancier Endy bv in Goes liet weten dat koken in zeewater niet alleen zorgt voor een betere smaak ook voor een betere vermalsing. Zoals de Italianen het al een hele lange tijd geleden deden. In ons land staan we volgens Poppe aan de vooravond van het gebruik van zeewater in de keuken, zeker wanneer het gebruik er van in de professionele keuken en daarmee een voorbeeldfunctie krijgt, toeneemt.

Het geserveerde speltbrood was afkomstig van In de bakkerij Goes. Rixt Scheffer vertelde enthousiast over het vorige jaar gestarte bedrijf, waar biologisch brood zeven dagen in de week verkrijgbaar is.

Bij het hoofdgerecht viel de keuze op een stoofpotje van Zeeuws lam met gestampte aardappelen en gesmolten prei. Het vlees was afkomstig van Vleescombinatie Zuid West Goes. Willem Riele: ‘Wij kiezen met name voor vleeslammeren. Die hebben een mooie vetdekking. In de stoofpot zit lamsnek en lamsschouder’.

Een ander deel van het gezelschap koos voor een pan Zeeuwse mosselen met diverse sausjes, frites en Zeeuwse zeegroenten. De mosselen waren afkomstig van visleverancier Adri & Zoon uit Yerseke. De zeegroenten van Jan Poleij uit Kruiningen.

Als afsluiter kon er gekozen worden uit een royale carpaccio van Zeeuwse bolus met babbelaarijs, boerenjongens en slagroom. Of uit een assortiment van kaas van boerderij Schellech uit Middelburg met daarbij chutney en notenbrood. De Zeeuwse bolus was afkomstig van Den Soeten Inval in Goes. Hans Voorhuis was namens Den Soeten Inval zo vriendelijk om de volgende ochtend nog een zak verse bolussen te laten bezorgen voor het ontbijt van het gezelschap. Zeeuwse vriendelijkheid ten top.

Els Mesu-Kwekkeboom van kaasboerderij Schellach liet weten dat de kazen worden gemaakt van rauwe melk. ‘We hebben ook een speciale kaas met zeewater, lamsoor en zeekraal; de Zeeuwse knop’. De Zeeuwse knop wordt 4 tot 6 weken gerijpt en heeft Zeeuwse smaak in de vorm van zilt, rauw en stoer.

De wijnen bij de gerechten werden geschonken door Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor. Tamara Constandse, de wijnkoniging van Zeeland dit jaar die twee witte wijnen (Auxerrois en Gris) en een zoete, pittige likeur schonk, liet weten dat je tegenwoordig een leasecontract kunt afsluiten bij De Kleine Schorre.

De bonbons op tafel waren afkomstig van de bekende bonbonmaker Ticho uit Yerseke. Van der Valk-medewerker en familie van de bekende chocolaterie en patisserie, Esmeralda Cornelissen, vertelde dat de bonbons met de hand worden gemaakt en geen smaakstoffen bevatten. Er schijnt bij Ticho zelfs een bonbon verkrijgbaar te zijn waarin zilt water is verwerkt.

ChefsFriends.nl mag haar lezers een aanbieding doen om Van der Valk in Goes te bezoeken. Het gaat om het arrangement ‘Kom Zeeland beleven & proeven’. Dit arrangement bestaat uit een overnachting, uitgebreid ontbijtbuffet, Zeeuwse attentie, een Zeeuws driegangenverrassingsmenu, een streekproductenroute en gratis donateurschap Het Zeeuwse Landschap met toegang tot de verschillende natuurgebieden. Dit voor een prijs van 75 euro per persoon o.b.v. 2 personen per kamer. Dit arrangement is boekbaar tot 31 maart 2016 en kan geboekt worden via de onderstaande button.

Boek arrangement Van der Valk Goes

 

Jannis en Claudia Brevet over opening oesterseizoen

Voorafgaand aan het gastronomische Zeeuwse diner was er de opening van het oesterseizoen. Jannis en Claudia Brevet van toprestaurant Inter Scaldes vertellen over de eerste vangst.

Vorig artikel

12 keer TREK Den Haag op Instagram

Volgend artikel

Video: Jacob Jan Boerma en Grand Café Krasnapolsky

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.