Blog

Meesterlijk menu voor Meestergastheer Latour Noordwijk

Maître-sommelier Stan Kerckhoffs van Latour, het sterrestaurant van grand hotel Huis ter Duin in Noordwijk, is officieel SVH Meestergastheer. Dinsdag 19 mei vond de inauguratie plaats en werd aansluitend een ‘meesterlijk menu’ geserveerd. ChefsFriends mocht aanschuiven.

Latour is een van de drie restaurants van Huis ter Duin. Het hotel wordt geleid door commercieel directeur Stephan Stokkermans. Het uitzicht aan tafel op de Noordzee en – in ons geval – de ondergaande zon is bijzonder.

Vanaf 2000 staat de keuken onder leiding van chef de cuisine Marcel van Lier, die zich sinds 2005 trotse bezitter van een Michelinster mag noemen. Stan Kerckhoffs startte in 2003 als maître en sommelier bij Latour, dat van dinsdag tot en met zaterdag is geopend voor diner.

Dinsdag 24 maart slaagde Stan voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer, één van de vijf SVH Meestertitels, dinsdag 19 mei vond de inauguratie plaats.

De officiële handelingen werden verricht door tweesterrenchef en SVH Meesterkok Margo Reuten en SVH Meestergastheer Petro Kools van Da Vinci in Maasbracht. Zij waren op verzoek van Stan vanuit Limburg naar Noordwijk gekomen.

Na een champagne van Moët & Hennesy startte het Meesterlijk Menu met ‘sashimi hamachi, oester, scheermes, dashi, appel en koriander’, geserveerd met een ‘Bio-dynamite Riesling Gewürztraiminer Pflüger Pfalz’ (2014) uit Duitsland.

Het tweede gerecht was ‘tartaar, lardo-rund, sardine, lavas, groene tomaat en burrata’, met als begeleidende wijn een ‘Maria Andrea E. Pena Ribeiro’ (2013) uit Spanje.

Bijzonder was de derde wijn-spijscombinatie, omdat deze werd geserveerd tijdens het examen van Stan. De jury was onder de indruk van de combinatie: ‘Pinot Blanc K. Angerer Kamptal’ (2012) uit Oostenrijk en ‘gegrilde griet, gebrande carabineros-garnaal, passiefruit, miso en satsuma’. Wij ook.

Het vierde gerecht mocht de titel ‘Meesterlijk’ eveneens met verve dragen: ‘gebraden lamsfilet, schenkel, tong, geitenkaas, ras-el-hanout en knoflook’. Als begeleidende wijn was gekozen voor een ‘Côtes de Rousillon Villages Segna de Cor Rousillon’ (2013) uit Frankrijk.

Het culinaire gedeelte van ‘een bijzondere avond voor een bijzonder mens’, aldus de directeur, werd afgesloten met een dessert van ‘aardbei, shiso, matcha en lychee’.

Stan is met zijn 36 jaar de jongste SVH Meestergastheer. ChefsFriends feliciteert hem van harte met zijn titel.

Foto’s: ChefsFriends.

 

 

Vorig artikel

Culihoppen Harderwijk: zeven restaurants in één middag

Volgend artikel

Nieuw concept Zoku: wonen en werken beter combineren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.