Boeken

Martin Kruithof komt met boek ‘De Ode aan de paling’

Boeken – De Ode aan de paling is het nieuwste boek van Michelinchef Martin Kruithof ** van Restaurant De Lindenhof in Giethoorn.  De ‘Ode’ is de kroning op het werk van Martins paling-ambassadeurschap. Kruithof behoort tot de Paling Patron Gilde en draagt zorg voor het behoud van de paling populatie. 

Het boek is tot stand gekomen, in samenwerking met alle 24 (Michelin) chefs én een welbekende nestor, van de gastronomische club ‘Les Patrons Cuisiniers’. 

Het prachtig vormgegeven koffietafel- en receptenboek geeft een inkijkje in de levensloop van de paling, haar bedreigingen en beschermingsmaatregelen en is een bundeling van gastronomische toprecepturen en persoonlijke verhalen over en van topchefs.

Paling Patron Martin
In 2020 kreeg Martin als tweede in Nederland, de titel Paling Patron uitgereikt, door Stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan). Hij mocht het stokje overnemen van Michel van de Kroft ** van ’t Nonnetje in Harderwijk en heeft afgelopen mei, op zijn beurt, het stokje overgedragen aan Soenil Bahadoer **, van restaurant De Lindehof in Nuenen. Deze drie topchefs vormen tot op heden het Gilde der Paling Patrons.

Eel Stewardship Fund
Martin zet zich al jaren in voor een betere palingpopulatie. Door de jaren heen heeft hij vele duizenden glasaaltjes uitgezet in het leefgebied achter het restaurant. Daarbij steunt hij projecten die volwassen palingen naar open zee helpen en maakt hij promotie voor de ESF-paling. 

Het Eel Stewardship Fund is opgericht om activiteiten te financieren die bijdragen aan het herstel van de palingstand in de Europese binnenwateren. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de natuurlijke levenscyclus van de paling. Deze cyclus werd in de afgelopen decennia drastisch onderbroken door menselijk handelen. 

Donatie aan het ESF
Het boek Ode aan de paling is de kroning op het ambassadeurswerk van Martin. Om die reden doneert Martin van ieder verkocht boek €2,50 aan het ESF. 

Vorig artikel

Nieuw en online te bestellen: Sterrensnackbox met snacks van topchefs

Volgend artikel

Nieuwe chef-kok voor restaurant Vinkeles in Amsterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.