Limburgs glorie in Parkheuvel Cuvée van Erik van Loo
Het is niet eerlijk! Erik van Loo heeft zijn eigen Parkheuvel Cuvée ontwikkeld in samenwerking met Wijndomein St. Martinus in Vijlen, en ChefsFriends mag bij de lancering aanwezig zijn. Hij serveert de wijn bij een fantastisch gerecht met Oosterscheldekreeft. De combinatie is goddelijk, en nu wil ik nog een keer…
Twee Limburgers hebben elkaar gevonden! Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus in Vijlen en Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel.
Stan kijkt vanaf de heuvels van zijn bedrijf uit over Mechelen, het dorp waar de roots van de tweesterrenchef liggen.
Gastronomische wijn
Het resultaat is de Parkheuvel Cuvée. Een wijn die volgens Erik vooral ‘heel erg lekker is’.
‘Dat je zin hebt in een tweede glas. Iedereen tevreden houden, gaat niet. Maar ik denk dat 9,5 van de 10 mensen deze wijn lekker vinden. Wat heel belangrijk voor me was: het is een gastronomische wijn, die ik schenk in het restaurant. Het mocht geen commerciële wijn worden.’
Smaak
Over de smaak zegt Erik: ‘De wijn moest een zuurtje hebben, maar mocht niet te zuur zijn. Ik ben fan van hout, maar niet van een doorgelagerde wijn. En hij moest ook iets bloemigs hebben, maar het mocht geen viognier zijn.’
Vijlen
In het eindresultaat zijn twee signaturen samengekomen, vertelt Stan, die in Vijlen inmiddels een wijngaard heeft van 30 hectare.
‘De signatuur van Erik en de signatuur van Stan. We hebben geproefd, geproefd en geproefd in het restaurant. Met het hele team onder leiding van Erik en sommelier Jean-Luc Etienne. We hadden vier verschillende blends en die hebben we net zo lang gecombineerd tot we de juiste samenstelling hadden.’
Rotterdam
Het resultaat is een zeer smakelijke wijn, die bij (minimaal) één gang uit het achtgangenmenu van het Rotterdamse tweesterrenrestaurant wordt geserveerd.
Deze middag – maandag 17 juni – en de komende periode is dat Oosterscheldekreeft, Boeddha’s hand (citrusvrucht met vingers), yuzu, dragonolie, emulsie van crème fraîche en een emulsie van calamansi. Fantastisch!
Stan Beurskens
Stan Beurskens is zeventien jaar als hij in 1998 noodgedwongen de wijngaard overneemt die zijn vader in 1980 is begonnen.
Om het vak te leren, gaat Stan ‘oenologie’ studeren in Stellenbosch in Zuid-Afrika en in Geisenheim in Duitsland, en reist hij de wereld over om aan de slag te gaan bij gerenommeerde wijnbedrijven.
Nederland
Hij krijgt in topbaan aangeboden in Chili, maar besluit om (toch) terug te keren naar Vijlen. Aanleiding voor dit besluit is een telefoongesprek met zijn moeder.
‘Ze feliciteerde me met deze kans, maar sloot af met de woorden: ‘wat vind je nou echt leuk?’. Op dat moment realiseerde ik me dat ik terug wilde naar Nederland.’
Wijndomein St. Martinus
Inmiddels hoort wijndomein St. Martinus tot de toppers van ons land. Inclusief een kenniscentrum (geopend in 2014), waar onderzoek wordt gedaan naar nieuwe technieken om de wijnbouw duurzamer te maken.
Ook internationaal is Stan een bekende verschijning. Sinds 2007 is hij ook eigenaar van een wijnadviesbureau en begeleidt hij ruim zestig wijngaarden in binnen- en buitenland.
Juliën van Loo
De introductie van de Parkheuvel Cuvée vindt plaats tijdens een lunch van vier gangen, waarbij de door Erik en zoon Juliën van Loo geserveerde gerechten worden begeleid door wijnen uit het assortiment van Wijndomein St. Martinus.
We starten met een amuse. Een oester met een mousse van limoen, aardappelrösti, Perle Imperial-kaviaar. ‘Uitgezonderd de kaviaar allemaal ingrediënten uit Nederland. De begeleidende wijn is de Cuvée Prestige Brut Nature 2014.
Oosterscheldekreeft
De glazen worden gevuld met de Parkheuvel Cuvée, die dus direct bij de eerste gang wordt gepresenteerd.
Erik en Juliën serveren Oosterscheldekreeft met Buddha’s hand, dragonolie, een emulsie van crème fraîche en een emulsie van kalamansi.
Wat een prachtige combinatie! Het smakelijke gerecht en de heerlijke wijn doen het afzonderlijk super en stuwen elkaar naar grote hoogte.
Aspergewijn
Voor de tarbot van gang 2 worden de glazen gevuld met een prijswinnende wijn. ‘Bergdorpje 2017’ is door de Verenigde Vinologen Nederland verkozen tot Nederlandse Aspergewijn 2019. Op het bord verder morieljes, doperwten, zilte groenten en witte asperges.
Umami
Het derde gerecht is zeebaars met umami-boter, spinazie, cantharellen, krokante spitskool en meiknol.
De umami-boter is een idee van Juliën, die het ontdekte tijdens zijn reis door Australië. Het duurt een week om deze te maken. De smaak is prachtig en het is een heel mooie toevoeging aan het gerecht.
In het glas de rode Johannes 2017, die iets gekoeld wordt geserveerd en verandert van smaak naarmate deze temperatuur toeneemt. Erg mooi om te constateren (en te proeven).
Framboos
In het dessert speelt framboos de hoofdrol, met witte chocolade, suikerkrokant en aceto balsamico als begeleider. In het glas Limburgs Parelke 2018. Afsluiter is een shot van rum en yoghurt.
Nederlandse wijn
Terwijl ik geniet van mijn koffie, stel ik tevreden vast dat Nederlandse wijn steeds volwassener wordt (of dat misschien zelfs al wel is).
Op diverse plekken in het land worden super mooie en lekkere wijnen gemaakt. Stan en zijn Wijndomein St. Martinus hebben dat vandaag weer eens bewezen.
Mijn tweede constatering: ik heb weer mogen ervaren waarom Erik wordt geroemd om zijn sauzen. Borden aflikken doe je niet in een restaurant, maar anders….
Proeverij en rondleiding
Benieuwd naar wat er in Vijlen allemaal gebeurt? Tot en met oktober zijn er op woensdag, vrijdag en zaterdag rondleidingen (aanvang 14.00 uur).
Je bezoekt de wijngaarden en -kelders en geniet van een proeverij. De rondleiding duurt twee uur en de kosten bedragen 18,50 euro per persoon.
Tijdens openingstijden – dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur – ben je welkom voor een proeverij (drie wijnen, 7,50 euro per persoon) en/of de aanschaf van wijn.
Restaurant Parkheuvel
Wil je de Parkheuvel Cuvée proeven in combinatie met de Oosterscheldekreeft (mijn advies: doen!), reserveer dan een tafel bij Parkheuvel.
Van woensdag tot en met vrijdag kun je er terecht voor lunch en van woensdag tot en met zaterdag voor diner.
Op zondag is het Rotterdamse tweesterrenrestaurant doorlopend geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Let op: van 31 juli tot en met 20 augustus is de zomersluiting.
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining Online, Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Laurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.