Blog

Liefde op het eerste gezicht bij Ron Gastrobar Indonesia

Ron Blaauw is terug in Ouderkerk aan de Amstel, met een derde vestiging van zijn Gastrobar-concept: Indonesia. Met Agus Hermawan heeft hij volgens kenners een topper in de keuken staan. ChefsFriends mag met een select gezelschap proeven en kan niet anders dan de kenners gelijk geven.

De Gastrobar-familie van Ron Blaauw is uitgebreid. In Ouderkerk aan de Amstel is Ron Gastrobar Indonesia geopend.

Amsterdam
Het is de derde loot aan de stam van het concept, dat drie jaar geleden het levenslicht zag in Amsterdam.

Ron besloot het tweesterrenrestaurant met zijn naam te sluiten en er met Ron Gastrobar te heropenen.

Ron Gastrobar Oriëntal
Niet veel later volgde, eveneens in de hoofdstad, Ron Gastrobar Oriëntal en sinds 1 mei is daar Ron Gastrobar Indonesia aan toegevoegd.

Het is het gevolg van Rons diepe liefde voor de Indische en Indonesische keuken, met mooie herinneringen aan zijn Indische schoonmoeder.

Agus Hermawan
Met een select gezelschap mag ChefsFriends proeven van de kaart, die is samengesteld in samenwerking met Agus Hermawan.

De voormalige chef-kok van restaurant Blaauw in Amsterdam, volgens ingewijden één van de beste koks als het gaat om de Indische en Indonesische keuken, heeft in Ouderkerk de dagelijkse leiding.

Tussengerechten
Basis van het concept is ook hier een aantal gerechtjes geportioneerd als tussengerecht, met een prijs van 15 euro. En enkele bijgerechten (5 euro) en desserts (9 euro per gerecht).

Saté
Daarnaast zijn er een satékaart en – de specialiteit bij Ron Gastrobar Indonesia – de rijsttafel. Er zijn twee varianten: de Chef Agus-rijsttafel (15 hapjes) en de Chef Ron-rijsttafel (12 hapjes).

Streetfood
Onze lunch start met drie smakelijke gerechtjes indo street food. De ‘Taco ayam besisit Bali’ is een taco met pittige Balinese kip, Bangkokspread en kentjoer-kokosmayonaise’.

Verder een ‘Pepesan goeloeng’ – een loempia met witvis gemarineerd in boemboe pepesan met mayonaise- en kerriesaus – en een ‘Loempia bebek’ (loempia van eend, rijstvermicelli en gekruide ketjapsaus met steranijs).

Bouillon
De zogeheten in-between is ‘soto’: Indisch gekruide kippenbouillon met kip, rijstvermicelli, taugé en een eitje. Leuke toevoeging is dat de bouillon aan tafel in het schaaltje wordt geschonken.

Shared dining
De drie gerechten die Agus daarna serveert, vallen onder de shared table. Zoals de naam al zegt: bedoeld om samen te delen. Waarmee het sociale aspect van een middag of avond in een restaurant wordt onderstreept.

We starten met de erg lekkere ‘Ikan dabu’, een tartaar van Albacore-tonijn, miso- en gembermayonaise, emping en sojatapioca.

Spareribs
Gevolgd door dé spareribs van Ron: ‘Iga babi bakkar’. Rons beroemde spareribs van de BBQ met sambalsaus. Werkelijk fantastisch!

Het drieluik wordt afgesloten met een ‘Indische saucijs’ met sambal, zeekraal en lamsoortjes. ‘Het lekkerste saucijsje ooit’, aldus Ron Blaauw, zo is een quote aan de menukaart toegevoegd.

Rijsttafel
Dan is het tijd voor de rijsttafel. Wij krijgen die van Agus. Vijftien hapjes, geserveerd met nasi goreng en nasi putih.

Beide chefs hebben op hun eigen persoonlijke en kenmerkende manier herinneringen aan de rijsttafel en laten dat terugkomen in het feestmaal dat wordt gepresenteerd.

Saté van geit
Ik ben ernstig onder de indruk van de saté van geit in ketjapsaus (sate kambing) en geniet van de atjar (zoet-zure komkommersalade) en de serendeng (geroosterde kruidige kokosrasp).

Ook de daging rendang (langzaam gegaard rund op Sumatra-wijze) en de daging ljo (gestoofd rundvlees in kruidige geelwortelsaus) verdienen een aparte vermelding.

Sambal
Op tafel staan drie soorten sambal, volgens (geheim) recept van chef Agus: mild, heet en niet normaal heet.

Die laatste is al iets bijgesteld, zo wordt mij verteld, omdat de oorspronkelijke variant ‘echt te heet’ was.

Begeleidende wijn
De begeleidende wijn is een Rueda Verdejo van Beronia, Spanje. Ook een goede optie is, zo wordt mij verteld, een Saint Clair uit Marlborough, Nieuw-Zeeland.

Of gewoon een lekker biertje of een rosé, zoals Ron aangeeft in het video-interview met ChefsFriends dat onder dit artikel is te bekijken.

Dessert durian
De sweet goodbye, ons dessert, is een taartje van durian met passievrucht, cacao en kokosijs. Smullen….. en inderdaad een mooie manier om afscheid te nemen.

Na een mooie reis door de Indische en Indonesische keuken kan ik concluderen dat ook de derde formule van Ron Gastrobar niet anders dan een succes kan worden.

Gastrobar-formule
Aan ideeën overigens geen gebrek, zo laat Ron weten aan ChefsFriends, en dus ben ik niet verbaasd als ‘straks’ ergens een nieuwe formule het levenslicht ziet. Ik kijk er belangstellend naar uit.

Amstelzijde
Ron Gastrobar Indonesia is gevestigd aan de Amstelzijde in Ouderkerk aan de Amstel. Het restaurant is zeven dagen per week geopend voor zowel lunch (12.00-15.00 uur) als diner (17.30-23.00 uur).

Voor meer informatie kun je terecht op de website Rongastrobarindonesia.nl.

Video Ron Gastrobar Indonesia

De deuren van Ron Gastrobar Indonesia openden op 1 mei. ChefsFriends mocht met de videocamer op bezoek komen voor de eerste bewegende beelden en een interview met Ron Blaauw.

Vorig artikel

Vlog eerste Groupon NK Aspergesteken in Blaricum

Volgend artikel

Signatuurlunch door (inter)nationale topchefs bij Pure C Cadzand

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.