Nieuws

Lekker 2023: De Librije op één, De Nieuwe Winkel vliegt

Restaurant De Librije in Zwolle is net als vorig jaar de nummer één in de nieuwe editie van restaurantgids Lekker. Opvallende stijger in de top van de ranglijst is De Nieuwe Winkel in Nijmegen met een stijging van maar liefst 26 posities.

De Librije dus op één, Tribeca (Heeze) op twee en Inter Scaldes (Kruiningen) op drie. Daarmee is de top-3 ongewijzigd. Op plaats vier staat Pure C (Cadzand) en op vijf Brut 172 (Reijmerstok). Pure C en Brut 172 wisselen van positie.

De Nieuwe Winkel dendert de top-10 in met plaats 8 dit jaar. Vorig jaar stond het duurzaamheidsrestaurant nog op plaats 26. Er zijn ook grote sprongen te noteren voor Flore uit Amsterdam (van 16 naar 10 dit jaar) en De Groene Lantaarn uit Staphorst (van 17 naar 12).

Ciel Bleu zakt uit de top-10 en zien we terug op plaats 14. Ook is er in de top van de ranglijst verlies voor Joelia (Rotterdam) en Da Vinci (Maasbracht).

Hoogste nieuwe binnenkomer is Julemont uit Wittem. Dit restaurant komt uit het niets binnen op plaats 37. Een andere hoge nieuwe binnenkomer is op plaats 56 Pikaar uit Hilvarenbeek.

Verder zijn nieuw De Juwelier uit Amsterdam (70), Kook Atelier op Texel (73), Triptyque uit Wateringen (86), Versaen uit Ravenstein (88), Spetters uit Breskens (91), Puur Zee uit Wijk aan Zee (95), ’t Ganzenest uit Rijswijk (96), De Moerbei uit Warmond (97), Fitzgerald uit Rotterdam (98) en Silver uit Lelystad (99).

Grootste stijger in de lijst is restaurant Vigor uit Vught. Vigor stond vorig jaar nog op plaats 65. Nu is het dertig plaatsen gestegen en zien we het restaurant terug op plaats 35. Ook hard gaat het Amsterdamse restaurant Lars (van 98 naar 77).

Op de drempel van de top-100 staan ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, Elea in Rijswijk, Rijnzicht in Doornenburg, Calva in Nootdorp en Rantrée in Maastricht.

Restaurant 212 uit Amsterdam krijgt een speciale vermelding. Het Amsterdamse toprestaurant stond vorig jaar nog zevende, maar was het afgelopen jaar grotendeels gesloten vanwege een brand.

Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar. 

De 2023-editie van Lekker500 met maar liefst 292 pagina’s ligt op 1 november 2022 in de winkel voor 18,99 euro en is ook te bestellen via lekker.nl/bestel.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevis en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Momentwijnen: Halloween

Volgend artikel

Mikel Pouw van Nice to Meat over Wagyu (+recept)

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.