Blog

Kunstzinnig menu Ciel Bleu bij ArtDeli in Amsterdam

Food en art gaan goed samen. Zo goed zelfs dat het internationale bezoekers trekt naar Amsterdam. In de hoofdstad werken ArtDeli en tweesterrenrestaurant Ciel Bleu vanaf woensdag 14 oktober nauw samen met een bijzonder menu. ChefsFriends.nl mocht aanschuiven en proeven.

ArtDeli is sinds dit voorjaar open aan het Rokin 93 in hartje Amsterdam. Bedenker Jessica Voorwinde noemt het een startup voor kunst- en designtalent, waar art en food samenkomen. Het concept moet een podium vormen voor wisselende tentoonstellingen, waarbij kunst en design in de breedste zin van het woord worden ingezet.

Voorwinde, van huis uit kunsthistoricus, runt ArtDeli samen met artistic director Bram Claassen. Claassen is opgeleid tot edelsmid en de twee kennen elkaar van modehuis Viktor en Rolf.

Horeca en kunst
Vanaf het Centraal Station is het slechts 15 minuten lopen naar het uit 1896 daterende gebouw, dat heel vroeger een tabaksfabriek huisvestte. Buiten vormt het Rokin nog het domein van lawaaierige wegwerkers die het hele straatgebied upgraden, binnen heerst serene rust met op de achtergrond het geluid van rustgevende loungemuziek.

In de voorkamer tafeltjes met kunst aan de muur, in de grote achterkamer tafeltjes met een fraaie bar. Horeca en kunst gaan hier hand in hand.

Onze blik is vandaag vooral gericht op een grote ruimte achter in het gebouw, waar spraakmakende kunstobjecten staan en een ruime open keuken is gevestigd. Daar zien we Onno Kokmeijer met zijn rechterhand Arjan Speelman bezig met de voorbereiding van een speciaal menu, behorend bij de expositie ‘Nacht, gradaties van donker’.

Axel Rüger
Onno en zijn team hebben een speciaal menu samengesteld dat aansluit op het thema van de expositie. Die expositie, gecureerd door Axel Rüger van het Van Gogh Museum, loopt van 15 oktober 2015 tot en met 17 januari 2016. Het bijpassende ‘bites menu’ bevat klassiekers van de kaart van Ciel Bleu, aangescherpt met eigentijdse inbreng geheel in het teken van het thema; Nacht.

Het menu start met een donkere oreo van zwarte olijven, een triple-crème kaas met perenmosterd. We drinken er een glas Veuve Clicquot Champagne bij aangemaakt met blauwe kleurstof. Het ‘smurfenbubbeltje’ combineert goed met de openingshap van het menu.

Salmon Tataki
Het tweede gerecht Salmon Tataki doet opveren. De tandoori-kruiden geven een verrassende bite aan dit zachte gerecht. De zalm heeft 24 uur kunnen rusten in een kruidige tandoori-marinade voordat het op open vuur snel is dichtgeschroeid. De fluweelzachte zalm wordt geserveerd met gebrande aubergine met sushi-azijn, en Aziatische glasnoedels.

Daarbij wordt een glas Vía Arxéntea Treixadura Y Godello 2014 uit het groene Spaanse streek Galicia geschonken. Een frisse witte wijn met een hint van peren en tabak. Hoe toepasselijk in een voormalige tabaksfabriek.

Black Burger
Dan verschijnt de Black Box op tafel. Een verpakt zwart doosje gevuld met pasta carbonara met Jabugo, een kwarteleitje en een saus van Parmezaan. Daarna komt de knaller van het menu, de Black Burger. Een pittige visburger met groene currymayonaise en crudités, een smaakvolle rauwkost.

We sluiten het menu af met rijstepap met stukjes mango, ijs, Szechuan peper en salmiakachtige melasse. Voor chef Onno een gerecht dat hem doet denken aan zijn Noord-Hollandse jeugd wanneer hij als kleine jongen in de donkere wintermaanden lauwwarme rijstepap at.

Gastronomic capital
Het speciale Ciel Bleu-menu wordt bij ArtDeli aangeboden voor 45 euro. Dat is inclusief een glas champagne. ‘Het is een menu met internationale smaken, gewoon lekker en een tikkeltje excentriek. Het menu toont de connectie tussen food en kunst aan. Dit is wat de internationale museumbezoeker wil eten. Foodtravelers komen naar Amsterdam voor het culturele aspect en high level restaurants. Amsterdam is hard op weg om een gastronomic capital te worden’, laat Onno weten.

 

Onno en Arjan

Meer weten over Onno Kokmeijer en Arjan Speelman, bijvoorbeeld hoe ze over elkaar denken? Bekijk dan deze aflevering van Chef2Chef.

Vorig artikel

Najaarsproeverij Winselerhof in teken van Italiaanse keuken

Volgend artikel

Nieuw W Hotel in Amsterdam heeft zwembad op het dak

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.