Blog

Kunst aan de muur en op het bord bij De Beejekurf in Venray

De Beejekurf in Venray heeft een spraakmakende verandering doorgevoerd. Het restaurant is voorzien van twee opvallende kunstobjecten. Om het verhaal achter deze wijziging in beeld te krijgen, gaat ChefsFriends op bezoek bij Mathijs Jacobs en Hanneke Verstappen en prikt een vorkje mee.

Acht jaar geleden start Mathijs Jacobs De Beejekurf in zijn geliefde Venray. Enkele jaren later stapt Hanneke Verstappen in. Het restaurant wordt lokaal en regionaal een begrip. Zeker in deze regio is het niet altijd eenvoudig om culinair begrepen te worden.

Het lukt Mathijs met zijn kookkunsten om indruk te maken. De Beejekurf sluit zich aan bij restaurantvereniging JRE Nederland en wordt steeds vaker opgemerkt door smulpapen uit het land.

Mathijs is een vakman en Hanneke leert als instromer het vak van gastvrouw. Het bruist en swingt steeds meer op het bord, in de zaak en tussen de twee leiders. Toch wordt het tijd voor een nieuwe fase, één waarin het qua interieur wat spraakmakender mag, vinden Mathijs en Hanneke.

Kunstplatform Regentag
Ze komen in contact met kunstplatform Regentag en nemen een drastisch besluit. Twee muren in het achterste restaurantgedeelte worden min of meer vrijgegeven aan de kunstuitspattingen van cartoonist Ted Lenssen, graffiti-artiest Bart Coppus en collagekunstenaar Rob Benders. Min of meer, omdat Mathijs en Hanneke een kleine restrictie meegeven: spraakmakend is prima, maar niet aanstootgevend.

Binnen een paar weken hebben de kunstenaars, die allen uit de regio komen en één zelfs uit Venray, hun plan klaar. Het wordt een mix van kunstdisciplines, met als doel spraakmakend zijn.

ChefsFriends neemt een kijkje en proeft van de gerechten van Mathijs. Wie het restaurant binnen gaat, kan twee kanten op. Links het gedeelte aan de voorzijde. Daar verandert niet veel: er worden enkele schilderijen vervangen. Behalve ‘de man met de dikke buik’. Dit lievelingsschilderij van Matthijs mag niet weg.

Wie rechts kijkt, ziet het restaurantgedeelte dat afgesloten kan worden. Daar gebeurt het. Daar zijn de kunstenaars aan het werk. Ze hebben nog twee dagen voordat het kunstwerk af moet zijn. We krijgen een prima beeld van wat de bedoeling is, zonder het exacte eindresultaat te weten.

Amuses nieuwe stijl
Onze lunch vindt plaats in de ‘werkkamer’ van de kunstenaars. Want zo kunnen we dit gedeelte van het restaurant momenteel het beste omschrijven. We schuiven aan een prachtig opgemaakte tafel aan en hebben zicht op de twee muren waaraan wordt gewerkt.

Voordat we gaan zitten om de kunstwerken eens rustig te bekijken, krijgen we een glas cava MVSA Brut. Een fijne Spaanse bubbel met een kunstverhaal. De makers zijn geïnspireerd door Salvador Dali, Joan Miró en Pablo Picasso. Toeval bestaat niet, denken we.

Op tafel komen de amuses nieuwe stijl. Als eerst een toast met huisgerookte zalm en sjalotmayonaise. Daarnaast een krokant van aardappel. Als derde een merengue van soja met tartaar van makreel en sesam, radijs, gepofte wilde rijst en koriander.

De kunstenaar schuiven aan en dat geeft ons de ruimte om begeleid door vakkundig commentaar de kunstwerken eens goed te bekijken. We zien letters. De b, j en k op de achterste muur. En de r en f op de rechtermuur. De letters komen uit de restaurantnaam.

De vulling van de letters verschilt. Zo is de letter k gevuld met honderden koffieplaatjes van achttien verschillende soorten espressoverpakkingen. De b is het domein van collagekunstenaar Rob, die in de letter onderdelen van zijn eerdere kunstwerken plaatst.

Zeeduivelfilet
Er komt een extra amuse op tafel. Dit kleurrijke kunstachtige gerechtje bevate mosseltjes met escabeche, gemarineerd in limoenzuur en witte wijn, met daarbij pijnboompitten en gepekelde wortel. We drinken hierbij een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Xenna.

Turend naar de kunstmuur in wording, wordt ons glas gevuld met Passione Mento van Famiglia Pasqua. Een heerlijke Italiaan met body, zonder veel zuren maar met fruit. Staat al zeven jaar op de wijnkaart bij De Beejekurf. Wij weten waarom!

Daarbij gebraden zeeduivelfilet met zacht gegaarde buikspek, frisse salade met rettich en koriander, mango en dashibouillon gemaakt van kombu, kastanjechampignons en gedroogde tonijn. Mooi die verschillende stijlen, zoals ook het kunstwerk bestaat uit verschillende stijlen.

Het leuke is dat het kunstwerk niet een volledig vooraf uitgewerkt project is. De kunstenaars bepalen gaandeweg hun definitieve koers en het komt dan ook voor dat er over elkaars kunst wordt geplakt. Het onderlinge vertrouwen van de kunstenaars vormt de basis voor het slagen van dit project, dus als de een de ander ‘overruled’ wordt dat zonder morren geaccepteerd.

Heeee, wie zien we daar rechts op de muur? Dat is de vader van Matthijs, imker van beroep. Hij levert de honing en geeft de restaurantnaam extra cachet. De naam is overigens niet alleen afkomstig van de pa van Mathijs. In het wapen van Venray staat een bijenkorf afgedrukt en vroeger heette het gemeenschapshuis ‘Beejekurf’. Verder straalt een bijenkorf bedrijvigheid uit. Dat past prima bij Mathijs en Hanneke.

Patrijs
Het hoofdgerecht is op de karkas gebraden patrijs met gekonfijte patrijsenbout, morieljes, zuurkool en een jus van patrijs. Heerlijk wild gerecht met zeer smaakvolle en romige zuurkool. In het glas een Sasseo Primitivo Salento uit 2015, een rode wijn uit Puglia, uit de hak van Italië.

Dit gerecht is af, net als de rechter kunstmuur. Daarbij speelt de ‘queen’ een hoofdrol. Bijen hebben een koningin en daar zijn de kunstenaars op los gegaan. De letters r en f worden begeleid door Koningin Beatrix, Freddy Mercury, Queen Elizabeth die geschoren wordt (“God shave te queen”). Elke centimeter is gebruikt met doordenkertjes. Een gesprek aan tafel zal nooit meer stilvallen.

Stil worden we wel van het dessert. Een dessert met mokka in de hoofdrol en met een krokantje van mokka, mokkamousse, roomijs en een crème en praline van yuzu en baileys-schuim. Kunst op het bord!

Spraakmakend
Het is de afsluiter van een spraakmakende lunch in een spraakmakende omgeving. Inmiddels is het kunstwerk af en dat betekent snel richting Venray om de ‘parel van de Peel’ te bezoeken voor een avondje De Beejekurf. Waar een vlotte en informele sfeer hangt, en waar de kunstwerken je tegemoet komen. Zowel op het bord als aan de muur.

Vorig artikel

Vier restaurants nieuw in ranglijst Lekker Top 100 voor 2018

Volgend artikel

Affineur: kaas veredelen en op smaak brengen

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.