Home / Advertorial / Kruiden in de Nederlandse keuken

Kruiden in de Nederlandse keuken

Advertorial – De Nederlandse keuken staat niet bekend om het gebruik van vele kruiden en specerijen. Toch gebruiken we ze wel degelijk om gerechten op smaak te krijgen. Maar welke passen we nu veel toe? Wij leggen je uit welke van origine veel worden gebruikt en hoe dit tegenwoordig zit.

Het is niet voor niets dat kruiden- en specerijengroothandel Van Beekum Specerijen al sinds 1908 bestaat. Het gebruik van kruiden en specerijen gaat namelijk ver terug.

Kruiden in de traditionele Nederlandse keuken

Van oorsprong werden de kruiden die we gebruikten, vooral lokaal geteeld. Bovendien waren veel van die kruiden seizoensgebonden. In de traditionele Nederlandse keuken werd bijvoorbeeld veel dille, selderij en peterselie gebruikt.

Ook nu gebruiken we deze kruiden nog veel in traditionele gerechten, zoals de welbekende Hollandse stamppotten. Een specerij die van origine veel wordt gebruikt in de Nederlandse keuken, is nootmuskaat.

Welke kruiden gebruiken we tegenwoordig veel?

Tegenwoordig kun je tal van verschillende kruiden kopen in Nederland. We zijn minder afhankelijk geworden van het seizoen en we kunnen kruiden van over de hele wereld importeren.

Zo heeft vrijwel iedere Nederlander kruidenpotjes met koriander, basilicum en tijm in de keuken staan. Dit zijn kruiden die vroeger niet veel in de Nederlandse keuken werden gebruikt, maar vandaag de dag wel.

Anno 2024 koken de meeste Nederlanders niet alleen Nederlandse gerechten meer. We kunnen bijvoorbeeld ook enorm genieten van een Italiaanse pasta of van gerechten uit Azië. Dit zorgt er ook voor dat in de moderne keuken over het algemeen veel meer kruiden terug te vinden zijn.

Hoe kom je aan de beste kruiden en specerijen?

Er zijn verschillende manieren om aan je kruiden en specerijen te komen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld leuk om ze zelf te kweken. Op die manier heb je namelijk veel controle over de manier waarop de kruiden en specerijen worden geproduceerd. Anderen kopen hun kruiden liever gewoon in de supermarkt.

Ben je iemand die graag kookt en nieuwe smaken uitprobeert, of vind je het geweldig om zo nu en dan een barbecue te organiseren? In dat geval adviseren we je om eens naar het assortiment van Van Beekum Specerijen te kijken.

Lees verder

Schrijf je in en mis niets!

Ontvang Gratis ons wekelijks magazine in in je mailbox en mis niets!

De beste recepten van onze beste chefs

De beste chefs delen hun beste gerechten in onze recepturenbank. En nu denk je wellicht: die kan ik toch niet maken. Jawel hoor. De ingrediënten en benodigde apparatuur zijn afgestemd op de thuiskok, die in zijn eigen keuken graag bakt, grilt en stoomt.

De recepturenbank is gevuld met gerechten van diverse sterrenkoks, maar toegankelijk gemaakt voor de hobbykok. Lekker thuis koken met recepten van Jonnie, Michel en Hans.

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen.

Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.