Klooster in Eindhoven wordt hotel: ‘Adembenemend pand’
Het Clarissenklooster in Eindhoven wordt een hotel in het luxe segment. Als alles volgens plan verloopt, start de verbouwing binnen een jaar en openen de deuren in 2026. Nicky van Westenbrugge-van Boldrik van exploitant Bee Hospitality geeft antwoord op onze vragen. ‘We voelden direct wat deze plek zou kunnen zijn.’
Wat is/was het Clarissenklooster en waarom wordt het omgebouwd tot een hotel?
‘Het Clarissenklooster was een klooster van de zusters clarissen-coletienen aan de Sint Claralaan te Eindhoven in het dal van de Dommel en bijna naast de Genneper Watermolen. Het kloostergebouw stamt uit 1950 en is gebouwd op het voormalige Landgoed Rapelenburg.’
‘Architect van het bakstenen gebouw was C.H. de Bever, een architect van de Delftse School. Het gebouw ligt tamelijk verborgen, omdat het is ommuurd en er een gracht omheen ligt. Door een poort is de voorgevel van het gebouw te zien.’
‘De zusters leefden vrij teruggetrokken. De meeste Eindhovenaren weten niets meer over hen te vertellen dan de folklore rond Clara. Afgaande op de naam, Clara betekent helder, maakte het volksgeloof van Clara een weerheilige. Traditionele groepen als gilden en studentencorporaties komen aan de kloosterpoort een worst aanbieden. Clara zou dan voor mooi weer kunnen zorgen.’
‘De groepering clarissen die uiteindelijk in 1993 het klooster betrokken (the Poor Clares uit Amerika), trekt nog vanuit de gehele wereld novicen aan, zodat ze kan blijven voortbestaan. Toch bleef in Nederland het aantal roepingen gering. In de tijd dat deze groep clarissen hier woonde, waren er drie intredes van wie er om verschillende redenen niet één deel van deze groep bleef.’
‘Daardoor bleef de basis smal, mede doordat de bestaande groep zusters van gevorderde tot vergevorderde leeftijd was geworden en twee zusters kampten met gezondheidsproblemen. Daarom nam de groep eind april 2015 het besluit om uit Eindhoven te vertrekken. Sindsdien staat het klooster leeg.’
‘Momenteel wonen er twee mensen op basis van anti-kraak. Het klooster is in 2018 aangekocht van het bisdom. Als familie in bouw- en ontwikkeling – VB Groep, waaronder CRA Vastgoed als ontwikkelaar en Huybregts Relou als aannemer – en in hospitality – Bee Hospitality – is het Clarissenklooster een droomlocatie. Een once in a lifetime.’
‘Deze plek ademt een sereniteit, een rust, iets waar we allemaal behoefte aan hebben in tijden als deze. We voelden direct wat deze plek zou kunnen zijn en hebben er onze missie van gemaakt om dit te realiseren. Een plek waar gasten tot rust komen, waar hoge kwaliteit de norm is en jij je gevoelsmatig echt even kunt terugtrekken.’
Wat kun je vertellen over het hotel en de verdere plannen?
‘Wanneer je de brug over rijdt naar het Clarissen Kloosterhotel, voel je direct de historie en de rust. Het is er groen, het is er stil, en bij het zien van het adembenemende pand, waan jij je in een ander moment, een andere tijd, een andere plek.’
‘Bij binnenkomst vallen direct de karakteristieken van het oude klooster op welke feilloos worden gecombineerd met de luxe en ruimtelijkheid van heden ten dage. Een voorbeeld van zo’n kenmerk is de dubbele gangenstructuur op de begane grond, die duidelijk de scheiding laat zien tussen het besloten en het openbare gedeelte. Er waren dan ook binnenzusters en buitenzusters. Zij hadden toegang tot de betreffende verschillende gedeeltes in het klooster.’
‘Het nieuwe ontwerp is van De Bever Architecten (de kleinzoon van C.H. de Bever). Het pand biedt na verbouwing ruimte aan zo’n 31 kamers, een luxe restaurant in de kapel, een gastrobar en diverse sfeervolle ruimtes voor bijeenkomsten. In de ruime ommuurde tuin, die met respect voor het verleden opnieuw wordt aangelegd, wordt een nieuwbouw gerealiseerd die onderdak biedt aan een fitness en nog zo’n 31 kamers, waaronder diverse wellnesskamers met sauna en jaccuzzi, en uitzicht op de groene Genneper Parken.’
Wat zijn de grootste uitdagingen?
‘In een ontwikkeling als deze zijn er altijd uitdagingen. Het pand is een Rijksmonument in de Genneper Parken én aan de rand van het centrum. We hebben vanaf dag één iedereen de mogelijkheid gegeven betrokken te zijn en met onze plannen mee te kijken en mee te praten. Daardoor hebben we met alle partijen een positieve uitkomst kunnen creëren en is het bestemmingsplan toegekend.’
‘Momenteel zijn er uitdagingen met het gebrek aan ruimte op het elektriciteitsnetwerk, wat voor ons invloed heeft op de keuzes die we kunnen maken omtrent duurzaamheid. Ook de hoge waterstanden geven nieuwe uitdagingen, maar het is fijner dat we het nu al zien en weten. De kans dat we dan na oplevering nog problemen krijgen, is dan miniem.’
Is al wat te vertellen over de exploitatie en wie dat gaat doen?
‘De exploitatie komt in handen komen van Bee Hospitality, geleid door Nicky en Derk van Westenbrugge-van Boldrik. Onder andere verantwoordelijk voor het nabij gelegen Hotel Parkzicht met daarin het populaire restaurant Thym by Parkzicht. Ook Napolitaanse Pizzeria Hout op Strijp-S en Spaans restaurant Casa Pepe vallen onder Bee Hospitality.’
‘Het Clarissen Kloosterhotel is een hotel en restaurant dat zich bevindt in het luxe segment. De geschiedenis van het pand zal een grote bijdrage leveren aan de totaalbeleving in het concept.’
‘Het hotel biedt haar gasten een vijfsterrenomgeving met kamers die in sobere stijl, maar voorzien van moderne technieken, worden ingericht met oog voor de bijzonderheden van het pand en haar historie. Een gedeelte, ongeveer de helft, van de kamers zal zich bevinden in de nieuwbouw.’
‘Er is geen enkel hotel in Eindhoven dat dit kan aanbieden en dat geeft ons de mogelijkheid ons volledig te onderscheiden. Culinaire reizigers en bewoners van Eindhoven en omgeving kunnen hun hart ophalen in het sfeervolle, luxe restaurant in de kapel.’
‘Lokale landbouw, ambacht in de keuken en specialiteiten uit Europa brengen samen het recept voor een smaakvol(le) lunch of diner. Het restaurant serveert een hoog niveau keuken met een complementaire wijn- en drankenkaart. We kunnen op een later moment meer uitweiden over het type keuken.’
‘De intieme gastrobar is een aanvulling op het restaurant. Hotelgasten en locals kunnen hier genieten van een toegankelijke maaltijd en een ruim assortiment aan dranken. We streven ernaar een unieke ervaring te creëren door de tijdloze architectuur, de rijke geschiedenis van het klooster en de omgeving in het verblijf van onze gasten te verweven. Zowel voor een nacht als voor een langer verblijf is het Clarissenklooster dé plek in Eindhoven om te verblijven.’
Hoe ziet de tijdsplanning eruit?
‘We streven ernaar binnen een jaar bezig te zijn met de verbouwing en de nieuwbouw om in 2026 nog open te gaan. Dit is nu echter nog afhankelijk van te veel factoren. Een definitieve openingsplanning gaan we later pas opstellen.’
Lees ook:
Streep door prijsafspraken Booking: ‘Ook gasten profiteren’
The Steamed Seafood Bar bij UMAMI by Han in Eindhoven
Tweede zaak Jermain de Rozario: ‘Aziatisch geïnspireerd’
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green, Nederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.