Als je er toch bent

Kerstmarkt Dordrecht, en wat nog meer…

In de historische binnenstad van Dordrecht vindt van 11 tot en met 13 december de grootste kerstmarkt – bron ANWB – van Nederland plaats. De organisatie is in handen van Dordrecht Marketing en jaarlijks zijn er zo’n 200 kramen. De toegang is vrij.

In de rubriek ‘Als je er toch bent’ kijken we wat er nog meer te doen is in Dordrecht en in de directe omgeving van de Kerstmarkt.

Historische binnenstad
Dordrecht is de oudste stad van Holland. Het is ontstaan rond 1120 en kreeg in 1220 als eerste stad in Holland stadsrechten.

Zo’n duizend monumenten bepalen het gezicht van de Middeleeuwse stad en dat maakt een stadswandeling dus absoluut de moeite waard.

Onder begeleiding van een gids van de VVV bijvoorbeeld brengt u een bezoek aan onder andere het Hof, de Grote Kerk en de Groothoofdspoort.

Ark van Noach
Tot 31 januari ligt in Dordrecht nog de Ark van Noach, open van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Deze replica van het oudste en tevens grootste houten schip ter wereld (zo’n 20.000 vierkante meter) biedt aan boord vertier voor jong en oud.

Je krijgt er antwoord op vele vragen. Of de dieren wel allemaal in de ark pasten bijvoorbeeld. En hoe de bouwer wist hoe groot de ark moest worden.

Lunchen of genieten van koffie met gebak doe je in restaurant Vrouwe Noach. Als je wilt, mag je daar zelfs je eigen meegebrachte etenswaren nuttigen.

Bekroonde koffie
Voor een goede kop koffie kun je terecht bij Coffeelicious. Althans, als we Misset Horeca mogen geloven. 
Het bedrijf van eigenaar Fiona Buitenhuis werd in 2014 uitgeroepen tot winnaar van de Koffie Top 100.

Ze bezocht zelf de branderij in Venetië, omdat ze zeker wilde weten dat de kwaliteit van de koffie van haar brander goed was.

Een tip van de jury die de bedrijven bezocht: neem er gebak bij. Fiona’s moeder Joan bakt koeken, cakes en taarten, die je overigens ook kunt kopen voor thuisgebruik.

Omdat het bedrijf in 2014 won, ontbreekt het in de lijst van dit jaar. Coffeelicious is opgenomen in de zogeheten eregalerij.

Meesterkok Ad Janssen
Nog één in het rijtje beste: Museum Restaurant Art & Dining, dat in 2011 de Horecatrofee won voor beste restaurant.

De sterke punten, aldus de jury destijds: de kwaliteit, de sfeer en het vernieuwende karakter. Kan eigenlijk ook niet anders met een Meesterkok – Ad Janssen – aan het roer.

In het restaurant wordt een wisselende kunstcollectie van het Dordrechts Museum tentoongesteld.

De hele dag geopend en daardoor een geschikte plek voor alle eetmomenten van de dag. Met een dagschotel al voor 9,75 euro en een driegangenmenu voor 24,95 euro.

Lekkerste steak van Dordrecht
Elders in de stad exploiteert Meesterkok Ad nog een restaurant. Maart dit jaar opende Steaks & Chardonnay de deuren in Bellevue Groothoofd.

Een sfeervolle eetgelegenheid waar je – zo vinden ze zelf – de lekkerste steak van Dordrecht eet. Ook hier kun je als gast de hele dag terecht.

Biesbosch
De Biesbosch mag uiteraard niet ontbreken in de lijst. Vanuit de entree in Dordrecht zijn er tal van mogelijkheden.

Onder andere fiets- en wandelroutes door het Nationaal Park, een expositie in het bezoekerscentrum en een beverbos voor kinderen.

Overnachten kan bij hotel De Watertoren (met poldercafé De Waterjuffer) en na het wandelen of fietsen rust je onder het genot van een hapje en/of drankje uit bij restaurant De Merwelanden.

Kinderdijk
Tot slot molencomplex Kinderdijk. Een groot deel van Nederland ligt tot ongeveer 7 meter onder de waterspiegel, maar daarvan merken wij niets.

Met dank aan ons watermanagement, dat bestaat uit onder andere dijken, duinen, stuwen, sluiten, gemalen én… molens.

Kinderdijk is UNESCO Werelderfgoed en telt een unieke verzameling van negentien windmolens uit de 18e eeuw die wereldwijd als Nederlands icoon worden beschouwd. Meer hoeven wij dus niet te zeggen….

Mis je tips in dit overzicht, geef deze dan door in een reactie onder dit bericht. We wensen je een informatie en inspirerend verblijf.

Vorig artikel

Jan Willem Alphenaar werkt het liefst bij Seats2meet Strijp-S in Eindhoven

Volgend artikel

Chef Sander Spruijt nieuwe eigenaar De Burgemeester Linschoten

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.