Kees Meinderts opent restaurant in kas op Fries landgoed
Hij werkte bij De Librije in Zwolle en De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, en nu kiest Kees Meinderts voor het ondernemerschap. Met compagnon Christiaan Steijn heeft hij een restaurant geopend dat is gevestigd in een kas op een twee hectare groot landgoed in het Friese Eastermar.
Mearkas is naar eigen zeggen het enige kasrestaurant van Friesland. De eetgelegenheid ligt in het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden en wordt omringd door een moestuin, een pluktuin, een voedselbos en een luxe glamping.
Ingrediënten uit eigen tuin
In het fine dining-restaurant van Kees en Christiaan kunnen gasten genieten van ‘creatieve gerechten, grotendeels gemaakt met ingrediënten uit eigen tuin. Christiaan is eigenaar van cateringbedrijf ACCES, dat al op het landgoed aanwezig is. Zijn rol zal op de achtergrond zijn.
De Librije en De Heeren van Harinxma
Kees, die jarenlang als souschef en keukenchef werkte bij De Librije in Zwolle en De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, wordt als chef-kok het gezicht van Mearkas.
Onder de titel ‘waar je smaak beleeft’, moet je als gast genieten van verfijnde gerechten op niveau met natuurlijke, robuuste smaken en spanning.
Relaxte fine dining
De creatieve gerechten hebben een gezonde balans tussen vis, vlees en groenten, kruiden en bessen uit eigen tuin en het voedselbos. ‘Ik noem het relaxte fine dining’, aldus de chef-kok. ‘Wij het op onze nuchtere Friese manier. Zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.’
De grote kas waarin het restaurant is gevestigd, vormt het middelpunt van Mearkas. Christiaan daarover: ‘Vanaf je tafel en het terras kijk je de tuin in en zie je waar je eten vandaan komt. Kijkend over de wei en de houtwallen kun je soms reeën zien, dit is echt een unieke plek.’
Verrassingsmenu
De kaart bestaat uit een verrassingsmenu van vier (67,50 euro) of vijf gangen (74,50 euro), dat zowel met als zonder vis en vlees verkrijgbaar is. Op verzoek is een volledig plantaardig menu beschikbaar. Op termijn wordt het aantal gangen uitgebreid.
Naast een goede keuken en de tuin willen de eigenaren ook inzetten op beleving en culinaire verhalen. ‘De route naar het restaurant loopt door de tuin en aan tafel vertellen we de verhalen over de herkomst van ingrediënten. Buiten bij het terras brandt een vuur en daar kun je desgewenst voor en na het eten een drankje drinken.’
Tafelbereidingen
Daarnaast willen ze verrassen met tafelbereidingen, bijvoorbeeld het barbecueën van een onderdeel van het gerecht aan tafel en in plaats van een bordje met daarop verschillende kazen, kiezen de ondernemers voor een kaasgerechtje.
Glamping
De tafels en bar in het interieur zijn gemaakt van bomen uit de buurt. Opvallende elementen zijn de bestrate vloer en bloemen en planten als natuurlijke accenten. Wie wil overnachten, kan dat doen in één van de vijf luxe tenten die zijn voorzien van eigen sanitair, opgemaakte bedden, koffie- en theefaciliteiten en een ontbijt.
Om dit te ervaren, kan het kennismakingsarrangement worden geboekt. Een vijfgangendiner, overnachting in een luxe tent en ontbijt voo 145 euro per persoon.
Mearkas ligt in Eastermar, dat is ten noorden van Drachten tussen de meren De Leijen en Bergumermeer, in een gebied met rietlanden en ‘wetlands’. Het restaurant is van woensdag tot en met zaterdag geopend voor diner.
Lees ook:
Zo zet Geert-Jan Vaartjes Friesland culinair op de kaart
Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine nieuwe parel van Friesland
Fryslân Boppe bij Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green, Nederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.