Nieuws

Karel V in Utrecht heeft met IJzerhard een eigen bier

Brouwerij Oproer en Karel V hebben IJzerhard gelanceerd. De naam van dit bier is een andere benaming voor het kruid verveine. Chef de cuisine Vito Reekers daagde de brouwer uit, met als resultaat een ‘smaakvolle sensatie’. Tot en met 8 september kan het worden geproefd met een bijpassend gerecht.

De samenwerking tussen Karel V en Brouwerij Oproer heeft geleid tot de komst van het bier IJzerhard.

Verveine
IJzerhard is een andere benaming voor verveine. Samen met water, mout, hop en gerst is dit kruid het unieke vijfde ingrediënt van het bier.

Vito Reekers
Vito Reekers, chef de cuisine van Karel V, kwam met het idee om dit kruid te gebruiken. Oproer nam de uitdaging aan en experimenteerde met dit bijzondere ingrediënt.

Van de verveine uit de kruidentuin van Karel V is een thee gemaakt en die vormt de basis voor deze frisse IPA.

Klooster
De naam IJzerhard is niet alleen gekozen vanwege de verveine, maar ook omdat de naam past bij de historie van het kloostercomplex uit 1348 waarin Karel V tegenwoordig huisvest.

Eeuwen geleden werd op die locatie ook bier gebrouwen, door ridderbroeders. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water.

Bier en spijs
Zondag 9 september wordt IJzerhard gelanceerd. Dat gebeurt in de zalen Caves Caroli, die in het verleden dienst deden als tongewelven.

Tot en met 8 september kan het bier in Karel V worden geproefd met een bijpassend gerecht. Voor meer informatie en reserveringen kun je terecht op de website van het hotel en restaurant.

Vorig artikel

De Sjalot in Nijmegen viert verbouwing met speciaal menu

Volgend artikel

‘Cool aanbod’ van restaurant In den Rustwat Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.