Blog

Kaas met kerst: inspirerende tips en serveersuggesties

Kaas en kerst zijn een perfecte combinatie. Uiteraard denken we op culinair gebied vooral aan dineren. Met kaas zijn er echter volop mogelijkheden voor een smakelijk ontbijt, een lekkere brunch, een mooie lunch of een feestelijk aperitief of digestief. Inspirerende tips van René Koelman, eigenaar van ‘vriend van…’ Bourgondisch Lifestyle.

Wellicht merk je er inmiddels al iets van: een toenemend enthousiasme voor de naderende kerstdagen. Of een gezonde mate van stress, als je dat een betere omschrijving vindt.

Hoewel kerst veel meer is dan lekker eten, is dat wel één van de dingen die we – veelal in gezelschap van dierbaren – die dagen uitgebreid doen.

Eetmomenten
In de meeste gevallen ligt de nadruk op het diner, en bij sommigen – zeker in de restaurants – (ook) op de lunch. Maar er is meer, zeker als je thuis de keuken in duikt. Kaas is een heerlijke smaakmaker en bruikbaar op ieder moment van de dag.

We vroegen René Koelman van Bourgondisch Lifestyle naar kaas met kerst, maar dan anders. Zijn belangrijkste tip: houd het elegant, fris en verteerbaar.

Ontbijt
Gebruik voor het ontbijt een heerlijke fromage blanc (een kwark) met daarbij heel fijn gesneden vers fruit in alle kleuren. ‘Ook lekker: een fris geitenkaasje gevuld met een chutney van vijgen. Bijvoorbeeld de figou. Super in combinatie met een getoast briochebroodje.’

Koken met kaas Bourgondisch Lifestyle
Foto: Frans van Meeuwen/Passion Magazine

Brunch
René gaat voor een gepocheerd ei met een rijke salade. ‘Daarop geschaafde goed gerijpte Parmigiano Reggiano, wat noten en verse mango. De echte kaasliefhebber kruimelt er daarna nog wat blauwe kaas doorheen. Wat te denken van de stilton, een echte klassieker.’

Lunch
‘Een romige soep met daar doorheen gesmolten gorgonzola dolce. En dat serveer je dan in een diep bord, waarin je een kwart van een rijpe peer hebt gelegd. Ik vind dit echt een fantastische zoet-zoutcombinatie.’

Liever iets anders? Denk dan eens aan een risotto afgemaakt met vacherin mont d’or en vers geschaafde truffel erdoor. ‘Of waarom niet erover. Simpel en puur genieten.’

Aperitief
Als René ergens op bezoek gaat, neemt hij vaak een kaasplateau mee. Dat begrijpen wij helemaal.

‘Vrienden willen starten met de kaas, zodat ze alles goed kunnen proeven. Ik pas mijn selectie daar dan ook op aan. Kies voor net wat subtielere smaken, die beter passen bij een champagne op ander bruisend aperitief. Serveer niet te veel soorten, vijf is al prima, en bouw op wat betreft sterkte.’

Koken met kaas Bourgondisch Lifestyle
Foto: Frans van Meeuwen/Passion Magazine

Diner
Een voorgerecht met burrata, gekookte biet en – daarover – een mengsel van gehakte noten. Succes gegarandeerd. Het notenmengsel zelf even branden in de koekenpan en afmaken met een scheutje extra virgin olijfolie. ‘In een handomdraai op tafel én een verrassing voor het oog en de smaakpapillen.’

Hoofdgerecht
In het hoofdgerecht kiest René voor de klassieke ossenhaas. ‘Na het bakken leg je er op het laatste moment een paar stukjes roquefort op die heerlijk smelt. Blus de jus af met een beetje port en je serveert een koningsmaal.’

Aansluitend een kaasplateau, dat nu – in tegenstelling tot bij het aperitief – mag bestaan uit kazen met wat meer uitgesproken smaken.

Kaas en wijn
Is de tafel afgeruimd, denk dan eens aan deze één-op-één combinaties, samengesteld door René in nauwe samenwerking met Anfors Imperial (wijn) en Desem en Zo (brood).

De in deze blog gebruikte foto’s zijn door Frans van Meeuwen van Passion Magazine op smakelijke wijze gefotografeerd.
– Delice de Noisette en Tokaji MÁD
– Comté Festive (4 jaar oud) en Grüner Veltliner Hiedler
– Vacherin aux Truffes en Blanca Cusine
– Blu Di Tonka en Pedro Ximénez Cosecha

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Eden Hotels neemt Jan Luyken Amsterdam over van Bilderberg

Volgend artikel

De favoriete delicatessenwinkels in Brabant van Dick Middelweerd

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.