Blog

Kaas en alcoholvrij: niet alleen smakelijk in Dry January

Heb jij meegedaan aan Dry January? In deze blog van René Koelman houden we dat gevoel nog even vast en vertelt hij je hoe je optimaal geniet van kazen die niet worden vergezeld door alcoholische dranken, maar – juist – heerlijk zijn met een non-alcoholische begeleider.

René vertelt dat hij voorheen altijd in was voor wijn of bier als begeleider van een smakelijk stuk kaas. ‘Er zijn super mooie combinaties te vinden en daar kan ik enorm van genieten. Zeker als een fijn glas champagne wordt geserveerd bij een elegant kaasplateau.’

Maar inmiddels gaat hij ook vaker dieper in op alcoholvrij. ‘Niet omdat het moet, maar wel omdat het kan. Weet dat dit ook op een super lekkere manier kan, en bijkomend voordeel is dat je daarna nog lekker zuiver bent.’

Appel en kweepeer
Ga je voor een algemeen kaasplateau met vijf verschillende kazen, dan adviseert René je de mousserende Frucht-Secco van Van Nahmen. ‘Een droog en fruitig aperitief, gemaakt van appel en kweepeer. Een prima duo: de van nature frisse zuren van kweepeer en de zoete smaak van appel complementeren elkaar perfect.’

Feestelijk en zwoel, aldus René. ‘Heerlijk met een Chèvre mothais, een lekkere tripple crème – zoals de Ecum de Wimereux, een heerlijke boeren schapenkaas uit Veere van één jaar oud – een krachtige roodflora kaas uit de Belgische Ardennen – de Pave de Soignies Le Bailli – en/of als blauwader een Blue Tonka. Echt, je wordt verrast.’

Thee met bergamot
René heeft ook nog een aantal prachtige een-op-een combinaties voor je. ‘Bijvoorbeeld een heerlijke thee met bergkruiden, waaronder bergamot, in combinatie met l’Etivaz. De Etivaz van Bourgondisch Lifestyle wordt gemaakt door Nicolette Hamers-Ziörjen, met hulp van haar zoon Florian. Jaren geleden verruilde zij het Noord-Hollandse Castricum voor de Zwitserse Alpen.’

Daar maakt zij in de zomermaanden een prachtige Alpage-kaas van rauwe melk, zo vertelt René. ‘Deze bijzondere kaas wordt op volledig ambachtelijke wijze gemaakt op een hoogte van 1500 meter. Een zeer intense en zware klas, maar wel één die zijn vruchten afwerpt. Traditie, eenvoud en passie zijn de woorden die worden gebruikt om de totstandkoming van deze kaas te omschrijven.’

De Etivaz heeft volgens René een zeer intense smaak. ‘Een geweldige combinatie van bloemen en kruiden, en een nootachtige smaak die doet denken aan vers gebrande hazelnoten.’

Cider
Nog een suggestie van René: ‘Een heerlijke alcoholvrije cider als Galipette. Frisse zuren en een licht zoetje, en het fijne koolzuur maakt ’m lekker bij wat fruitigere kazen of bij wat romigheid zoals brie. Past daarnaast ook bij een fruitig harde kaas of een roodflora. Ook met een lekker frisse niet te boerse geitenkaas of een niet al te heftige blauwader is dit een smakelijke combinatie.’

Volop gelegenheid dus om aan vervolg te geven aan Dry January. Of gewoon omdat je lekker wilt genieten zonder dat je alcohol drinkt.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chaîne luncht bij The Millèn en jij kunt aanschuiven

Volgend artikel

Video: het belang van regionale cuisine

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.