Blog

Kaas als probaat middel tegen het teveel aan decemberkilo’s

Normaal gesproken zouden we 2021 begonnen zijn met goede voornemens. Maar wat doe je als er zoveel beperkingen zijn? Dan gaat dat kleine beetje plezier dat we kunnen maken en delen door de mond. Kies voor kaas, want dat is een prima wapen tegen het teveel aan decemberkilo’s.

Kaasvriend van ChefsFriends René Koelman heeft dé tip! De eigenaar van Bourgondisch Lifestyle eet iedere dag kaas. ‘Er gaat geen dag voorbij en ik heb meer dan 365 keuzes, dus ik proef en eet lekker raak. Maar altijd met balans als uitgangspunt.’

Kwaliteit maakt gulzig
Zijn advies: ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hoewel je daar volgens hem soms wel gulzig van wordt. ‘Neem bijvoorbeeld een heerlijke punt Brie de Meaux. Zo rijp dat deze bijna van de plank druipt, maar o zo lekker!’

Uiteraard kun je daar brood bij serveren, maar René pakt liever een salade met een lichte dressing, wat nootjes en fruit of gedroogde zuidvruchten. ‘Smakelijke verwennerij.’

Aandacht
Of het nu december is of januari, de behoefte aan goed eten is er altijd. Vind er de juiste weg in en dan loopt het ook niet uit de hand. Ga op zoek naar de kwaliteit, kijk dus verder dan je neus lang is.

René vertelt dat het ook voor hem heel gemakkelijk is om even snel de supermarkt in de lopen en boodschappen te doen. ‘Maar als ik dan thuis ben, dan was het een oppervlakkige beleving. Voor een product met diepgang ga ik naar de specialist. Die zoekt het beste stukje vis, vlees, fruit of groente uit.’

En natuurlijk niet te vergeten kaas. ‘Als het goed is, wordt het goed gerijpt geleverd en dan is daar het genot. Ik weet het, het kost een beetje meer, maar het is (ook) zoveel lekkerder. Alles dat aandacht krijgt, groeit. Ook kaas. Wij doen dat door middel van affineren.’

Proeverijen
In deze bizarre tijd van corona doen we veel op afstand. Ook bij Bourgondisch Lifestyle zijn ze de digitale weg ingeslagen.

‘In onze onlineshop vinden bezoekers steeds beter de weg en wij in heel Nederland. Kazen en kaas-wijncombinaties die worden besteld, leggen wij met zorg in een doos. Een mooie beschrijving erbij en de bestelling is klaar voor verzending. Per post of met eigen vervoer, waardoor mensen soms al de volgende dag kunnen genieten.’

Bourgondisch Lifestyle kaas

Astrid en Thérèse
Vorige week organiseerde René vanuit de wijnkelder van De Librije in Zwolle een onlineproeverij in samenwerking met Thérèse Boer en Astrid Joosten.

Deelnemers genoten veilig in hun eigen omgeving van acht wijnen en acht kazen, en werden in een kleine twee uur meegenomen in de wereld van wijn en kaas. Als je het leuk vindt om te zien wat ze allemaal hebben geproefd of je wilt de proeverij herbeleven, volg dan deze link.

Droge wijnen
‘Wat we duidelijk hebben willen maken met onze selectie, zijn de brede mogelijkheden van droge wijnen en kaas. Het geeft veel meer balans dan wanneer je zoete combinaties gebruikt. Natuurlijk is zoet lekker, maar met deze subtielere combinaties word je veel meer en langer verrast.’

Nederlandse kaas
De opkomst van en de strijd tegen het coronavirus maakt de wereld ook kleiner. We moeten met zijn allen nog even volhouden, maar dat betekent niet dat er geen positieve zaken zijn.

Bourgondisch Lifestyle houdt 25 februari een nieuwe proeverij middels een verbinding via het wereldwijde web. Het thema is Nederlandse kaasparels en bijzondere dranken. Het wordt echt bijzonder, zo laat René weten. Via de verschillende kanalen van Bourgondisch Lifestyle blijf je op de hoogte. Alvast een tipje van de sluier: twee boeren, twee maître-fromagers en lekkere kazen en dranken.

Het wordt beter
Het nieuwe jaar is wellicht stroef begonnen, maar ergens is er het gevoel dat het in de loop van 2021 beter wordt. ‘Met restaurants die weer open zijn, terrassen die weer draaien en kaastrolleys die weer rollen. Houd allemaal nog even vol!’

Zorg er voorlopig dus voor dat je jezelf en je naasten voldoende verwend. ‘Met een lekkere fondue, Vacherin auf Four of een heerlijke bruine boterham met een plak belegen kaas. Kies voor kwaliteit, gebruik salade en fruit voor de balans en vergeet niet vooral te genieten. Stay safe, stay strong & eat cheese!’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De zeven guilty pleasures van chef Torben Bouterse op je bord

Volgend artikel

8 basisprincipes voor leren in online training

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.