Blog

Jubilerend l’Atelier in Gulpen serveert smakelijke Limburgse gastvrijheid

Zuid-Limburg, je zult er maar…. een fantastisch restaurant hebben en daarmee al twintig jaar succesvol zijn. Het is het verhaal van Ellen en Hans Kinkartz en hun l’Atelier in Gulpen. In januari vieren ze hun jubileum met een bijzondere lunch én een donatie van liefst 4500 euro aan KiKa.

Onze tafelgenoot – een vaste gast – kan het aan het eind van een zeer bijzondere en smakelijke middag niet treffender samenvatten: ‘Er is in deze regio geen restaurant als deze.’

Sfeer en service
Als ik hem vraag om een toelichting, is zijn antwoord: ‘De sfeer, de gerechten en de service, ze zijn allemaal anders dan op andere plekken.’

Ik heb er niets aan toe te voegen. Dit zal wel die Limburgse gastvrijheid zijn, waarover je zo vaak hoort.

Lekker 500
In de Lekker 500 is l’Atelier al jaren één van de toppers. In de gids voor 2019 staat het restaurant van Ellen en Hans Kinkartz op plaats 23. Stabiel bij de bovenste 25, misschien is dat nog wel de grootste prestatie.

Uitbreiding
In januari 1999 beginnen Ellen en Hans met zijn tweeën een restaurant(je) in het centrum van Gulpen.

Twintig jaar later is de zaak uitgebreid met het aanpalende pand – tien jaar geleden gekocht – en werken ze op een drukke dag met zijn twaalven.

Restyling
Vorig jaar is een grootse restyling doorgevoerd. Zeer geslaagd, zo mag gerust worden geconcludeerd.

Achterin zijn hogere zitjes gerealiseerd, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de keuken die letterlijk het hart van de zaak is. Bij het jubileum hoort eveneens een nieuwe huisstijl, inclusief nieuw logo.

Champagne
Het 20-jarig bestaan wordt gevierd met een bijzondere lunch voor vaste gasten, relaties en enkele vertegenwoordigers van de pers. Voor ChefsFriends is een tafel gereserveerd. De ontvangst is met een glas heerlijke champagne van Lucie & Sébastien Cheurlin.

Fingerfood
De erbij geserveerde fingerfoodhapjes voorspellen een smakelijke middag. We proeven een wafeltje van eekhoorntjesbrood met een flan van paddenstoelen, een gel van miso en enoki (een minipaddenstoel)’, een koekje van Parmezaan met een crème van zwarte olijf en zoetzure gedroogde tomberry (minitomaatje)’ en een lolly van witte chocolade en ganzenlever, gedipt in rode biet en bloedsinaasappel’ (Ik ben fan!).

Opvolging
Ellen en Hans lijken zich over hun opvolging nu al geen zorgen meer te maken. Hun 15-jarige zoon Luuk volgt een hotelschoolopleiding in België en heeft de ambitie het restaurant later over te nemen.

Hoewel hij deze middag helpt in de bediening, liggen zijn ambities in de keuken. De taken die horen bij de zwarte brigade gaan hem deze zondagmiddag prima af. Mocht hij ooit nog gaan twijfelen, dan is er een alternatief.

Donatie aan KiKa
Zoon Luuk speelt ook op een andere manier een rol. Ongewild! In 2011 wordt hij ernstig ziek. Nu is hij volledig hersteld, maar voor Ellen en Hans is dan al duidelijk dat hun jubileum maar op één manier nog meer glans kan krijgen: met een donatie aan KiKa.

JRE-Nederland
Aan het eind van de middag kan een cheque worden overhandigd van liefst 4500 euro. Met dank aan de aanwezigen die flink doneren, leveranciers Reitsma Seafood en Pierre Ache Wijnen die hun producten kosteloos leveren en de drie collega-chefs Jan Marrees, Ralph Hermans en Edwin Soumang die deze middag belangeloos een gerecht serveren.

Jan (Restaurant MARREES in Weert), Ralph (Rantrée in Maastricht) en Edwin (Restaurant ONE in Roermond) zijn ook aangesloten bij JRE-Nederland.

Hans Kinkartz
Twee gerechten uit het menu komen van de gastheer en dat geldt ook voor de amuse.

Een Perle d’Irlande oester gemarineerd in sap van augurk, ijs van appel en yuzu, een parel van Granny Smith en komkommer. Echt heerlijk van smaak. Mooi fris, maar wel met respect voor de smaak van de oester.

Ralph Hermans
Ralph Hermans opent de vijfgangenlunch, die de naam ‘Chef’s Friends’ heeft gekregen. Hoe leuk is dat! En ja, dat is toeval. Absoluut.

De chef van Rantrée serveert kingfish met rode biet, Japanse groente, wasabi en dashivinaigrette. Wat een mooie start!

De begeleidende wijn is een Rully Les Cailloux van David Lefort uit Frankrijk. Zelf kies ik deze middag voor alcoholvrij (water met bubbels), maar op basis van de reacties van mijn tafelgenoten is er – met gevoel voor understatement – helemaal niets mis mee.

Snoekbaars
De wijn begeleidt ook het tweede gerecht. En die is van Hans. Hij serveert snoekbaars met vadouvan, lavas, koolrabi, olijf en kappertjes. Ook nu is het stil aan tafel.

Ik denk dat ze in de keuken weigeren om voor elkaar onder te doen en dan stuw je elkaar dus naar ongekende hoogten. Helemaal niet erg…

Jan Marrees
Jan Marrees zet zijn signatuur onder gang drie en serveert kalfswang, met ui, ravioli, witbier en truffel. We stappen over naar de rode wijn, een Luretta Rosso dell’Emilia Pantera uit Italië, die ook het vierde gerecht, de tweede van Hans, mag begeleiden.

Hert
Op ons bord hert met aardpeer, ponzu, bundelzwammen en koffie-olie. De hert is perfect bereid en doet het goed met de andere smaken op het bord. Ook voor het duo Jan en Hans gaan de handen op elkaar.

Edwin Soumang
Edwin Soumang verzorgt het dessert. Dat doet hij met zijn Gouden Appel met chai thee, karamel en granola. Fantastisch om te zien én te proeven.

Het is het slotakkoord van een middag Limburgse topgastronomie. Misschien wel een gouden formule voor een culinaire trip door de provincie.

Friandises
Met zo’n mooi bedrag voor KiKa, overhandigd aan Annemiek Kuijer en Joost Schiffelers van de stichting Samen succesvol voor KiKa, is het ontspannen koffie of thee drinken.

De erbij geserveerde friandises vinden gewillig hun weg: een lolly van blonde chocolade, rijstpops met karamel en zeezout, een ‘pletskeskook’ van oma, een bonbon crème brûlée-stijl en een bonbon peper & zout.

Als we onze tafel verlaten om huiswaarts te gaan, is het buiten inmiddels donker. Het was het elke seconde van deze bijzondere zondagmiddag meer dan waard.

Jubileumspecial
Wil je l’Atelier zelf ervaren? In de maanden januari en februari serveren Ellen en Hans een speciaal suprisemenu van vier gangen, de zaterdagen en Valentijnsdag uitgezonderd.

Deze jubileumspecial bestaat uit ontvangst met een huisaperitief, vier gangen, begeleidende wijnen, tafelwater en koffie of thee voor een bedrag van 100 euro per couvert.

Reserveren kan via de website van restaurant l’Atelier onder vermelding van de actiecode ‘Jubileum’. Ik kan niet meer adviseren dan ‘doen!’.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Savarin in Rijswijk stunt met jubileummenu

Volgend artikel

Foto’s vernieuwd restaurant De Fuik in Aalst

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.