Jan Smink zet grote stappen. Hij verhuist zijn kleine, intieme Restaurant Smink naar een statig pand met oprijlaan een paar honderd meter verderop in Wolvega. On-Fries, zo mooi, roept de een. ‘Kom maar op, ik ben niet bang’, zegt Jan zelf.
Jan Smink zit in een project, een project dat vijf jaar geleden begint. Hij runt sinds 2018 Smink Restaurant in Wolvega en laat in 2020 zijn oog vallen op een monumentaal pand aan de Van Harenstraat in hartje Wolvega. Het is het startschot van vijf jaar denken, regelen en verbouwen, terwijl hij zijn sterrestaurant op koers houdt.
In het verhaal van Jan, speelt Huize Lindenoord een grote rol. In 2015 trouwt de boerenzoon uit Oldetrijne er met zijn Anne. Negen jaar later start hij er zijn droomrestaurant, met zijn Anne. Jan en Anne kennen elkaar van Landgoed Lauswolt, waar ze beiden werken. Jan stapt daarna over naar De Librije, om uiteindelijk zelfstandig ondernemer te worden in Wolvega. Jan en Anne leven nu hun droom in een monumentaal pand waar je u tegen zegt.
ChefsFriends mag als een van de eerste een kijkje nemen en stapt met open mond de droom van Jan en Anne binnen. Jan maakt tijd, zit op de praatstoel en leidt ons rond door het prachtige pand waar moeite noch kosten zijn bespaard om er nu al een van de spraakmakendste restaurants van Friesland van te maken. On-Fries, zo mooi, zegt een collega-horecaondernemer bij het aanzien van de zaak een paar dagen eerder.
Tekst gaat door onder de foto.

Michelin
Als Jan nog Jantje is, groeit hij op een melkveebedrijf op, niet ver van Wolvega. Jan is niet vies van hard werken en heeft al snel een baantje in de horeca als afwasser. Hij vindt koken en geld ‘wel leuk’, en omdat zijn jongere broer de boerderij overneemt, kiest Jan voor de horeca.
Via het Deltion College in Zwolle en Van der Valk in Wolvega belandt Jan in de sterklas met toppers als Niek van Lieverloo en Casimir Evens. Jan wordt in de sterklas verkozen tot leerling van het jaar. Kort daarna wordt hij wedstrijdkok en verschijnt hij zelfs regelmatig op tv. Maar hij is zichzelf niet meer, zegt hij nu, en focust zich op zijn eigen restaurant dat hij in 2018 opent en waar Michelin een ster op plakt.
Een bijzonder voorval zet hem met beide benen op de grond, een les waar hij vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukt. Het is 2011 en Jan wint de kookwedstrijd Zilveren Champion. Het jaar erop neemt hij onvoorbereid weer deel want Jan denkt: ik red dat wel, ik ga weer winnen. Hij komt van de koude kermis thuis en wordt roemloos vierde. De gouden les: altijd hard werken en je goed voorbereiden. Zijn vrienden strooien hem nog wat zout in de wonden en overhandigen hem bij thuiskomst een zelfgemaakte trofee met een champion. Jan koestert dit geschenk als wake-up call: altijd scherp blijven en nooit denken dat je er al bent.
Tekst gaat door onder de foto.

Huize Lindenoord
Huize Lindenoord in Wolvega is een rijksmonument met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Oorspronkelijk eigendom van de familie Van Haren, verwoest een brand het landhuis in 1776. Onno Zwier van Haren, destijds grietman van Stellingwerf-Westeinde, laat het huis herbouwen in Lodewijk XVI-stijl. Na zijn overlijden in 1779 wordt de bouw voltooid in 1780. Sinds 1939 is het pand eigendom van de gemeente Weststellingwerf en dient het diverse functies, waaronder als distributiekantoor tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 22 mei 2024, precies negen jaar na hun huwelijk in ditzelfde pand, worden Jan en Anne Smink de trotse eigenaren van Huize Lindenoord. Met respect voor de historische elementen transformeren zij het landhuis tot de nieuwe locatie van Restaurant Smink, waarbij authentieke details zoals 18e-eeuwse deuren en stucwerk behouden blijven. Nog een opvallend datumfeitje: tijdens de verbouwing vinden Jan en Anne achter een van de muren een krant van 13 maart 1940. Laat 13 maart nou de dag zijn waarop een van hun kinderen werd geboren.
Tekst gaat door onder de foto.

Jan en Anne
In Huize Lindenoord gaat Restaurant Smink naar zo’n 50 couverts, dat is exclusief private dining. Voor Jan betekent de groei een andere positionering. ‘Het was eerst Jan Smink, nu is het Jan en Anne. Dit restaurant biedt zo ongelooflijk veel mogelijkheden. We noemen het low dining, je zit laag maar niet te laag op zelf ontworpen stoelen en banken. Ik heb het afgelopen jaar veel tijd gestoken in het runnen van het bestaande restaurant en het verbouwen en vormgeven van dit nieuwe restaurant. Ik merk dat het creatieve proces om nieuwe gerechten te bedenken weer op gang komt.’
Dat belooft veel goeds, want Jan is een creatieve kok met oog voor herkomst van producten en wil graag trends voor zijn. Zo experimenteert hij als een van de eerste koks met een 3d-foodprinter en heeft hij jarenlang een eigen rundveelijn op de oude voetbalvelden in zijn dorp, tot de overheid met verstikkende regels deze eigen rundveelijn de das om doet.
‘We doen hier ons eigen ding, kijken niet naar anderen. Ik had 5 jaar geleden al een eigen voedselbos en heb scherpe focus op lokaal. Maar het gaat wel om kwaliteit. Ik kan wel een duif hier van het dak schieten, maar die is niet te eten. De lekkerste duif komt uit Anjou, dus die komt bij ons op het bord. We gebruiken veel groenten, we koken al jaren bewust en duurzaam. Drie van onze 5 amuses zijn vegetarisch. Op deze locatie kan ik verder bouwen, onder andere met een eigen kruidentuintje.’
Tekst gaat door onder de foto.

Terras en tuinhuis
Jan beseft maar al te goed dat dit nieuwe restaurant een serieuze stap is. ‘Het is ook van: kom maar op. Ik ben niet snel bang. Als mensen weten dat we goed bezig zijn, komen ze deze kant op om het te ervaren. Gasten ervaren ambacht en kwaliteit in een prachtige omgeving. Kijk om je heen, de schouw is door vakmensen gemaakt, en het ornament en de lampen zijn uniek. Als gasten hier binnenkomen moeten ze een wow- en gastvrijgevoel krijgen. Oké, het is nu wat chiquer, maar we blijven normaal doen. Restaurant Smink is en blijft voor een brede doelgroep. Ook qua prijsstelling zijn we heel toegankelijk’.
Wat is de doelstelling? ‘Op korte termijn de dingen die we doen beter doen, en de nieuwe zaak onder controle krijgen. Op lange termijn zou ik meer naar buiten willen, bijvoorbeeld een terras aanleggen of een tuinhuis bouwen. Misschien wel logiesmogelijkheden aanbieden. Een tweede ster? We gaan onszelf geen druk opleggen.’
Veranderingen zijn belangrijk, maar voor Jan is de gast het allerbelangrijkst. ‘Elke reservering bellen we na. We vragen of er speciale wensen of diëten zijn. Zo kunnen we vooraf nog beter inspelen op de gast. En gasten waarderen het als ze een paar dagen van tevoren een belletje krijgen. Bijkomend effect voor ons is dat het aantal no-shows er nagenoeg niet is.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Foto’s: Nino Bouwers
Lees verder
-
Summum in Zeewolde is open. Het restaurant en gastrobar aan het water heeft een heldere…
-
Het met een Michelinster bekroonde Sense Restaurant verhuist naar Vught. Vanaf donderdag 8 mei ontvangen…
-
Restaurant Alma in Oisterwijk krijgt aankomende zomer een make-over. Het sterrenrestaurant van Wouter van Laarhoven…