Nieuws

Dit is het verschil tussen asperges van warme en koude grond

Je hebt asperges van de warme en koude grond. Wat is het verschil en betekent dit ook dat de kwaliteit anders is? Hoe herken je een goede asperge? Will Teeuwen van Teboza geeft antwoord. Het familiebedrijf in Helden is actief in de gehele asperge-keten: veredeling, planten- en aspergeteelt en afzet.

Wat is het verschil tussen asperges van de warme en de koude grond?
‘Asperges van de warme grond of verwarmde asperges of geforceerde asperges houdt in dat circa 15 centimeter onder de plant verwarmingsslangen liggen waar warm water doorheen wordt gepompt. Vergelijk het met een vloerverwarming thuis.’

‘De groei van de plant wordt hierdoor eerder geactiveerd: asperges beginnen te groeien bij een temperatuur van circa 11 graden. Verder heb je ook nog verwarmde kas-asperges. Het systeem is in principe hetzelfde, enkel de kas erboven is het verschil.’

Is er een verschil in smaak en/of kwaliteit tussen asperges van de koude en de warme grond?
‘Nee er zit geen smaakverschil in. Asperges zijn een warmte minnend gewas. De verwarming in de grond zorgt voor meer stabielere temperaturen, dat is iets waar asperges positief op reageren. Minder stress, etc.’

De asperges zijn vroeg in 2017, hoe staat het met de kwaliteit?
‘De kwaliteit is goed. Een AA-asperge is altijd hetzelfde, los van het feit of het vroeg of laat warm of koud is. Het kwaliteitsniveau is vastgelegd in sorteernormen, waaraan iedere teler zich dient te houden.’

Waaraan herken ik een goede asperge?
‘De belangrijkste elementen van een goede asperge zijn de versheid, een mooi vers snijvlak, mooi wit van kleur en met een goed gesloten kop.’

Heb je tips voor de bereiding?
‘In het algemeen zie je dat witte asperges te gaar worden geserveerd. Breng de asperges aan de kook, doe daarna het vuur uit en laat ze circa 10 minuten liggen. Om te testen of de asperge niet te gaar is leg je deze op het midden van de vork. Hij mag dan iets doorbuigen, maar niet aan beide zijden erlangs hangen (zie foto).

Vorig artikel

3 x Nederlandse wijn bij Hollandse asperges

Volgend artikel

Wijn-spijsavond met Wijnkoperij Okhuysen bij De Vrienden van Jacob

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.