Nieuws

Inter Scaldes op 1 in restaurantgids Lekker

Het beste restaurant van Nederland is volgens restaurantgids Lekker Inter Scaldes in Kruiningen. Gevolgd door De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Hoogste nieuwe binnenkomer is Tribeca in Heeze en grootste stijger is Bord’eau in Amsterdam.

Vanaf morgen is de nieuwe Lekker verkrijgbaar in de winkel. De gids met de beste 500 restaurants van Nederland herbergt de ooit zo gevreesde top-100. Deze ranglijst kent dus een Zeeuwse lijstaanvoerder.

Als we de top-10 bekijken dan zien we de grote vaderlandse chefs terug. Mario Ridder staat met zijn Joelia (Rotterdam) op plaats 4, gevolgd door Hans van Wolde met Beluga loves you (Maastricht). Nummer 6 in de lijst is FG Restaurant (Rotterdam), 7 (vorig jaar nog 16) Ciel Bleu (Amsterdam), 8 (vorig jaar nog 13) De Bokkedoorns (Overveen), 9 De Lindenhof (Giethoorn) en op 10 vinden we De Lindehof (Nuenen) terug.

Tribeca
De ranglijst krent dit jaar 7 nieuwe noteringen. Tribeca (Heeze) komt binnen op plaats 20 en dat is ronduit spectaculair te noemen. Het restaurant is slechts kort open en is volgens Lekker dus al vol op stoom. Eigenaar is Jan Sobecki die overkomt van het inmiddels gesloten Chapeau!, een restaurant die altijd goed was voor een hoge notering in lijstjes.

De tweede hoogste nieuwe binnenkomer is RIJKS op plek 60. Het Amsterdamse restaurant in het Rijksmuseum werd vorig jaar al getipt door veel Amsterdamse journalisten en pr-personen, maar maakt dit jaar dan toch zijn opwachting in de lijst. Op plaats 65 is nieuw ’t Lansink in Hengelo.

Halvemaan
Bij winnaar horen helaas ook verliezers. Grote verliezers dit jaar is restaurant Halvemaan. Vorig jaar nog goed voor plaatst 51, nu verdwenen uit de lijst. Nog niet in de lijst maar door velen wel verwacht is The White Room in Amsterdam. Het restaurant van NH Krasnapolsky staat ‘op de drempel van de top-100’, meldt Lekker.

Verder valt op dat er over het algemeen weinig grote verschuivingen zijn. De een wint een plaatje, de ander levert er een of twee in. Verder dekt de ranglijst ons land geografisch behoorlijk goed en dat is wel zo prettig als morgen de gids in de winkels verspreid door het land verkrijgbaar is.

Vorig artikel

Honderd klassieke Martini’s bij Pulitzer Amsterdam

Volgend artikel

Truffeldiner met Italiaanse sterkok bij Waldorf Astoria Amsterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.