Borrels & Bites

Inauguratie Slow Escargots door Euro-Toques Nederland

Een bijzonder moment maandag 30 mei in Nieuwaal, gemeente Zaltbommel. Voor het eerst wordt een leverancier geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. De eer is aan Lennard ter Hall, eigenaar van slakkenkwekerij Slow Escargots. ChefsFriends mag erbij zijn, een fotoverslag.

Euro-Toques Nederland is met meer dan honderd leden de grootste restaurantvereniging van het land.

Paul Bocuse
Een van de grondleggers van de internationale organisatie is de Franse grootheid Paul Bocuse. In Nederland zijn de oprichters Paul Fagel, Cas Spijkers, Fred Dijsselbloem, Constant Fonk en Robert Kranenborg.

Ambacht
Toch is het volgens voorzitter Ted Janssen niet te doen om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. ‘Ambacht staat centraal. Bij ons zijn koks aangesloten die vooral werken met streek- en seizoensproducten.’

Euro-Toques heeft een eigen controlesysteem, waarmee de kwaliteit van de aangesloten leden kan worden gewaarborgd.

Slakken kweken
Lennard ter Hall ruilt vier jaar geleden zijn baan als medevennoot bij een drukkerij in voor een leven als slakkenkweker.

Acht jaar eerder al wordt daarvoor het zaadje gelegd, zoals hij het zelf uitlegt. Dat gebeurt als hij op de BBC kijkt naar een documentaire, die gaat over een Engelsman die verhuist naar Spanje om daar slakken te gaan kweken.

Nieuwe locatie
Sinds 1 maart huisvest het bedrijf op een nieuwe, grotere locatie. Slow Escargots 2.0, zoals Lennard het zelf noemt.

Op die plek wordt hij maandag 30 mei officieel geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland.

Luc van Iersel
De relatie tussen beide partijen wordt gelegd door Luc van Iersel van La Provence in Zaltbommel.

Hij is met zijn restaurant aangesloten bij Euro-Toques Nederland en Lennard is een groot fan van de chef-kok.

Zelfde gedachtegoed
Hoewel hij op dat moment nog niet weet van het bestaan van de vereniging, groeit het enthousiasme door de verhalen van Luc.

Zodanig dat Lennard aangeeft lid te willen worden. Als eerste leverancier. ‘We hebben hetzelfde gedachtegoed.’

Biologisch en natuurlijk
Bij Slow Escargots worden slakken op natuurlijke wijze gekweekt. Biologisch en natuurgetrouw. Dat betekent dat de slakken bijvoorbeeld zelf hun partner kiezen en tijd krijgen voor hun winterslaap van drie maanden.

Restaurantvereniging
Een leverancier als lid van een restaurantvereniging. ‘Vanaf het eerste moment waren de contacten fantastisch’, aldus de voorzitter. ‘Er is unaniem ja gezegd door alle leden.’

En dus kan de officiële inauguratie op de laatste maandag van mei plaatsvinden. De formele plechtigheid wordt gedaan door burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel.

De culinaire invulling is – uiteraard – in handen van Luc van Iersel, die vier heerlijke gerechtjes serveert met daarin de slakken van Slow Escargots.

Poldermenu
Luc laat weten dat hij volgende maand weer van start gaat met zijn poldermenu. Vorig jaar mocht ChefsFriends aanwezig zijn bij de lancering.

Het werd een groot succes. Liefst achthonderd gasten genoten in zes weken tijd van een heerlijk vijfgangenmenu voor 37,50 euro met enkel producten uit de streek.

Via deze link kun je het blogverslag teruglezen. ChefsFriends raadt je het menu van harte aan.

Vorig artikel

Video: Albert Rouwendal over Mövenpick Hotels

Volgend artikel

De Canadese kreeft van restaurant l’Atelier in Gulpen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.

1 Reactie

  1. 20 januari 2017 at 14:06

    ‘H’eerlijk Halderberge biedt U heerlijke streekproducten voor een eerlijke prijs. https://www.facebook.com/Boerderijkraamheerlijkhalderberge Boerderijwinkel