Nieuws

In memoriam: Jonnie Boer van De Librije

Wars van kapsones, trots op zijn afkomst en al jaren in het bezit van het maximaal aantal Michelinsterren. Door het overlijden van Jonnie Boer, verliest Nederland niet alleen het boegbeeld van de gastronomie, maar ook een zeer aimabel mens. Ons eerbetoon aan de chef, die slechts 60 jaar mocht worden.

Schrik en ongeloof als woensdag 23 april in het nieuws verschijnt dat Jonnie Boer op Bonaire is overleden aan de gevolgen van een longembolie. De chef en zijn vrouw Thérèse combineerden hun vakantie met een bezoek aan de twee restaurants die ze op het eiland exploiteren.

Michelinsterren

Jonnie begint op 24-jarige leeftijd als chef-kok bij De Librije, dat op dat moment nog is gevestigd in een Rijksmonument aan het Boerenkerkplein in Zwolle. In 1993 nemen Thérèse en Jonnie het restaurant over en ontvangen ze direct een ster van Michelin.

De tweede Michelinster volgt in 1999, Jonnie is met zijn 33 jaar dan de jongste chef met twee sterren. Sinds 2004 is hij driesterrenchef. Daarmee is hij de tweede in Nederland ooit en anno 2025 heeft De Librije wereldwijd het langst de maximale score.

Bovendien ontvangt hij in 2021 ook een groene ster. Een nieuw initiatief van Michelin om duurzame gastronomie in de schijnwerpers te zetten.

Thérèse Boer

Een van de geheimen achter het succes van Jonnie is Thérèse. De twee doen alles samen. In het restaurant, maar ook daarbuiten. Als één en één ergens drie is, dan is het in Zwolle. Powerkoppel is een goede omschrijving van de chemie tussen beiden.

Jonnie en Thérèse groeien beiden op in Giethoorn en verhuizen voor Jonnie’s baan bij De Librije naar Zwolle. Na de overname in 1993 volgt een verhuizing in 2015. De nieuwe locatie wordt het binnenplein van het hotel, dat ze in 2008 openen.

Dat hotel huisvest in de voormalige vrouwengevangenis in Zwolle. De tafels van het restaurant staan op de voormalige luchtplaats en geven vanwege het glazen plafond uitzicht op alle weersomstandigheden. 

De Librije Groep

Geleidelijk aan breiden de twee het aantal zaken uit. In hun thuisstad voegen ze Brass Boer Thuis, Senang restaurant & lounge en brasserie Jansen toe aan hun portefeuille. Ook op Curaçao en Bonaire realiseren ze een Brass Boer, en op Bonaire is Club Tropicana eveneens van hen.

Nog een geheim achter het succes: familie! Wie bij een van de bedrijven van De Librije Groep werkt, maakt voor de rest van zijn of haar leven deel uit van de familie.

Bij de viering van het 30-jarig jubileum wordt dat gevoel nog eens onderstreept. Thérèse en Jonnie geven een feest, waarvoor ook alle oud-medewerkers zijn uitgenodigd.

Meer eigenaren

Na jaren hard werken, met vallen en opstaan, maken de ondernemers in de zomer van 2023 bekend dat ze het aantal eigenaren hebben uitgebreid. Zoon Jimmie, dochter Isabelle en head chef Nelson Tanate hebben zich ingekocht en bezitten vanaf dat moment allemaal 10 procent van de aandelen.

Het is voor Jonnie en Thérèse de voorzichtige aanzet voor een geleidelijk vertrek naar de achtergrond. ‘We gaan ze opleiden voor De Librije 3.0’, aldus Thérèse destijds. Een toekomst in Bonaire lijkt een logische, ook omdat ze daar een huis laten bouwen.

Jonnie en ChefsFriends

In de tien jaar dat we ChefsFriends nu online hebben, kunnen we altijd bij hem terecht. Voor serieuze interviews, maar zeker ook voor leuke dingen. Als we hem voor onze rubriek ‘De koelkast van…’ bellen, zijn we van harte welkom in zijn woning om met onze camera de inhoud te filmen.

En als we in coronatijd video’s plaatsen, waarin chefs laten zien hoe ze hun tijd doorbrengen, krijgen we van Jonnie een filmpje, waarin Thérèse (met schoffel en op slippers) en hij in de tuin aan het werk zijn.

Chefs Revolution

Voor ons de bevestiging van zijn (hun) nuchterheid en benaderbaarheid. Drie sterren achter zijn naam, maar wars van hooghartigheid. Sprekend voorbeeld van dat laatste is de boodschap van zijn voicemail: ‘Hallo, met Klaas Dijkstra…’.

Ook het feit dat we Thérèse en Jonnie in 2016 backstage mogen volgen tijdens hun eigen evenement Chefs Revolution, past in dat beeld. Voor ons heel bijzonder, voor hen heel gewoon.

Award Gault&Millau

Begin dit jaar verrast culinaire gids Gault&Millau het echtpaar met een eerbetoon in de vorm van een film.

Voor ‘Van de kelder naar de top’ worden in een half jaar meer dan veertig topchefs, vrienden, (ex-)medewerkers en vele nu zelfstandige horecaondernemers voor de camera gehaald die een verleden hebben in De Librije.

Tijdens de lancering van de gids voor 2025 wordt het echtpaar bovendien bekroond met de Lifetime Achievement Award. Een beloning voor de grote verdienste van het echtpaar voor de gastronomie in Nederland. Een meer dan terechte beloning, waarvan Jonnie veel te kort kan genieten.

Jimmie en Isabelle

Zoon Jimmie laat via een bericht op Instagram weten dat hij zijn vader trots gaat maken. Hij schrijft: ‘Dank voor alles wat je mij hebt gegeven. Ik ga je trots maken, ook al ga je het niet zien… Zie je snel ouwe.’ Daarbij een foto waar ze samen op staan.

Ook dochter Isabelle deelt een foto met haar vader waarop ze samen proosten. ‘Mijn lieve papa, hoe kan dit nou.. Kan niet wachten tot we samen weer proosten. Hou van jou!!!!!’

Rust zacht!
Richard & Rik

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Michelin voegt acht restaurants toe aan Nederlandse gids

Volgend artikel

Bellen met Brienen op Bonaire

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.