Blog

Hokkaido Wagyu, Japans kwaliteitsvlees van de bovenste plank

Japan is de bakermat van Wagyu. Van het meest noordelijke eiland, Hokkaido, komt de Hokkaido Wagyu vandaan, kwaliteitsvlees uit de A5-categorie met een goede marmering van vet, een goede kleur en helderheid, en fraaie textuur en glans.

Hokkaido telt ruim 5,5 miljoen inwoners en is qua grootte te vergelijken met Oostenrijk. De hoofdstad is het twee miljoen inwoners tellende Sapporo, bekend van onder meer de Olympische Winterspelen in 1972, én van Wagyu-vlees dus.

Het klimaat op Hokkaido is comfortabel. De zomers zijn koel en er is veel gras en bos. Houtsnippers worden gebruikt als bed voor de koeien. De frisse lucht, het water het hoogwaardige voer en liefdevolle zorg, zorgen voor de opvallend goede kwaliteit van het rundvlees. Het ontbreekt de beestjes aan niets.

Categorie A5
‘Wagyu staat bekend om de zeer fijne marmering. Dit geeft het vlees een ultiem goede smaak en maakt het bovendien extreem mals. We willen het meest bijzondere vlees ter wereld nog dichter bij de mensen brengen’, vertelt Mikel Pouw, directeur van Nice to Meat en leverancier van Hokkaido Wagyu in Nederland.

Hokkaido Wagyu behoort tot de A5-categorie. Dit is de hoogst haalbare vleesscore. Bij de categorisering wordt gelet op de marmering van het vet, de kleur en helderheid, de textuur en glans. De spieren van Hokkaido Wagyu zijn groter dan een stuk kwaliteitsvlees uit bijvoorbeeld het zuiden van Japan. De dooradering van Hokkaido Wagyu is minder dik, wat een goed teken is.

Het vlees heeft een umami-achtige smaak en bevat veel vitamines, mineralen, ijzer en andere voedingsstoffen. Het draagt bij aan de opbouw van een gezond lichaam. Wel zo prettig in een tijd waarin we steeds nadrukkelijker moeten kijken naar wat we in onze mond stoppen, en een tijd waarin kwaliteit voorrang krijgt ten opzichte van kwantiteit.

#hokkaidowagyustories
Wie dit vlees van de hoogste kwaliteit van het hoogst gelegen Japanse eiland wil proeven, kan terecht bij de webshop van Nice to Meat, óf bij een aantal topchefs in Nederland. Zo hebben Erik van Loo (Parkheuvel), Schilo van Coevorden (Taiko Amsterdam), Akira Oshima (Oshima Restaurant) en Mark Vaessen (OKU Ibiza) zich verbonden aan dit kwaliteitsvlees en presenteren de komende tijd hun favoriete Wagyu-recept, inclusief bereidingsgeheimen.

Nico to Meat vraagt de thuiskoks van Nederland om een eigen recept met Wagyu te delen via sociale media. Daarbij kun je gebruik maken van de hashtag #hokkaidowagyustories. Zo kan iedereen worden geïnspireerd.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van Duke of Berkshire-varkensvlees, kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Gault&Millau reikt prijzen uit aan zestien horecatoppers

Volgend artikel

Echtpaar Voets krijgt leiding bij Benz at Kazerne in Eindhoven

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.