Blog

Het smakenpallet van slow coffee: alsof je wijn in je kopje hebt

Slow food heeft haar plek gewonnen in onze consumptiemaatschappij. Betekent dit dan ook dat we onze koffie ‘slow’ gaan zetten? Hoe ziet dat er dan uit en wat voor een invloed heeft dit op de kwaliteit en de smaak? Robert Heida van Non+Ultra Coffee & More praat je bij.

Van filterkoffie (ja, daar komen we vandaan) naar de ‘Italiaanse’ espressomethode (onder druk van minimaal 9 bar druk in ongeveer 25 seconden een ‘caffè’ zetten) en de welbekende capsules (5 gram… wel erg weinig koffie om de échte koffiesmaak in het kopje te krijgen).

Capsule
Er zijn vele manieren om een kopje van het vloeibare zwarte goud te maken. Robert: ‘Voor een espresso geldt tussen de 7 en 9 gram koffie per kopje. Per twee gezet in een dubbele filterdrager geeft dat het mooiste resultaat!’

Of uit een capsule, aldus Robert. ‘Gemakkelijk, schoon, maar wel veel afval en vrij prijzig (als je nagaat dat er tweehonderd capsules worden gevuld met 1000 gram koffie).’

Koffiebonen
Dan de ‘slow coffee’, zoals we die tegenwoordig steeds vaker zien. ‘Het lijkt erg op de traditionele manier van het zetten van koffie met een filter, maar er komt wel veel meer bij kijken.’

De keuze van de koffiebonen bijvoorbeeld. Robert: ‘Uiteraard heel bepalend. Maar van belang is ook de manier waarop je de koffie gaat zetten (Chemex is wel de ultieme manier), hoe fijn of grof je de bonen maalt en de watertemperatuur.’

Koffie als wijn
Het mooie van slow coffee is in de ogen van Robert dat je smaken naar boven haalt die bij de andere manieren van koffiezetten niet naar voren komen. ‘Fruitige aroma’s, minerale smaken en fruit, maar ook amandel en specerijen. Het lijkt bijna meer op het proeven van wijn!’

In steeds meer hippe en trendy koffiezaken vind je de slow coffee op de kaart. ‘Gewoon een keer proberen! Maar blijf ook genieten van een heerlijke Italiaanse caffè espresso. Bij voorkeur gezet van versgemalen koffiebonen met een traditioneel systeem.

Tot slot een tip van Robert: ‘Onze Arditi 100 procent Arabica-koffiebonen lenen zich uitstekend voor een slow coffee. En liefhebbers die geen grinder hebben, de koffie is ook te bestellen in de gemalen variant.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuut een e-mail maar rik@chefsfriends.nl

Vorig artikel

Sterchef Remco Kuijpers versterkt keukenteam Martijn Kajuiter

Volgend artikel

Le Petit Chef introduceert 3D-animatie bij Novotel in Hoofddorp

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.