Blog

Het Proeflokaal Elburg geeft koffiedrab een tweede leven

Koffiedrab helpt om katten uit je tuin te houden! Je hebt het vast wel eens gehoord, al zijn de geleerden er nog niet over uit of het helpt. En dus kun jij je drab veel beter voor iets anders gebruiken. Duurzaam en collegiaal bijvoorbeeld, zoals bij Het Proeflokaal Elburg.

Het Proeflokaal Elburg is een op Italiaanse leest geschoeide delicatessenwinkel. Maurice van Laar werkte ruim twintig jaar als kok toen hij drie jaar geleden besloot een andere weg in te slaan.

Hij opende een delicatessenwinkel, waar je ook terechtkunt voor dagverse maaltijden, catering en – zelfs – een kok aan huis. Sinds een jaar runt hij de zaak met Maikel Klunder. ‘We maken bijna alles zelf en alles is bij ons dagvers.’

Oesterzwamkweker
Zijn (Italiaanse) koffie komt van onze ‘vriend van…’ Non+Ultra Coffee & More van Robert Heida. De drab van die koffie leverde hij lange tijd aan oesterzwamkweker Fungi Farm in Dronten. ‘We zijn er toevallig net mee gestopt, omdat hij een leverancier heeft gevonden die de benodigde hoeveelheid in één keer kan leveren’, vertelt Maurice.

Tot die tijd kwam de kweker wekelijks op zijn bakfiets langs om zijn ‘bestelling’ af te halen. ‘Voordat ik met deze winkel begon, werkte ik in een horecazaak die de drab ook aan hem gaf. Toen ik drie jaar geleden voor mezelf begon, heb ik aangegeven dat eveneens te willen gaan doen.’

Koffiedrab cannoli
Foto: Het Proeflokaal Elburg

Alles van het product gebruiken
Maurice vindt het vooral mooi dat hij op die manier alles gebruikt. ‘Op een verantwoorde manier bezig zijn met het product en bijdragen aan duurzaamheid. Voor mij is het een voorbeeld van restverwerking en een collega-ondernemer kan er zijn product mee laten groeien.’

Bij één van zijn vorige werkgevers werkte hij ook met de gekweekte oesterzwammen van Fungi Farm. ‘Bij dat bedrijf maakten we er bitterballen en kroketjes van.’

Duurzaamheid
Robert vindt het vooral inspirerend om te zien hoe deze ondernemer de drab van zijn koffie een tweede leven gunt. ‘Duurzaamheid is van deze tijd. Steeds vaker worden producten hergebruikt, dat kan ook met de restanten van het koffie zetten. Als je heerlijke espresso’ hebt gemaakt, klop je het koffiedik uit in een uitklopbak. Er zijn mensen die er naar gaan staren, dat zijn de koffiedikkijkers ;-), die maken dan een voorspelling waarbij het erg onzeker is of die uitkomt…’

Koffiedrab apparaat
Foto: Annemariepleiterfotografie

Koffiedik
Door het hergebruiken van koffiedik in de oesterzwammenkwekerij is één ding zeker, aldus Robert. ‘De oesterzwam heeft er een rijke voedingsbodem aan en binnen enkele weken geniet je van een heerlijk maal. In Elburg zetten ze bij Het Proeflokaal niet alleen heerlijke espresso en cappuccino van Arditi-espressobonen, maar genieten ook de oesterzwammen van een kwaliteitsproduct.’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail maar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Met korting naar masterclass van wijnmaker Stan Beurskens

Volgend artikel

Favoriete delicatessenwinkels in Utrecht van Sander Spruijt

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.