Nieuws

Hemingway in Bergen op Zoom verder als Restaurant 1397

Hemingway in Bergen op Zoom heeft een nieuwe naam. De eetgelegenheid in grand hotel en résidence De Draak in Bergen op Zoom gaat verder als Restaurant 1397. De naam refereert aan het jaar, waarin het horecabedrijf met zekerheid als herberg bestond.

Niet alleen de naam is nieuw. Ook de locatie in het hotel en de culinaire koers zijn anders. Het restaurant is verhuisd naar de historische Sint Maarten Zaal, het oudste deel van het hotel. Op die historische plek wordt het culinaire niveau verhoogd.

Frans Hazen
‘In de beperkte ruimte van Hemingway liepen we tegen grenzen aan’, vertelt directeur en eigenaar Frans Hazen. ‘Op de nieuwe locatie kunnen we ongeveer vijftig gasten ontvangen in een ruime setting met veel privacy.’

In 1397 werd vrijwel heel Bergen op Zoom verwoest door een brand. Slechts twee panden bleven gespaard, De Draak was er daar een van. ‘Omdat bij de stadsbrand de archieven verloren zijn gegaan, weten we niet precies hoe oud het bedrijf is. Aan de kelders is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker honderd jaar bestond voor 1397.’

Restaurant 1397 Bergen op Zoom

Historische stijlzaal
Gasten eten in het nieuwe restaurant in het unieke decor van een historische stijlzaal met een groot drakenschilderij, een groot vloerkleed met een draak, de op het plafond geschilderde wereldkaart, de manshoge schouw, kroonluchters en kunst aan de muur als eyecatchers.

Grote Markt
Frans: ‘Als tegenhanger zijn de met tafellinnen gedekte tafels voorzien van hedendaagse bloemdecoraties en sfeerverlichting, en worden de gerechten geserveerd op modern servies. Het restaurant is verdeeld over de begane grond en de vide, die een prachtig uitzicht heeft op de Grote Markt. Aan die Grote Markt hebben we bovendien nog een lunchterras.’

Torben Bouterse
Chef Torben Bouterse kookt eigentijdse gerechten met wereldse invloeden op basis van de klassieke Franse keuken. Met Zeeland en de Zeeuwse wateren om hoek, is gekozen voor de Zeeuwse keuken als basis.

In 2022 volgt verplaatsing van de keuken en komt er een open keuken met een chefs table voor nog meer beleving. ‘Met de transitie hebben we tegelijkertijd de culinaire lat hoger gelegd’, aldus de chef.

Hotel De Draak Bergen op Zoom

Menu’s
Torben serveert twee menu’s, waarvan er één over wat meer exclusieve producten beschikt. De prijzen variëren van 59 euro voor vier gangen tot 89 euro voor acht gangen. Daarnaast zijn er een lunchmenu en een å-la-cartekaart.

Restaurantmanager is Imad Khalfioui, die de sterrenzaken Mijn Keuken in Wouw, (voormalig) Oud Sluis in Sluis en Hertog Jan in het Belgische Brugge op zijn cv heeft staan.

Wijnen
Op de wijnkaart staan honderd wijnen van over de hele wereld, inclusief Nederlandse wijnen. De kaart komt in verschillende delen in een houten doos op tafel, waarbij je als gast zelf het gewenste deel uit de doos neemt.

Oudste hotel van Nederland
Grand hotel en résidence De Draak is een zelfstandig viersterrenhotel in particulier bezit. Het huisvest aan de Grote Markt en beschikt over 62 kamers. Omdat het dateert uit minimaal 1397, wordt het gezien als het oudste hotel van Nederland.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuwe Hollandse Waterlinie ontdekken: nationaal meesterwerk

Volgend artikel

Proef de Brabantse Wal: foodtour langs restaurants en wijngaard

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.