Blog

Heerlijke herfst met deze kazen en dit drink je erbij

De dagen mogen dan korter worden, de natuur is misschien wel op zijn mooist in deze periode van het jaar. Niets lekkerder dan een heerlijke wandeling en aansluitend thuis op de bank genieten van mooie kazen en smakelijke drankjes. Met deze tongstrelende combinaties wordt het een heerlijke herfst.

Uiteraard zal niet iedereen het ermee eens zijn als we hier schrijven dat de herfst misschien wel het mooiste seizoen van het jaar is.

Natuur
Liefhebbers van zon en hoge temperaturen hebben hierover ongetwijfeld een andere mening, maar in deze periode van het jaar heeft de natuur iets bijzonders en dat valt pas echt goed op als je er zelf onderdeel van bent.

René Koelman
Na een lange wandeling is het heerlijk om thuis – misschien wel met de open haard aan – neer te ploffen en te genieten van lekkere kazen en een begeleidende drank.

We hebben René Koelman, eigenaar van ‘vriend van ChefsFriends’ Bourgondisch Lifestyle, gevraagd naar de mooiste combinaties voor de heerlijke herfst.

Boeren Nagelkaas
We starten met de Boeren Nagelkaas van ‘meneer Verweij uit IJsselstein’. ‘Een mooi samenspel van gewelde kruidnagels en échte boerenzuivel van een jaar oud. De kaas wordt tien maanden gerijpt en daardoor ontstaat een heerlijke balans tussen de kaas en de kruidnagels.’

Piemonte
De favoriete combinatie van René is met de syrah montelupa van Matteo Ascheri. ‘Een bijzondere en mooie wijn uit de Piemonte. Mineraal warm en diep. De kruidigheid van de kaas smelt samen met de wijn en iedere 10 seconden komt er weer een laagje vrij. Door de vetheid van de kaas mengen de smaken zich uitstekend en doet het je een beetje denken aan een heerlijke stoofschotel.’

Gewurztraminer
Hoewel Piemonte bekend is om de Barolo-wijnen, doet deze wijn daar volgens hem echt niet voor onder en blijft deze heel goed overeind in combinatie met de smaakvolle kaas uit IJsselstein.

Wat ook goed samengaat met deze kaas, is een heerlijke gewurztraminer. ‘Echt een bijzondere combinatie. Dat geldt ook voor de steingrube van Ziereisen. Een heel vette wijn gemaakt van de Gutedel-druif, een ontdekking uit Baden Banden van Marco Winterberg.’

Maritkäse
Ook goed te combineren met Maritkäse, een harde rauwmelkse kaas bereid van de melk van Simmertaler-koeien.

‘Een heerlijke bergkaas uit Berner Oberland, met heerlijke kristallen van eiwitten en melksuiker. Een combinatie van zoet, zout, bloemen en kruiden die heerlijk samengaat met de witte wijn. Zeker op een herfstachtige dag.’

Rijpen
De melk voor de Maritkäse wordt nog in kleine hoeveelheden naar de käserei gebracht. Te voet of soms zelfs nog met behulp van honden of paarden. Naarmate de kaas rijpt, vormt zich een zeer krachtig aroma van geroosterde hazelnoten.

Blaue Kornblomst Bourgondisch Lifestyle
Blaue Kornblomst

Blaue Kornblomst
René heeft ook nog een tip van Sjors, zijn affineur: Blaue Kornblomst. ‘Een heerlijk romige blauwader uit Jutland, Denemarken. Gemaakt van volle koemelk, ongeveer vijf maanden oud en zeer fruitig voor een blauwader.’

Jutland
De zuivelfabriek Thise Mejeri is gelegen in het noordwesten van Jutland. Biologische boeren hebben de handen ineengeslagen en verzamelen hier de melk voor de productie van een prachtige Deense kaasspecialiteit.

De Blaue Kornblomst heeft een stevige structuur, maar voelt desalniettemin romig aan in de mond. De smaak is stevig, waarbij de scherpe blauwaders wel duidelijk aanwezig zijn, maar niet te overheersend.

Likeur
Sjors combineert ‘m graag met de whiskylikeur van Sacred uit Londen. Deze wordt daar gemaakt in de keukendistilleerderij en heeft heerlijke sinaasappeltonen. Daarmee is het eigenlijk de overtreffende trap van Grand Marnier.

‘Als je de Blaue Kornblomst combineert met deze likeur, word je warm en koud van binnen. De smaken spelen elegant met elkaar in de mond.’

Bourgogne
René drinkt in de herfst en winter zelf graag een heerlijke pinot noir uit de Bourgogne. ‘Zo’n lekker dikke en elegante wijn vol rijp fruit en in balans. Het liefst een jaar of vijf gerijpt. Niet te oud en niet te jong, gewoon top.’

Les Marronniers
Als kaassuggestie kiest hij voor een boeren epoisses van Les Marronniers. ‘Ook niet te rijp, zodat deze goed samensmelt met de wijn. Les Marronniers is de laatste boer die nog echt zijn melk verkaast op de boerderij.’

‘De melk is rauw, dus in zijn puurste vorm. De kaas wordt bereid met de roodbacterie die zich lekker laat ontwikkelen, doordat de kaas wordt gewassen met een Marc de Bourgogne-wijn en pekelwater. Heerlijk met een volle pinot noir.’

Dunkler Deichgraf Bourgondisch Lifestyle
Dunkler Deichgraf

Bockbier
De Noord-Duitse Dunkler Deichgraf met de Naeckte Bock van de Naeckte Brouwers in Amstelveen noemt René een prachtige bier-kaascombinatie. Een donkerbruin bier met uitgesproken karameltonen, in de verte een kruidige toets en een bitterzoete afdronk.

Als de nachten lengen de dikke grijze wolken, striemende regen en straffe wind de overhand nemen, dan biedt de Naeckte Bock enige troost. Omhels deze bokkige vriend en laat zijn gemoedelijke sfeer je lichaam en geest verwarmen.

Dunkler Deichgraf
De Dunkler Deichgraf behoort tot de categorie harde kazen, gemaakt van 100 procent gepasteuriseerde koemelk. Deze kaas ondergaat in eerste instantie een kale rijping (ongewassen) van vier maanden. Vervolgens wordt de kaas gekeerd en gewassen met Dithmarscher-bier, dat is een natuurlijk geklaard donker biersoort.

De kaas ligt wat betreft smaak tussen een bergkaas en een raclette in, maar de affinage in bier geeft meer romig- en soepelheid, waardoor er ruimte wordt gemaakt voor meer fruitige aroma’s.

Geniet extra van de donker dagen met deze bijzondere combinaties. Het zijn de heerlijkste momenten om jezelf te verwennen voor de openhaard of tijdens een kampvuur in de achtertuin. Ook zeer geschikt om cadeau te doen.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Inter Scaldes in Kruiningen op 1 in Lekker Top-100 2020

Volgend artikel

Hotel Hilton Amsterdam introduceert pizza en champagne

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.