Blog

Gezonde Amsterdamse uienketchup van sterchef Luc Kusters

Geen toegevoegde suikers, maar 100 procent uien, specerijen en azijn. Sterchef Luc Kusters van restaurant Bolenius bedacht het recept, koning van de zuren Oos Kesbeke neemt het in productie. Het resultaat: Amsterdamse uienketchup. ‘Heerlijk op de hamburger, maar ook smakelijk als spread op je boterham.’

Het zaadje voor deze Amsterdamse samenwerking is zo’n zes jaar geleden al gepoot. Sterchef en SVH Meesterkok Luc Kusters had een Amsterdamse uienketchup op de kaart van restaurant Bolenius staan.

In productie
‘Ik serveerde deze bij de zwezerik, omdat het zure van de saus perfect samengaat met het vettige van de zwezerik. Oos kwam bij me eten en toen heb ik de fles op tafel gezet. Hij reageerde enthousiast en stelde voor het in productie te brengen.’

Zoet & Zuur
Het duurde even voordat ze samen de laatste stap namen, maar inmiddels draaien de machines van Kesbeke Tafelzuren en is de Amsterdamse uiensaus in ieder geval al te koop in het winkeltje Zoet & Zuur tegenover de fabriek en bij de nieuwe outlet store in Almere.

Amsterdamse uienketchup

Geen toegevoegde suikers
‘We werken met Zeeuwse uien’, vertelt Luc. ‘Die worden verhit in de ketel en dat zorgt voor extra smaak. Honderd procent uien, specerijen en azijn. Het is een alternatief voor ketchup, maar dan zonder toegevoegde suikers. Je moet dus even van rood naar geel denken.’

Hamburger
Luc denkt dat het in de toekomst ook op de kaart kan komen te staan van goede hamburgerrestaurants. ‘Het is hartstikke lekker en gezond, wat mij betreft een heel goede combinatie. Bij mij thuis gaat het ook op de hamburger.’

En het is geschikt als broodbeleg, aldus de sterchef. ‘Smeer het op je boterham, doe er een plak ham overheen en je smult.’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de Amsterdamse uienketchup, kun je terecht op de website van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ondernemen in coronatijd: Niek van Lieverloo van Kasteel Maurick

Volgend artikel

Aandacht voor minder zout tijdens Nierstichting Restaurant Driedaagse

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.