Blog

Gevarieerde (food)wandeltocht over Plaggenstekerspad in Hoenderloo

Klompenpaden zijn wandelroutes langs dorp en boerenland. Ze winnen fors aan populariteit. Richard baant zich naar Hoenderloo en loopt er het Plaggenstekerspad. Een afwisselende tocht met de nodige foodmogelijkheden.

Hoenderloo. Dorp onder de rook van Apeldoorn. Midden op de Veluwe bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het dorp telt een kleine 1.500 inwoners en een veelvoud aan bomen, struiken en planten. De groene regio fungeert als een magneet op toeristen. Die toeristen maken Hoenderloo, maar breken het dorp niet.

Vanuit de Achterhoek rijden we naar Hoenderloo. Net voorbij Loenen passeren we het Nationaal Ereveld Loenen – waar bijna 4.000 oorlogsslachtoffers liggen – gevolgd door de bekende Woeste Hoeve en het Fletcher Hotel-Restaurant Victoria, waar het Nederlands Elftal jarenlang trainde als voorbereiding op een groot eindtoernooi.

De Woeste Hoefweg voert ons door het bos richting het dorp Hoenderloo, waar we onze ‘Hoenderloo-experience’ starten bij De Proeftuin. Dit is het startpunt van het Plaggenstekerspad, een wandeltocht van 12 kilometer door weilanden, lanen, landerijen, bos, heide en stuifzand.

Schenkenshul
Wij lopen de route met de klok mee en stappen richting het dorp. Het eerste deel van de route kent behoorlijk veel asfalt, al maakt de afwisseling van gebouwen en omgeving dit geen tegenvaller. Het tweede deel van de route gaat vooral door bos en heide, en maakt het geheel een zeer gevarieerde en aantrekkelijke tocht.

Het Plaggenstekerspad stuurt ons langs zandheuvels het vakantiepark Landal Miggelenberg op. Via dit park gaan we de Schenkenshul op, misschien wel het mooiste deel van de route. De Schenkenshul is een heuvelachtig gebied met bos en heide, en heeft hier en daar prachtige vergezichten. Als mensen slapen, loopt in dit gebied veel wild zoals zwijnen en herten. De winterzon is als een cadeau voor de natuur in februari.

Foodwandeling
De route voert verder langs campings en parken. Via de oostzijde stappen we Hoenderloo weer binnen richting De Proeftuin. Onze heerlijke zonnige winterwandeling zit er weer op. Op naar de koffie met appelgebak. We hebben het verdiend.

Een wandeling in en om Hoenderloo is goed te combineren met een bezoek aan een goed restaurant. Je kunt denken aan Huisje James in Ugchelen, of Cepes in Otterlo. Kies je voor het 10 kilometer verderop gelegen Apeldoorn, dan kun je denken aan Twenty2 of Sizzles at the Park. Of aan De Echtoput, net buiten Apeldoorn. Mogelijkheden genoeg dus.

Wil je er een foodwandeling van maken, bezoek dan Imkerij Bij Daan. Hier zijn allerlei honingproducten verkrijgbaar zoals honingkoek, honingsnoep en honing-kruidenwijn. Ook in het dorp is IJs van Co gevestigd, waar vanaf het voorjaar ambachtelijk vers ijs verkrijgbaar is.

En wil je blijven slapen, bijvoorbeeld omdat je de regio nog beter wilt leren kennen en meerdere wandelingen wilt doen, dan kun je denken aan het viersterrenhotel Fletcher Hotel Restaurant Victoria-Hoenderloo, Hotel De Echoput, Bastion Hotel Apeldoorn Het Loo, Fletcher Hotel Apeldoorn, Bilderberg Hotel De Keizerskroon (Apeldoorn), Van der Valk Hotel Apeldoorn, Van der Valk De Cantharel in Apeldoorn of Fletcher Hotel Restaurant De Wipselberg in Beekbergen. Wijk je uit naar Otterlo dan zijn er slaapmogelijkheden bij Hotel De Sterrenberg of De Wever Lodge.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Duke of Berkshire: ‘Varkensvlees op zijn best’ (inclusief recept)

Volgend artikel

Kevin Schlaman nieuwe chef-kok van Hotel Restaurant De Echoput

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.