Blog

Genieten van het zwarte goud uit deze vier verrassende koffielanden

Dat ze in Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en India (top 5 wereldwijd) koffie produceren, weten we allemaal. Maar er zijn ook kleine spelers die zich begeven op deze markt en dat verrassend goed doen. Robert Heida van Non+Ultra Coffee & More neemt je mee op koffiereis.

De oorsprong van koffie ligt verrassend genoeg niet in Zuid-Amerika, weet Robert, maar in Ethiopië. ‘Ergens rond 1390. Vanuit daar verspreidde de koffieplant zich over de wereld, richting Zuid-Amerika, Afrika, Indonesië en India.’

Voor zijn Arditi-blends gebruikt Robert koffiebonen uit onder andere Colombia en Brazilië, maar ook van kleinere plantages uit onder andere onderstaande verrassende koffielanden.

Nepal, Mount Everest Supreme
‘Geproduceerd aan de voet van het Ganesh Himalayagebergte, op de meest noordelijke plantage ter wereld. Gekweekt in de schaduw en gewassen en gedroogd in de zon op 700 meter boven zeeniveau. In het espressokopje heeft het een geweldige body met aroma’s die afkomstig zijn van donkere cacao en combineren met fijne tonen van kruiden, stroperige rabarber en gentiaan. De afdronk drukt een bijna harsachtige hint van bergdennen uit.’

Kenia, AA Top
‘In de bergen op 1500 tot 1700 meter hoogte groeien deze arabicabonen, die een discrete body geven in het espressokopje. Hoge frisse zuren met precieze tonen van rijpe citroen, verrijkt met een duidelijke roze ader. De langdurige afdronk brengt uitgesproken hints van honing en citrus, kruiden en cederhout naar voren.’

Puerto Rico
‘Direct van de bergketen. Deze plantage ligt op ongeveer 1100 meter hoogte op het Caribische eiland Puerto Rico, het beroemde pauselijke café. De coöperatie bevat een groot aantal kleine plantages, die deze geaccentueerde koffie met smaken van room, mout, donkere chocolade en geroosterde hazelnoten in de schaduw verbouwen. De heerlijke afdronk geeft wat kruidige tonen.

Jamaica, Blue Mountain
‘Blue Mountain is, zoals velen weten, het rijk van de kwaliteitskoffie. De temperatuur bereikt tussen dag en nacht hoogtepunten, zoals bij sommige wijnen. Daarom zijn de bergen de geboorteplaats van de Jamaicaanse koffiekoning, de beroemde blauwe berg. Het productiegebied is in feite het gebied van de blauwe bergen van Jamaica, een prachtig bereik dat tot 2500 meter boven de zeespiegel stijgt. Zeer delicaat, maar ook erg kostbaar. Op verzoek leverbaar in beperkte oplage en met een prijs op aanvraag.’

Non+Ultra Coffee & More levert niet alleen de smakelijkste koffie, maar is voor jou als volger van ChefsFriends ook nog eens extra voordelig. Als je bij het bestellen de code CF20 gebruikt, krijg je namelijk een korting van 20 procent.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail maar rik@chefsfriends.nl. 

Vorig artikel

Fryslân Boppe bij Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag

Volgend artikel

Nieuwe chef-kok voor restaurant Puur Zee van Imko Binnerts

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.