Blog

Geneviève en André Gerrits vieren tien jaar restaurant ’t Amsterdammertje

Geneviève en André Gerrits staan 10 jaar aan het roer van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Het jubileumjaar is zondag 10 februari afgetrapt met een feestelijke middag en de lancering van een bijzonder menu. ChefsFriends mag erbij aanwezig zijn.

Het Nederlandse gezegde ‘Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw’ gaat absoluut op voor Geneviève en André Gerrits.

André Gerrits
De door Michelin met een ster bekroonde chef van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht is de eerste die dit bevestigd. ‘Omdat Geneviève ervoor zorgt dat alles draait, kan ik mijn werk doen in de keuken. Ik heb nog nooit een factuur betaald.’

Ron Blaauw
Terug naar 2011. Ron Blaauw vraagt André of hij geïnteresseerd is in het overnemen van ’t Amsterdammertje van eigenaar HME Group, waarvan Ron onderdeel uitmaakt.

André komt uit de school van Ron en heeft de potentie en ambitie om eigen baas te zijn. Hoewel er wat twijfels zijn, ziet André de mogelijkheden van de zaak.

Boederij
Een zaak met historie. Het pand aan de Rijksstraatweg wordt in 1857 gebouwd als een oud-Hollandse langhuisboerderij.

Met als kenmerkend element ‘wonen en werken onder één dak’. Het woonhuis en het achterhuis liggen in elkaars verlengde.

Bekijk ook: fotoverslag aftrap jubileumjaar restaurant ’t Amsterdammertje

Feestlokaal
In 1962 verandert de functie van het pand in een studio annex feestlokaal. Enerzijds een locatie voor kunstenaars, anderzijds uitermate geschikt voor de tv-wereld.

In Hilversum is een gebrek aan studioruimte en het pand in Loenen is een prachtige uitvalsbasis. Koos Postema neemt er zijn praatprogramma ‘Een groot uur U’ op en ook Brandpunt maakt er diverse uitzendingen.

Geschiedenis
Mooi dus dat een van de oud-presentatoren van dat programma, Aad van den Heuvel, deze bijzondere middag het officiële openingswoord doet en de genodigden meeneemt op een tijdreis door de geschiedenis.

Naam restaurant
Na een grote verbouwing krijgt het pand in 1983 de functie van restaurant en de naam ’t Amsterdammertje.

Vernoemd naar het laatste restje in een jeneverfles, dat door vaste gasten van een café mag worden opgedronken.

Raymond Richard
Onder leiding van Raymond Richard groeit de brasserie uit tot een begrip in de Gooi- en Vechtstreek.

De chef-kok en ondernemer is één van de eersten die gasten laat kennismaken met een keuzemenu van drie gangen.

Tonny Berentsen
De afgelopen tien jaar is de leiding in handen van Geneviève en André. André komt uit de keuken van Ron Blaauw, niet gek dus dat hij hem beschouwt als één van zijn leermeesters.

De Kromme Dissel
Een andere collega waarvan hij het vak leert, is Tonny Berentsen. Als André en Tonny elkaar voor het eerst ontmoeten, is Tonny nog souschef van De Kromme Dissel in Heelsum (inmiddels heeft hij daar de culinaire leiding, die is dan nog in handen van Angélique Schmeinck).

Tonny over die ontmoeting: ‘André kwam binnen als stagiair. Zijn vader bracht hem en zei ons: ‘Pak hem maar aan. Hij heeft een grote bek, maar het is wel een goede jongen.’

Keukenhumor
Uiteraard is ook André slachtoffer van keukenhumor. Een voorbeeld: Tonny laat hem een groot stuk boter in blokjes van 1 centimeter snijden.

Als André daarmee klaar, bedankt Tonny hem hartelijk, om er vervolgens weer een groot stuk van te maken. ‘Wat doe je, vroeg André me, nu heb ik alles voor niets gedaan. Dat klopt, was mijn antwoord.’

Michelinster
Inmiddels maakt André deel uit van de culinaire top van Nederland. In 2011 krijgt hij van Michelin een ster. ‘Een ambitie die ik nooit openlijk uitsprak, maar wel deelde met medewerkers die ik aannam.’

Verbouwing
Het jaar na deze bekroning volgt een grote verbouwing. Een periode die niet zonder slag of stoot verloopt.

De handtekening onder het contract met de aannemer is nog nauwelijks droog als Geneviève hoort dat ze (ernstig) ziek is.

‘Ik weet niet hoe we het allemaal voor elkaar hebben gekregen, maar we hebben het gewoon gedaan’. vertelt André. Met uiteindelijk een goede afloop: de verbouwing slaagt en Geneviève geneest.

Jubileummenu
Alle reden dus om in 2019 uitgebreid stil te staan bij het 10-jarig jubileum. Als gast kun je genieten van een speciaal menu, van vier of zes gangen en al dan niet all-in.

Het jubileummenu van zes gangen kost 87 euro per persoon (157,50 euro all-in) en is te reserveren van dinsdag tot en met zaterdag.

Het menu van vier gangen heeft een couvertprijs van 70 euro (120 euro all-in) en is beschikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag.

All-in
Voor deze prijzen geniet je van een aperitief, vier luxe amuses, menu ‘t Amsterdammertje (vier of zes gangen) en kies je één van de drie beschikbare presentjes (mooie borrel- of snijplank van mangohout, handig sommeliersmes of prachtige olijfolie uit Sicilië).

Wie kiest voor all-in, krijgt ook een bijpassend wijnarrangement, water en koffie of thee geserveerd.

Alliance Gastronomique
Voor reserveringen en verdere informatie kun je terecht op de website van restaurant ’t Amsterdammertje, dat is aangesloten bij Alliance Gastronomique.

ChefsFriends feliciteert Geneviève en André van harte met het 10-jarig bestaan. Op naar (minimaal) de volgende tien jaar.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des Rôtisseurs en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Geen verboden vruchten in het aards paradijs van Restaurant Eden

Volgend artikel

Foto’s: restaurant ’t Amsterdammertje trapt jubileumjaar af

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.