Gault&Millau: Demain hoogste nieuwkomer, De Librije de beste

Demain is de hoogste nieuwkomer in de Gault&Millau-gids voor 2025. Het restaurant in Strandhotel Cadzand-Bad komt met 16 van de maximaal 20 te behalen punten binnen in de lijst. De best scorende eetgelegenheid is De Librije in Zwolle. De zaak van Thérèse en Jonnie Boer scoort 19,5 punten.
In Utrecht lanceerde Gault&Millau Nederland maandag 10 februari de gids voor 2025. Daarin staan 868 restaurants, waarvan er 111 nieuw zijn. Hoogste nieuwkomer is Demain, het restaurant van Dani Hoefnagels en Romée Monkel.
Strandhotel Cadzand-Bad
Ongeveer een jaar geleden startten de jongelingen hun ondernemersavontuur in Strandhotel Cadzand-Bad. In de ruimte die daarvoor onderdak bood aan Pure C onder leiding van chef-kok Syrco Bakker.
Voor Romée en Dani is deze benoeming niet hun eerste mooie prestatie. Vorig jaar oktober mochten ze ook het podium van Michelin op om een ster in ontvangst te nemen.
Nieuwkomers
De verdere beste nieuwkomers zijn Lalou in Delft (15/20), Tannay in Amsterdam (14,5/20), Kitchen Nieuwland in Broek in Waterland (14,5/20), Ode in Dokkum (14,5/20) en Steef in Leeuwarden (14,5/20).
Ciel Bleu en Tribeca
Het beste restaurant van Nederland volgens Gault&Millau is De Librije in Zwolle met 19,5 punten. Daaronder staan het Amsterdamse Ciel Bleu en Tribeca in Heeze met allebei 19 punten.
Spectrum en 212 uit Amsterdam, en Brut 172 uit Reijmerstok staan in de lijst met 18,5 punten. De Lindenhof in Giethoorn, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Lindehof in Nuenen en De Groene Lantaarn in Staphorst hebben allemaal 18 punten.
De Nieuwe Winkel
De hoogst genoteerde stijger dit jaar is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De botanische gastronomie van chef Emile van der Staak wordt gewaardeerd met 17,5 punten. Dat is een half punt meer dan het jaar daarvoor.
Restaurant met minimaal 16 punten behoren volgens Gault&Millau tot de absolute top. In de gids van 2025 zijn dat er zeventig.
Lijst van alle winnaars
Titel | Naam | Restaurant & Plaats |
Chef van het Jaar | Joris Bijdendijk | Rijks®, Amsterdam |
Jonge Chef van het jaar | Marco Helsloot | Merlet, Schoorl |
Gastvrouw van het jaar | Mandy Overbeek, | Joann, Enschede |
Lifetime Achievement Award | Jonnie en Thérèse Boer | De Librije, Zwolle |
Best Dutch Chef Abroad | Jimmy Ophorst | PRU, Phuket Thailand |
Hoogste nieuwkomer van het jaar | Demain | Cadzand-Bad |
Ambachtsman van het jaar | Erik van Loo | Parkheuvel, Rotterdam |
Sommelier van het jaar | Tessa van de Wouw | Inter Scaldes, Kruiningen |
Wijnkaart van het jaar | Bougainville | Amsterdam |
New Chef on the Block | Konijnenvoer | Arnhem |
Groenterestaurant van het jaar | Vannu | Bavel |
Prijs Plezier van het jaar | Europizza | Amsterdam |
Ontdekking van het jaar | De Lepelaar | Jisp |
Mediteraan restaurant van het jaar | Toscanini | Amsterdam |
Aziatisch restaurant van het jaar | Amber Garden | Amstelveen |
Bistronoom van het jaar | CRU | Den Haag |
Terras van het jaar | Noble Kitchen | Cromvoirt |
Cocktailbar van het jaar | Flying Dutchmen Cocktails | Amsterdam |
Lees ook:
Emile van der Staak: boegbeeld botanische gastronomie
Documentaire De Opvolging over De Librije in Zwolle
Restaurant Tribeca verhuist naar Landgoed de Wielewaal in Eindhoven
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.