Nieuws

Gault&Millau: Demain hoogste nieuwkomer, De Librije de beste

Demain is de hoogste nieuwkomer in de Gault&Millau-gids voor 2025. Het restaurant in Strandhotel Cadzand-Bad komt met 16 van de maximaal 20 te behalen punten binnen in de lijst. De best scorende eetgelegenheid is De Librije in Zwolle. De zaak van Thérèse en Jonnie Boer scoort 19,5 punten.

In Utrecht lanceerde Gault&Millau Nederland maandag 10 februari de gids voor 2025. Daarin staan 868 restaurants, waarvan er 111 nieuw zijn. Hoogste nieuwkomer is Demain, het restaurant van Dani Hoefnagels en Romée Monkel.

Strandhotel Cadzand-Bad

Ongeveer een jaar geleden startten de jongelingen hun ondernemersavontuur in Strandhotel Cadzand-Bad. In de ruimte die daarvoor onderdak bood aan Pure C onder leiding van chef-kok Syrco Bakker.

Voor Romée en Dani is deze benoeming niet hun eerste mooie prestatie. Vorig jaar oktober mochten ze ook het podium van Michelin op om een ster in ontvangst te nemen.

Nieuwkomers

De verdere beste nieuwkomers zijn Lalou in Delft (15/20), Tannay in Amsterdam (14,5/20), Kitchen Nieuwland in Broek in Waterland (14,5/20), Ode in Dokkum (14,5/20) en Steef in Leeuwarden (14,5/20).

Ciel Bleu en Tribeca

Het beste restaurant van Nederland volgens Gault&Millau is De Librije in Zwolle met 19,5 punten. Daaronder staan het Amsterdamse Ciel Bleu en Tribeca in Heeze met allebei 19 punten.

Spectrum en 212 uit Amsterdam, en Brut 172 uit Reijmerstok staan in de lijst met 18,5 punten. De Lindenhof in Giethoorn, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Lindehof in Nuenen en De Groene Lantaarn in Staphorst hebben allemaal 18 punten.

De Nieuwe Winkel

De hoogst genoteerde stijger dit jaar is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De botanische gastronomie van chef Emile van der Staak wordt gewaardeerd met 17,5 punten. Dat is een half punt meer dan het jaar daarvoor.

Restaurant met minimaal 16 punten behoren volgens Gault&Millau tot de absolute top. In de gids van 2025 zijn dat er zeventig.

Lijst van alle winnaars

TitelNaamRestaurant & Plaats
Chef van het JaarJoris BijdendijkRijks®, Amsterdam
Jonge Chef van het jaarMarco HelslootMerlet, Schoorl
Gastvrouw van het jaarMandy Overbeek,Joann, Enschede
Lifetime Achievement AwardJonnie en Thérèse BoerDe Librije, Zwolle
Best Dutch Chef AbroadJimmy OphorstPRU, Phuket Thailand
Hoogste nieuwkomer van het jaarDemainCadzand-Bad
Ambachtsman van het jaarErik van LooParkheuvel, Rotterdam
Sommelier van het jaarTessa van de WouwInter Scaldes, Kruiningen
Wijnkaart van het jaarBougainvilleAmsterdam
New Chef on the BlockKonijnenvoerArnhem
Groenterestaurant van het jaarVannuBavel
Prijs Plezier van het jaarEuropizzaAmsterdam
Ontdekking van het jaarDe LepelaarJisp
Mediteraan restaurant van het jaarToscaniniAmsterdam
Aziatisch restaurant van het jaarAmber GardenAmstelveen
Bistronoom van het jaarCRUDen Haag
Terras van het jaarNoble KitchenCromvoirt
Cocktailbar van het jaarFlying Dutchmen CocktailsAmsterdam

Lees ook:
Emile van der Staak: boegbeeld botanische gastronomie
Documentaire De Opvolging over De Librije in Zwolle
Restaurant Tribeca verhuist naar Landgoed de Wielewaal in Eindhoven

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Eigentijdse make-over voor Hotel de Wereld in Wageningen

Volgend artikel

Camille Oostwegel: ‘Bij Oostwegel Collection willen we ‘meaningful luxury’ zijn’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.