Blog

Gastronomische Tijdreis bij De Echoput op 6 maart

Hotel Restaurant De Echoput heeft een menu bedacht, een Gastronomische Tijdreis. Een cross-mediale eetbeleving, waarbij de geschiedenis van dit indrukwekkende horecabedrijf voorbijkomt. Op 6 maart wordt het geserveerd, ChefsFriends mocht alvast voorproeven.

Wekenlang zat Karel Klosse op zolder, op zoek naar oude krantenknipsels en videobanden. De zoon van Peter Klosse vond er de geschiedenis van De Echoput. Een rijke geschiedenis van 60 jaar gastvrijheid in de bossen net buiten Apeldoorn.

Een geschiedenis ook waarin het bedrijf transformeerde van eenvoudig theehuis waar je ranja en een gevulde koek kon krijgen, tot een veelzijdig hotel-restaurant met een eigen opleidingsinstituut.

Het archief van krantenknipsels en videobanden bracht hem op een idee om iets nieuws te doen. In samenwerking met mediabedrijf Postlounge uit Hilversum werd het archief tot leven gebracht. Het eerste cross-mediale diner van Nederland was geboren.

Gastronomische Tijdreis
Onder de noemen Gastronomische Tijdreis wordt op zondag 6 maart een bijzonder diner geserveerd bij De Echoput in Hoog Soeren, nabij Apeldoorn. Dan kunnen gasten de bewogen geschiedenis ervaren aan de hand van een bijpassend menu. Videobeelden leiden de gerechten in, zodat sprake is van een bijzondere belevenis. ChefsFriends.nl mocht voorproeven.

We beginnen het diner met een glas champagne van Veuve Clicquot. De bubbels knappen vreugdevol uiteen op de tong. De drie amuses volgen vrolijk bij de opening van Echoputs Gastronomische Tijdreis.

De eerste video vertelt over het begin van De Echoput, toen nog Eethuis De Echo. Over Jaap Klosse die de zaak runde. Maar ook over tante Jannie die meehielp en oom Kees, de boswachter. En natuurlijk over de 56 meter diepte waterput.

Eethuis De Echo
Leuk is dat dan de oude menukaart van Eethuis De Echo op tafel verschijnt. We lezen cocktail Echoput, champignonsoep, gebraden kip met compote en pommes friets, en ijs met slagroom. Voor 7,25 gulden. Zonder voorgerecht voor 6,25 Hollandse guldens.

Met een knipoog naar de cocktail van vroeger komt een eigentijdse cocktail van Hollandse garnalen met snijbonen, appel en een schuim van appelcider op tafel. Fraai geserveerd in een strak, hedendaags cocktailglas.

Pinot Blanc Markus Molitor
Op tafel komt een glas Pinot Blanc van het wijnhuis Markus Molitor uit de Mosel in Duitsland. Een krachtige witte wijn met geuren van bloemen en fruit.

Op de grote beeldschermen aan beide zijden van de grote eettafel volgt de volgende video. De zwarte kant van het levensverhaal van De Echoput komt aan bod. Een grote brand legt het bedrijf in 1960 in de as.

Champignons Dordogne
Op tafel komt een klassieker; gefrituurde Champignons Dordogne. De champignons zijn roetzwart, met een knipoog naar de fatale brand. Op het bord smeult een kooltje na om het effect aan te wakkeren. Daarbij een roomsaus, gemaakt van een kruidenmelange met knoflook. Het gerecht dateert uit 1964, maar smaakt ruim 50 jaar later nog fantastisch. Zeker met de geschiedenis in het achterhoofd.

Bij dit gerecht een wijn uit een zwart glas. De tafelgasten gissen wat het voor een wijn is en als Peter Klosse na een tijdje het antwoord geeft, is de verrassing des te groter.

De volgende video vertelt de bouw van het nieuwe restaurant en de keuze om voor wildspecialisatie te kiezen. Op het bord krijgen we een wildzwijnsnek. Het vlees is 24 uur gepekeld, 24 uur gegaard op 78 graden, daarna gerookt en geplukt. Daarbij een crème van blauwe klaver en gemarineerde pompoen.

Na de volgende video waarbij de eerste beelden van wildkok Teus de Kok te zien zijn, volgt fazant, gegaard op de karkas, met crème van ganzenlever, champagnezuurkool en braadjes verrijkt met wintertruffel.

Dan volgt een video over smaak. Want Peter Klosse, die in 1985 op 29-jarige leeftijd de zaak overneemt van zijn vader Jaap Klosse, is zich gaan specialiseren op smaak. Daarom komt er een eigen wijn op tafel. Een jubileumwijn, gemaakt door Peter Klosse zelf.

De Echoput Jubileumwijn, waar 1.200 flessen van zijn gemaakt, bestaat voor 34 procent uit Viognier, waarvan de helft houtgerijpt. Verder 25 procent Merlot, 25 procent Petit Verdot en 16 procent Cabanet Sauvignon. De wijn doet het uiterst goed bij hertenkalfbout, gebraad met crème van rode kool, koolrabi, andijvie en een jus van 5 spices.

Het crossmediale menu sluiten we af met het dessert van de toekomst. Op tafel komt een technisch en optisch fraai toetje op basis van wortel. We eten een cilinder van wortel, gevuld met een compote op basis van yoghurt, mosterd en honing. Daar bovenop ijs van wortel. De natuurlijke zoetheid van wortel en honing maakt dit tot een meesterlijk toetje. Het menu eindigt met een aantal fraaie friandises.

Het is duidelijk. Over dit menu is meer dan goed nagedacht. De gast gaat mee in de tijdmachine van De Echoput en ervaart de rijke geschiedenis op een bijzondere manier. De beeldschermen zijn functioneel en staan zo opgesteld dat elke gast optimaal wordt geïnformeerd.

Op zondag 6 maart is de Gastronomische Tijdreis zelf te ervaren. Aanmelden voor deze eetreis kan via www.echoput.nl. Ook is het mogelijk om naast het diner ook een hotelkamer te boeken.

Vorig artikel

Vier gangen all-in Valentijnspecial bij De Leuf in Ubachsberg

Volgend artikel

4 Unieke appartementen bij uitgebreid Restaurant Scherp in Middelburg

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.