Nieuws

Fris Haarlem krijgt ander concept: ‘Geen stap terug, maar stap opzij’

Rick May gaat het concept van Fris in Haarlem herzien. Als de chef-kok en eigenaar zijn restaurant vanaf 1 juni weer mag openen, zijn de menu’s en de prijsstelling afgestemd op de criteria die gelden voor een Bib Gourmand. ‘Ik doe geen stap terug, maat zet een stap opzij.’

In 2016 werd Rick eigenaar van Fris in Haarlem, dan in die tijd was bekroond met een Bib Gourmand. De ambities die hij had, deden hem besluiten afscheid te nemen van deze Michelin-bekroning voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Corona
Mede door de coronacrisis heeft de chef-kok en eigenaar nu besloten een stap opzij te zetten, zoals hij het zelf omschrijft.

‘Voordat we getroffen werden door corona merkte ik al een afname van het aantal gasten en het aantal reserveringen voor de langere termijn. Bovendien kwamen ze niet of weinig terug, en juist dat is wat je als ondernemer graag wilt.’

Bezorgen en afhalen
Rick koos daarom al voordat corona Nederland plat legde, om te starten met menu’s voor thuis. ‘Dat deden we met kerst al, dus we hadden de templates klaarliggen. Een driegangenmenu kost 30 euro en het is een groot succes.’

Bib Gourmand
Alles bij elkaar voldoende redenen om een andere weg in te slaan, aldus de chef-kok. ‘In de directe omgeving zitten vier restaurants met een Michelinster, maar een Bib Gourmand heeft Haarlem niet.’

Terugkerende gasten
‘Ik denk echt dat de we de komende twee jaar gaan leven in een nieuwe tijd. Mensen zijn geschrokken en er gaan helaas nog flinke klappen vallen. Door mijn gasten niet te ‘verplichten’ grote menu’s te bestellen, geven ze minder uit en verwacht ik dat ze vaker terugkomen.’

JRE-Nederland
Fris is van dinsdag tot en met zondag geopend voor diner en op zondag voor lunch. Rick gaat door met de menu’s voor thuis. Het restaurant is aangesloten bij JRE-Nederland.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nl , Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Uit het Voedselbos: Max de Corte over bamboe

Volgend artikel

Roland Peijnenburg stopt met De Zwaan in Etten-Leur

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.