Borrels & Bites

Foto’s: restaurant ’t Amsterdammertje trapt jubileumjaar af

Het met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht staat tien jaar onder leiding van Geneviève en André Gerrits. Zondag 10 februari trapten vaste gasten, relaties en collega’s het jubileumjaar officieel af. ChefsFriends was erbij voor een (foto)verslag.

Het is Ron Blaauw, die tien jaar geleden aan André Gerrits vraagt of hij de exploitatie van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht wil overnemen van HME Group.

André is opgeleid door de Amsterdamse sterrenchef en die ziet in zijn pupil een ondernemer en een chef met potentie.

Michelin
Met succes, zo mag nu worden geconcludeerd. In 2019 zijn André en zijn partner Geneviève tien jaar eigenaar van de eetgelegenheid en hij behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse culinaire gastronomie.

In november 2010 beloont Michelin hem met een ster voor 2011 en die is nog steeds in zijn bezit. Een jaar later wordt een grote verbouwing gerealiseerd en inmiddels heeft een schare trouwe gasten, blijkt deze middag.

Lees ook: Geneviève en André Gerrits vieren tien jaar restaurant ’t Amsterdammertje

Ron Blaauw
Uiteraard is Ron aanwezig tijdens de officiële aftrap van het jubileumjaar. De chef heeft zelf net een geslaagde opening achter de rug van Ron Gastrobar Indonesia Downtown.

Gevestigd op de vijfde verdieping van het pand, waarin ook Hudson’s Bay is gevestigd en tot voor kort bekend was als Nacarat.

Tonny Berentsen
Tonny Berentsen is een andere leermeester van de jubilaris. André start als stagiair bij De Kromme Dissel in Heelsum, waar Tonny dan nog souschef is, en werkt later als souschef onder hem.

Hij deelt deze zondagmiddag enkele leuke anekdotes over hun samenwerking. ‘André werd gebracht door zijn vader. Die vertelde ons dat we hem flink moesten aanpakken. Zijn zoon had een grote bek, maar was wel een goede jongen.’

Alliance Gastronomique
Alliance Gastronomique-collega’s Carla en Martin van Bourgonje leggen de laatste hand aan een grootscheepse verbouwing van de keuken van Merlet in Schoorl.

Het restaurant is inmiddels weer geopend. In maart mogen de media een kijkje nemen. Als jij ons voor wilt zijn, moet je deze maand een reservering plaatsen.

De Bokkedoorns
Pascal Beeren van De Bokkedoorns, ook aangesloten bij Alliance Gastronomique, heeft sinds kort de jongste tweesterrenchef van Nederland in dienst.

De 31-jarige Roy Eijkelkamp heeft vorig jaar het stokje overgenomen van Menno Post en ontving in december twee sterren van Michelin.

Roy Eijkelkamp
‘Hij heeft vijf jaar gewerkt onder Menno en ook nog eens vijf jaar onder Lucas (Rive, red.)’, aldus Pascal tegen ChefsFriends.

‘Roy was er klaar voor en dat is nu ook nog eens op deze manier bevestigd. Het is gewoon leuk om de jongste tweesterrenchef van het land in de keuken te hebben staan. En zelf ben ik ook nog maar 34 jaar.’

Harald Hovenkamp
Harald Hovenkamp, bestuurslid van Alliance Gastronomique en eigenaar van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, is kersvers SVH Meestergastheer.

Hij rondde eind oktober zijn Meesterproef met succes af en is nu de 43e persoon met deze hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen.

‘Het was iets waarvan ik al heel lang wist dat ik het graag wilde behalen. Ik ben erg trots op de titel en doe er alles aan het vak en de passie door te geven tijdens trainingen en colleges.’ Harald schreef ook al twee boeken over gastheerschap.

Lucas Rive
Lucas Rive, aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, en zijn vrouw Deborah zijn te gast als vrienden en als collega’s.

Het duo laat ChefsFriends weten dat hun restaurant in Hoorn niet langer op zondag geopend is, maar dat je er nu wel terecht kunt op dinsdag.

Molen de Jonge Dikkert
Eugène van Angelbeek van restaurant Molen De Jonge Dikkert (lid van JRE-Nederland) vertelt enthousiast een nieuwe chef-kok te hebben gevonden.

Marcel Bonda start volgende maand en neemt het stokje over van Bastiaan Pieterse, die vertrekt na een dienstverband van liefst zeventien jaar.

In de maand februari kun je nog genieten van zes van zijn klassiekers, die zijn gestopt in één menu van zes gangen (67,50 euro per couvert).

Orangerie de Pol
Kim van Dijk en Rick van den Broek van Op de Pol in Doetinchem, eveneens JRE’ers, keerden onlangs terug in Nederland na een lange periode op Bonaire.

Ze openden Orangerie de Pol, maar hebben de exploitatie van het diner in het restaurant inmiddels overgedaan aan Marjolein van der Ham en Mark Captein.

Evenementen
‘Daardoor kunnen wij meer tijd besteden aan onze twee dochters en alle activiteiten onder de vlag van Op de Pol’, aldus Rick tegen ChefsFriends.

‘We hebben een bed & breakfast geopend en verzorgen evenementen. We werkten al intensief samen met Marjolein en Mark. Zij zijn ambitieus en wilden graag aan de slag met het restaurant.’

Savarin Rijswijk
Onder de gasten is er in ieder geval één die dit jaar ook iets heeft te vieren. Patrick van Zuiden viert het 25-jarig bestaan van Restaurant, hotel & spa Savarin in Rijswijk. Een bijzondere prestatie van de ondernemer, eveneens JRE-lid.

Mocht je geabonneerd zijn op de nieuwsbrief van ChefsFriends, dan kun je tegen aantrekkelijk tarief een speciaal arrangement boeken. Ontvang je onze gratis inspiratiemail nog niet, meld je dan snel aan via deze link.

Jubileummenu
Wil je het jubileum van restaurant ’t Amsterdammertje meevieren, reserveer dan voor het jubileummenu dat beschikbaar is in vier of acht gangen en desgewenst ook all-in.

De prijs voor zes gangen bedraagt 87 euro per persoon (157,50 euro all-in) en is te reserveren van dinsdag tot en met zaterdag.

Het menu van vier gangen heeft een couvertprijs van 70 euro (120 euro all-in) en is beschikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag. Reserveren kan via de website van restaurant ’t Amsterdammertje.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des Rôtisseurs en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Geneviève en André Gerrits vieren tien jaar restaurant ’t Amsterdammertje

Volgend artikel

Nieuwe chef restaurant Molen de Jonge Dikkert in Amstelveen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.